Koça Tisa: overnachten in een unieke herdershut op Velika planina in Slovenië
Koça Tisa op de Velika planina in Slovenië.
Vooral in april is het erg mooi als de bloemen in bloei staan.
Beneden zijn twee slaapkamers, waarvan één met ook een la met spelletjes.
De eerste slaapkamer op de begane grond.
Koça Tisa op de Velika planina in Slovenië.
Vooral in april is het erg mooi als de bloemen in bloei staan.
Beneden zijn twee slaapkamers, waarvan één met ook een la met spelletjes.
De eerste slaapkamer op de begane grond.

Koça Tisa: overnachten in een unieke herdershut op Velika planina in Slovenië

De Koça Tisa is een herdershut op de Velika planina in Slovenië. Hier ligt één van de weinige overgebleven herdersdorpen in het hooggebergte van Europa, waar de traditionele herderscultuur nog steeds levend is. Het heeft wat weg van een openluchtmuseum. Je kunt een dagbezoek plannen naar de Velika planina maar wil je echt een unieke ervaring, dan ga je hier ook overnachten! Koça Tisa is daarvoor de perfecte plek. In dit blog een uitgebreide review en tips.
Meer informatie over de accommodatie
Waarom door Kids in de bergen geselecteerd
  • Uniek overnachten in een herdershut
  • Veel speelruimte en privacy
  • Hottub en eigen sauna
  • Zowel in de zomer als winter
  • Super authentiek!
  • 2 slaapkamers en nog een slaapzolder
  • Veel wandelmogelijkheden
Over deze accommodatie

Koça Tisa is een herdershut op de Velika planina in Slovenië. Op deze Velika planina ligt één van de weinige overgebleven herdersdorpen in het hooggebergte van Europa, waar de traditionele herderscultuur nog steeds levend is.

Yvonne verbleef 1 nacht in een unieke herdershut op deze Velika planina en deelt in dit blog haar ervaringen. Wil je meteen meer foto’s en filmpjes zien? Bekijk dan hier de opgeslagen story op ons insta account en volg ons meteen om in de toekomst geen tips of nieuwe blogs meer te missen.

Naar de Velika planina in Slovenië

De Velika planina is een bergplateau in de Kamnik-Savinja Alpen en ligt ten noordoosten van Kamnik in Slovenië. Het plateau is zo’n 5,8 vierkante kilometer en heeft een gemiddelde hoogte van 1500 meter. Deze plek is heel bijzonder omdat hier één van de weinige overgebleven herdersdorpen in het hooggebergte van Europa ligt dat nog steeds ‘in bedrijf is’.

Een schilderachtig bergplateau in de Kamnik-Savinja Alpen

Men zegt dat de Velika planina één van de meest sprookjesachtige landschappen van Slovenië is. Je vindt hier traditionele herdershuisjes, uitgestrekte weides maar ook diverse kastverschijnselen zoals dolines en holtes. De Velika planina is het hele jaar door te bezoeken, maar vooral eind april is het erg mooi omdat dan de paarse bloemen in bloei staan. Tijdens mijn tweede reis naar Slovenië besluit ik een bezoek te brengen aan de Velika planina.

Plattegrond van de Velkika planina. Copyright foto: Velika planina

Overnachten op de Velika planina

”Wauw, dit is ook echt gaaf!” zeg ik als ik de website van Velika planina bekijk. Op de Velika planina staan nog veel traditionele herdershutjes, maar ook verschillende ’toeristische’ hutjes. Deze herdershutjes zien er aan de buitenkant hetzelfde uit maar hebben binnen in het huisje net wat meer comfort. Ik neem contact op met Julia van AlpineResorts en zij nodigt me uit om een nacht te komen slapen in een van hun chalets, Koça Tisa.

Een beetje spannend vind ik het wel, ik ga helemaal alleen en het lijkt erop dat de herdershut vrij afgelegen ligt. ”Is het wel veilig en heb ik wel bereik?”. Maar Julia verzekert me dat het helemaal goedkomt, ik ben heel benieuwd hoe ik dit ga ervaren en of het ook een aanrader is met kinderen. De foto’s zien er in ieder geval fantastisch uit! Op naar Koça Tisa op de Velika planina in Slovenië.

Koça Tisa op de Velika planina in Slovenië.
Koça Tisa op de Velika planina in Slovenië. . Copyright foto: AlpineResorts

Wandelend of met de kabelbaan naar Velika planina

Vanuit een heerlijk verblijf bij Dom Planeski Majerhold arriveer ik rond het middaguur bij het dalstation van de kabelbaan in Kamnik. Hier is een grote parkeerplaats waar ik gratis kan parkeren. Met een rugzak met bagage voor 1 nacht en voldoende water (er is namelijk geen drinkwater op de Velika planina) stap ik in de gondel.

Met de gondel omhoog

Helaas heb ik qua weer een beetje pech. De week voordat ik er ben is het ruim 25 graden en volle bak zon, maar ik moet het doen met temperaturen rond het vriespunt en lichte sneeuwval. De gondel brengt me in een paar minuten naar het bergstation. Vanuit de gondel heb ik mooi zicht op het dal en Kamnik.

Bij het bergstation stap ik over op de stoeltjeslift. Die brengt me verder omhoog tot het hoogste punt. Ik ben blij met al mijn extra kledinglagen, want vooral in de stoeltjeslift is het behoorlijk fris. Om me heen zie ik al verschillende houten hutjes liggen. Ze zien er heel schattig uit! Ik denk dat ik ongeveer 10 minuten in de stoeltjeslift zit voordat ik bij het eindstation ben.

Vanuit Kamnik eerst met de gondel omhoog naar Velika planina.
Vanuit Kamnik eerst met de gondel omhoog naar Velika planina.

Of wandelen naar de Velika planina

Omdat ik niet zoveel tijd heb kies ik voor de kabelbaan en stoeltjeslift optie, maar je kunt ook naar Velika planina wandelen. Er zijn verschillende routes en de kortste is zo’n 3 uur wandelen. Maar… met kinderen is wellicht de gondel en stoeltjeslift een betere keuze. Op het plateau zelf is namelijk ook nog genoeg te wandelen en anders is het misschien jammer als de kids al vermoeid zijn.

Voor alle wandelopties kan je het beste hier kijken op de website van Velika planina.

Vanaf het eindstation van de stoeltjeslift naar Koça Tisa

Via de mail heb ik al uitgebreide informatie gekregen van Julia over Koça Tisa, waaronder een routebeschrijving. Die is hard nodig, want er zijn best veel hutjes en alle hutjes lijken veel op elkaar. In de beschrijving staat dat ik eruit moet bij het middenstation van de stoeltjeslift, maar ik besluit nog even een paar minuten te blijven zitten tot het hoogste punt.

Daar stap ik uit en ik wandel nog een klein stukje verder omhoog. De uitzichten zijn mooi, hoewel ik niet helemaal helder uitzicht heb. Inmiddels is het wat harder gaan waaien en ook steeds meer sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden. Eerst maar eens op zoek naar Koça Tisa.

Ik loop terug naar het middenstation en daal weer wat af. Onderweg passeer ik tal van schattige hutjes. Ze zien er allemaal heel idyllisch uit. Bij het middenstation zit ook een restaurantje. Hier is het even opletten. Als je voor dit restaurant staat, ga je er rechts omheen. Er hangen bordjes en op één ervan staat ‘Tisa’ ook weergegeven. Vanaf het restaurant is het slechts een paar honderd meter lopen. Dan ga je linksaf en zie je het herdershutje liggen.

Dan nog een klein stukje met de stoeltjeslift.
Dan nog een klein stukje met de stoeltjeslift.
Bij het restaurant ga ik er rechtsomheen. Hier staat ook een paal met wegwijsbordjes met Tisa erop.
Bij het restaurant ga ik er rechtsomheen. Hier staat ook een paal met wegwijsbordjes met Tisa erop.

Aankomst bij Koça Tisa: wat een sprookje!

Vanaf het restaurant is het dus ongeveer 5 minuten geleidelijk naar beneden wandelen. Eerst rechtdoor en dan de eerste weg links. Uiteindelijk is Koça Tisa vrij makkelijk te vinden maar je moet het net wel even weten. Het hutje ligt prachtig en heeft ook veel privacy. ”Wauw, dit is wel echt heel mooi!” hoor ik mezelf zeggen. En dan te bedenken dat ik nu niet de beste weersomstandigheden heb. In de zomer lijkt me dit helemaal perfect, maar in de winter met een dikke pak sneeuw is het natuurlijk ook wel heel gaaf.

Aankomst bij Koça Tisa op de Velika planina.
Aankomst bij Koça Tisa op de Velika planina.
Vrij uitzicht en een terras rondom.
Vrij uitzicht en een terras rondom.

Een prachtig authentiek chalet met sauna en hottub

De sleutel zit in de deur en voorzichtig duw ik de deur open. In het halletje doe ik mijn bergschoenen uit en sloffen aan. Een deur voor me leidt me naar de woonkamer met houtkachel. De houtkachel brandt al, dus het is er heerlijk aangenaam qua temperatuur.

Het chalet ziet er heel knus en gezellig uit, het heeft prachtig uitzicht én is heel schoon. Ook is er een prima keuken en staan er ook flessen water en wat andere dingen die je (tegen betaling) kunt gebruiken. Voorbij de woonkamer zijn twee slaapkamers met ieder twee aparte bedden. Ze zijn keurig opgemaakt en één kamer heeft nog een kast met spelletjes voor de kinderen. Mocht je met meer zijn; er is ook nog een zolder waar ook nog 4 mensen kunnen slapen.

Zo gezellig en mooi uitzicht vanuit de ramen.
Zo gezellig en mooi uitzicht vanuit de ramen.

Verder heeft Koça Tisa de volgende faciliteiten

  • Eigen saua
  • Gezellige woonkamer
  • 2 slaapkamers op de begane grond
  • Een zolder met nog 4 slaapplekken
  • Een kleine badkamer met wc, wastafel en douche
  • Picknicktafel en ligstoelen
  • Hottub (tegen meerprijs)

Zuinig omgaan met water

Op Velkia planina is geen drinkwater voorhanden. Er is gewoon een keuken met een kraan, maar dit water kan je dus niet drinken. Je kunt het wel gewoon gebruiken voor afwassen, douchen en de wc doorspoelen. Maar, ook dit water is beperkt en daarom is er per dag een max. aan water wat je kunt verbruiken. In de hut zit een display die laat zien hoeveel water je hebt verbruikt en wat er nog beschikbaar is voor die dag.

In principe is het genoeg om -ook met een gezin- de normale activiteiten te doen qua waterverbruik (bv. wc / douchen / afwassen etc.) maar een half uur douchen per persoon gaat niet lukken.

Een heerlijk warme houtkachel en sauna

Koça Tisa heeft een heerlijke houtkachel waarmee je de hut goed warm kunt krijgen, mits je tijdig extra houtjes bijgooit. Ik hou ervan, back to basic! In de hal ligt genoeg hout en ik zorg ervoor dat het vuurtje goed blijft branden. Buiten is het inmiddels onder 0 en harder gaan sneeuwen.

Maar met een kop thee, mijn boek en mijn haardvuurtje ontbreekt het me aan niks. Wel ben ik blij dat ik gewoon mobiel bereik heb en dat er ook WIFI is in de hut.

Even een houtje erin, zo is het hier heerlijk warm!
Even een houtje erin, zo is het hier heerlijk warm!

Zelf koken of een lokale specialiteit bij het restaurant

Hoewel Koça Tisa over een prima keuken beschikt, ga ik uit eten bij het restaurant. Nog even een houtje in de houtkachel en dan trek ik mijn bergschoenen weer aan en een warme jas. Brrr, het is fris en de sneeuw waait flink in mijn gezicht. Gelukkig is het maar zo’n 5 minuten lopen voordat ik vanaf het chalet bij het restaurant ben.

Hier hebben ze een eenvoudige maar prima kaart me ook lokale specialiteiten. En hier valt me de gastvrijheid van de Slovenen weer op. Iedereen maakt een praatje en is erg geïnteresseerd wie ik ben en waar ik vandaag kom. Ik geniet niet alleen van het eten, maar ook van de gezelligheid van de locals.

De Velika planina verkennen

Na een goede nacht ga ik de volgende dag de Velika planina verkennen. In mijn hutje lagen al wat foldertjes die meer informatie geven over de wandelroutes.

Het weer is nog wat instabiel dus ik besluit een kleine ronde te maken. Ik loop een deel van het Educational Path; footsteps of the shepherds. Een mooie rondwandeling die langs een aantal hoogtepunten van de Velika Planina gaat.

Educational path: Footsteps of the shepherds

Vanaf de cottage loop ik eerst weer richting het restaurant en ga hier linksaf. De route staat goed aangegeven met duidelijke informatieborden. Na een tijdje wandelen kom ik uit bij het Herdment’s Settlement of in het Sloveens: Pastirsko Naselje.

Borden geven duidelijk de route aan.
Borden geven duidelijk de route aan.

Het lijkt wel een openluchtmuseum; voor me liggen mooie, houten authentieke hutjes. Nu, in april, zijn ze nog gesloten, maar vanaf midden juni brengen de herders hun vee naar deze plek en verblijven dan in de kleine, schattige herdershutjes. Ook is dan de Preskar’s Hut (Preskarjeva bajta)open, waar je een museumcollectie kunt bekijken (geopend van juni tot september).

In de verte zie ik een kapel en ik besluit om daar ook nog even naar toe te lopen. Dit is de Chapel of St. Mary of the Snows. Helaas kan ik hem nu alleen van buiten bewonderen, maar in de zomer is deze ook geregeld geopend en worden hier zelfs nog kerkdiensten gehouden.

Hierna besluit ik dezelfde weg weer terug te nemen, als je de hele rondwandeling maakt ben je ongeveer zo’n 2 uur bezig. Hier op de website van Valika planina kan je op de kaart de hele wandeling vinden. Terug in mijn hutje is het weer heerlijk thuiskomen. Ik plons nog even in de hottub waarna ik daarna lekker opwarm bij de houtkachel.

Overnachten in Koça Tisa op de Velika planina, ons eindoordeel

Een overnachting in de Koça Tisa vond ik écht een unieke ervaring. Het hutje is heel mooi gelegen, je hebt prachtig uitzicht en veel privacy. Tegelijkertijd ben je toch in zo’n 5 minuten lopen bij een restaurantje en het middenstation van de stoeltjeslift wat ik ook wel erg fijn vond.

Het hutje zelf is van alle gemakken voorzien, met zelfs een eigen sauna. Rondom het hutje is veel speelruimte en in de winter is het ook perfect sleeën. Met de houtkachel is het heerlijk warm te krijgen en er ligt genoeg hout wat je kunt gebruiken. Ook de gastvrijheid van Julia is top en ze is bovendien heel goed te bereiken, ook tijdens je verblijf. Kortom, zoek je een unieke overnachting, dan is dit wel echt een magisch mooi plekje!

Overnachten in Koça Tisa op de Velika Planina: handig om te weten

Enthousiast geworden en overweeg je ook een verblijf in Koça Tisa op de Velika planina? Dan is de onderstaande informatie nog handig om te weten.

  • Koça Tisa zelf is van alle gemakken voorzien met dus zelfs een sauna en een hottub op het terras. Let op, voor de hottub betaal je wel een toeslag (niet voor de sauna). Verder moet je wel rekening houden dat er geen drinkwater is op Velika Planina en dus ook niet in de cottage. In het chalet staan wel flessen water die je kan kopen.
  • In Koça Tisa is wel gewoon internetverbinding en je hebt ook bereik met een mobiele tefefoon
  • Is het slecht weer en mistig? Ga dan nooit zelf dwalen, maar vraag iemand van de lift of het restaurant om jullie naar de hut te brengen.
  • In nood is er altijd iemand van de lift die je dag en nacht naar beneden kan brengen.
  • Op de Velika planina kan het weer snel(ler) omslaan. Neem dus ook genoeg warme kleding mee of een regenjas. Het is er altijd wat frisser (en meer wind) dan beneden in het dal.
  • Er zijn meerdere hutjes op Velika planina, maar dit huisje ligt centraal maar dus niet aan de ‘populaire’ wandelroute.
  • Er is geen supermarkt op de Velika planina, maar sinds kort kan je wel vooraf boodschappen bestellen die dan in je huisje worden geleverd. Dit kan via www.velikaplanina.shop.
  • Vanaf de kabelbaan is het ongeveer 10 minuten lopen via een onverharde weg. Het is dus handig om te reizen met rugzakken (en geen normale koffers!)
  • Je kunt gaan wandelen of de kabelbaan nemen. Met (jonge) kinderen is de laatste optie wel het meest handig. De kosten van de kabelbaan zijn circa 60 euro voor een familieticket. Check van tevoren de lifttijden, in het voor- en naseizoen gaan de liften niet continue.
  • Na het maken van de boeking ontvang je van Julia nog allerlei handige informatie en een exacte routebeschrijving.

Prijzen en boeken

Exacte prijzen hangen af van de reisperiode. Check altijd goed of er nog aanvullende kosten zijn, voor bijvoorbeeld de eindschoonmaak of gebruik van de hottub. Exacte prijzen vind je in de link hieronder.

Liever een dagtrip naar de Velika planina?

Wil je liever een dagtrip maken naar Velika planina, dan is dat natuurlijk ook goede mogelijk. Check van tevoren wel goed het weer, want het kan ook vrij mistig zijn en dan heb je echt geen uitzicht (zonde!). Bij de kassa’s bij het dalstation van de gondel zijn webcams waarbij je de actuele status kunt zien.

  • Een fijne uitvalsbasis voor een dagtrip naar Velika planina is camping / guesthouse Krajev Hrib. Een eenvoudige en misschien zelfs beetje ‘kneuterige’ camping, maar wel ontzettend leuk. Voor de kids is er een leuk speeltuintje en deze camping zit meteen bij het dalstation van de gondel.
  • Iets verder weg op zo’n 10 minuten rijden, ligt het mooie Eko resort pod Veliko planino, hier hebben ze mooie verhuuraccommodaties, een grote speeltuin en boerderijdieren. Ook een heerlijk plekje met kinderen.
  • Geen beschikbaarheid? Er zijn ook genoeg andere mooie accommodaties, je vindt hier een overzicht.

Ligging van Koça Tisa op de Velika planina

Vanaf Utrecht is Velika planina circa 1200 kilometer. Koça Tisa is niet per auto bereikbaar, je moet je auto bij Kamnik parkeren en vanaf daar neem je de gondel en stoeltjeslift omhoog. Je kunt ook gaan wandelen, dan parkeer je bij Mackin kot, dit is het hoogste punt tot waar je met de auto kunt komen. Let op, hier betaal je wel 10 euro parkeergeld per dag. Vanaf hier is het dan zo’n 3 kilometer wandelen (deels nog omhoog).

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een heerlijke vakantie in Slovenië. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Dit blog is in samenwerking tot stand gekomen. Uiteraard delen we altijd onze eigen en eerlijke mening. Ook kunnen in dit blog affiliate links staan. Boek je via zo’n link, dan betaal jij niks extra maar ontvangen wij een kleine vergoeding. Hiermee hopen we je in de toekomst bergen reisinspiratie te kunnen blijven geven. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze accommodatie met je vrienden: