Naar het Zwitserse Zürich met kinderen, is dat leuk maar ook betaalbaar? Yvonne zocht het…
Alpe Cimbra: proef met de kids van het Italiaanse boerenleven
Soms zijn er regio’s waar je vaker dan één keer komt; Alpe Cimbra is zo’n regio. Vorig jaar waren we hier in juni en deden we tal van gave activiteiten in deze mooie regio (ons blog hierover heb je natuurlijk al gelezen). Dit jaar kwamen we in augustus terug. Zelfde regio, andere activiteiten. Want in Alpe Cimbra ben je in een stukje authentiek en veelzijdig Italië. Dit keer proefden we in Alpe Cimbra van het Italiaanse boerenleven.
Nog even over de regio Alpe Cimbra
We schreven hier vorig jaar al over, maar wat voor ons deze duidelijk kenmerkt is het echte Italiaanse leven. En ook dit keer kwamen we bijna geen landgenoten tegen. De één houdt er van, de ander vindt het helemaal niets. Ieder zijn ding, maar wij vinden het wel wat hebben. Lekker onderdompelen in de Italiaanse gewoonten.
Alpe Cimbra is gelegen in het Italiaanse Trentino en redelijk zuidelijk gelegen. De regio bestaat uit de dorpen Lavarone, Lusérn, Folgaria, Vigolana en nog een aantal kleinere gehuchtjes. In de winter is dit één van de zuidelijkste (zo niet het meest zuidelijke) skigebied van deze regio. Doordat het net wat verder van Nederland en België is gelegen tref je hier dan ook weinig landgenoten. En dat terwijl deze regio veel te bieden heeft. De vorige keer dat we hier waren verbleven we in Lavarone, aan het gelijkname meer van Lavarone. Een schitterende plek aan het water en in een heel mooi B&B. Dit keer slapen we in kleine plaatsje San Sebastiano (daarover later meer).
Wat hebben we afgelopen jaar nog niet ontdekt?
Afgelopen jaar hebben we tal van gave activiteiten gedaan met de kids in Alpe Cimbra. Zo gingen we het meer van Lavarone op met de waterfiets, maakten we thematische wandelingen, bezochten we het 19e eeuwse Haus von Prükk, natuurlijk Drago Vaia (daarover zometeen meer) en Forte Bevedere. Maar de regio heeft nog veel meer te bieden. Onder delen we onze hoogtepunten van deze zomer met je.
We gaan met de geiten op pad bij Maso Guez
We starten ons verblijf in Alpe Cimbra net onder het plaatsje San Sebastiano. We worden immers om 10 uur verwacht bij Maso Guez. Maso Guez is een traditionele boerderij, gelegen op de Cimbriaanse hoogvlakten en waar voornamelijk geiten gehouden worden. En dit is niet zomaar een geitenboerderij. Het doorgeven van eeuwenoude tradities staat hier centraal. Er worden hier geiten gefokt van drie verschillende rassen, waarbij men zich inzet voor de instandhouding van een bedreigd ras.
Wanneer we aankomen staan tal van Italiaanse families al te trappelen om de wei in te gaan. Alle kinderen krijgen een hand met brokjes en mais en mogen daarna de wei in. Het is heel even wachten, maar al snel komen alle geitjes op de kids afgerend en eten gulzig. Daarna is het tijd om een wandeling te maken door de weide en het achterliggende bos. Onderweg wordt ons van alles uitgelegd over de leefwijzen, de geiten en de omgeving. Dit alles wordt wel in het Italiaans verteld, en ik versta het deels. Dit maakt de pret er niet minder om.
We lopen en luisteren ongeveer 2,5 uur en onderweg aaien we de geiten en geven we ze takjes en blaadjes. De wandeling is niet lang (hooguit een kilometer schat ik in), maar onderweg wordt wel veel uitleg gegeven en tijd om uit te rusten. Je kan vaak ook een gids bijboeken via de VVV, die het Italiaans voor je vertaalt naar het Engels. Na ons verblijf bij de geiten is het tijd om naar ons hotel te gaan, wat op een steenworp van Maso Guez verwijderd ligt in de plaats San Sebastiano.
We klimmen naar de nieuwe draak: Drago Vaia Regeneration
Vorig jaar tijdens ons verblijf in Alpe Cimbra bezochten we Drago Vaia. Deze draak was gebouwd van hout van omgewaaide bomen (en dat waren er nogal wat) tijdens de storm Vaia die in 2018 door Trentino raasde. Dit indrukwekkende bouwwerk, dat uitkeek op de vallei, trok de nodige aandacht. Tot augustus 2023, toen op een avond de draak tot aan de grond afbrandde. De maker van dit bouwwerk, kunstenaar Marco Martalar, liet het er niet bij zitten en bouwde een nieuwe draak: Drago Vaia Regeneration.
Tijd om dus een nieuw bezoek te brengen. Je kan niet met de auto tot aan de draak komen dus parkeren we iets verderop. Dit doen we bij Parcheggio Consigliato Drago Vaia op zo’n kwartiertje lopen van de draak. We lopen eerst een stukje langs de provinciale weg en het laatste stukje omhoog tot aan de draak. Hier zien we een indrukwekkend kunstwerk. Op dezelfde plek, maar een stuk groter en indrukwekkender. Er is veel gebruik gemaakt van aangebrand hout, wat de link legt naar de eerste Drago Vaia.
Op bezoek bij didactische boerderij Soto al Croz
Na de draak bekeken te hebben duiken wij het boerderijleven van Alpe Cimbra weer in. Dit maal bij Soto al Croz, een van de educational farms die deze omgeving rijk is. Deze boerderij ligt op een steenworp afstand van Drago Vaia Regeneration waardoor een bezoek prima te combineren is. Dit maal is er een gids bij van de VVV die de Italiaanse uitleg voor ons vertaalt.
Op Soto al Croz treffen we een veelvoud aan dieren en de vele kinderen die hier op af komen (en wij uiteraard ook) leren spelenderwijs alles over het boerderijleven in Alpe Cimbra. Natuurlijk mogen we zelf proberen te melken op een oefenkoe, we geven de grote dames hooi en de kleintjes, soms maar enkele weken oud, de fles. Voor de kids soms spannend, maar ook een echte beleving.
Na de koeien zijn de kippen en de geiten aan de beurt, die we ook van eten mogen voorzien. Als dat spelen maakt natuurlijk hongerig. Gelukkig voor ons sluiten we af met een kaasproeverij op het terras van de boerderij. Hier proeven we enkele eigengemaakte kazen.
We sluiten de dag af met een lach: Alto Livello
Na een vol programma en veel beweging is de energie er vandaag een beetje uit. We gaan terug naar ons hotel Due Spade in San Sebastiano en ploffen heerlijk in de middagzon op het terras. Na een drankje en daarna een heerlijke maaltijd verwacht ik dat de kleine meid wel in slaap zal vallen. Echter, ik had haar ook verteld over een voorstelling van Alto Livello op het dorpsplein van Folgaria.
Dus, in plaats van op tijd naar bed gaan we na het diner weer op pad en zitten we 21.30 uur paraat op de Piazza Marconi in het nabijgelegen Folgaria. Op dit plein zijn in de zomer doorlopend optredens en voorstellingen waarbij wij een uur naar de steltloopact keken. De kids (er waren we nog velen aanwezig ondanks dit tijdstip) kwamen niet meer bij van het lachen en rond 22.30 uur zit onze dag er dan toch echt op.
Wandelen en lunchen: daar zijn we goed in
Korte nachten en weer op tijd eruit voor een wandeling. Dan kan ik de rest wel raden… “Pap, ik wil niet meer lopen…” Gelukkig hoeven we niet ver. We lopen vanaf de parkeerplaats Scie di Passione over een licht hellend pad richting onze lunchplek. Dit wordt een combinatie van lopen en dragen, maar met niet teveel hoogtemeters heb ik hier vandaag niet zoveel moeite mee.
Tijdens deze thematische wandeling, waar ik schat zo’n 80 mensen aan deelnemen, wordt ons door verschillende gidsen van alles verteld over de omgeving en de natuur. Liever zelf wandelen? Dan kan uiteraard ook. De vele wandelingen staan hier duidelijk aangegeven op de bordjes.
Na zo’n 1,5 uur lopen komen we aan bij Rifugio Stella d’Italia. Terwijl A. vooral oog heeft voor de schommels heb ik al snel door dat dit ook een fijn plek is voor ouders. We spelen even en na een uurtje schuiven we aan voor de lunch. De uitgebreide kaart biedt veel variatie, van typische lokale gerechten tot aan de kip nuggets met friet (die doet het altijd goed). We nemen hier maar eens de tijd om uitgebreid te lunchen (wat hier overigens iedereen wel doet). Na onze lunch lopen we zelf de route weer terug naar de parkeerplaats.
Time to bike bij Bike Park Serrada
We sluiten de dag af met iets wat gegarandeerd plezier oplevert: fietsen in de bergen. Dit doen we bij Bike Park FolgaRide in Serrada. Waar de liften in de zomer hier stil staan is de stoeltjeslift in Serrada wel geopend. Wel zo handig als je met je bike naar boven mag.
Wij zoeken eerst het kleinste fietsje uit bij de fietsverhuur onderaan de gondel. Gelukkig hebben ze nog een exemplaar waar onze kleine meid van 4 op past. De meeste kids die hier komen zijn al een beetje groter. Na het aandoen van de kniebeschermers en met de helm op gaan we eerste de vorig jaar geopende pumptrack op. Ai, deze is toch nog wel een beetje uitdagend voor kids van 4.
Gelukkig is er iets lager nog een mooie baan in het gras met tal van kleine obstakels. Via een bandje kunnen we omhoog om daarna met het fietsje de ronde naar beneden te maken. En dat valt in de smaak. Zo erg dat ik alles op alles moet zetten om A. 2 uur later weer mee te krijgen. We willen immers nog eventjes naar boven met de lift om te zien waar de downhill routes starten. Dit zijn er twee: een eenvoudige blauwe route en een moeilijke rode. Omdat A. pas 4 is pakken wij de lift weer naar beneden in plaats van de fiets.
Onze conclusie
We waren dit jaar voor de tweede keer in Alpe Cimbra en hebben weer een heerlijke tijd gehad. Deze regio is een fijne combinatie van het traditionele bergleven en het echte Italië, onder meer met veel boerderijen. Ook is deze regio nog relatief onontdekt door de Nederlanders en Belgen. Zelf houd ik van het landelijke Italiaanse leven en vooral ook van het heerlijke eten. Enige uitdaging, gezien de meeste toeristen hier Italianen zijn, is de taal. Tegelijk geeft het mij de kans mijn Italiaans weer een klein beetje verder te helpen. Wij komen dan ook weer tevreden en voldaan terug.
Waar overnachten in Alpe Cimbra?
Alpe Cimbra heeft tal van accommodaties in vele variaties. Zo kan je hier nog wat langer van het boeren leven proeven in een van de agriturismo’s, genieten van luxe en heerlijk eten in een B&B aan het meer van Lavarone of verblijven in een lekker hotel (zoals wij dit keer deden) in San Sebastiano. De hotels zijn hier doorgaans prima en het eten meer dan uitgebreid (in Italië veelal een uitgebreid saladebuffet, voorgerecht (primi), hoofdgerecht (secondi) een een heerlijk dessert. Dit uiteraard aangevuld met een van de lekkere (en goed betaalbare) wijnen. Op zoek naar een accommodatie, kijk dan ook eens op de site van de VVV van Alpe Cimbra waar veel lokale aanbieders op aangesloten zijn.
Ligging van Alpe Cimbra in Italië
Vanaf Utrecht is Alpe Cimbra circa 1100 kilometer.
Meer lezen
We hebben veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.
- Ons andere blog over Alpe Cimbra
- Valsugana Lagorai: vakantie met kids aan de meren én in de bergen
- Madonna di Campiglio met kinderen: 10 tips voor gave zomeractiviteiten
- Val di Sole met kinderen: tips voor kindvriendelijke zomeractiviteiten in de Dolomieten
- Naar Sexten in Italië met kinderen
- Of ga hier meteen naar alle blogs over Italië
Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.