Gletscherschlucht Grindelwald, een gaaf uitje met kinderen in Zwitserland

Gletscherschlucht Grindelwald, een gaaf uitje met kinderen in Zwitserland

Activiteiten 3 augustus 2022

De Gletscherschlucht in Grindelwald is een gaaf uitje met kinderen als je in de Zwitserse Jungfrauregio bent. Vooral het ‘spiderweb’ hoog boven het razende gletsjerwater is volop beleving en avontuur. In dit blog vertellen we je er alles over.

Wil je meteen een impressie van de Gletscherschlucht Grindelwald, bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Gletscherschlucht Grindelwald, een nauwe kloof tussen 300 meter hoge rotswanden

De gletsjer Grindelwald is ontstaan in de kleine ijstijd. Toen reikte deze gletsjer nog helemaal tot aan Grindelwald. Inmiddels is dat helaas niet meer zo, tussen 1981 en 2014 heeft de gletsjer zich zelfs met 3 kilometer teruggetrokken.

Wat nog rest is de gletscherschlucht, een smalle klam waar een pad is aangelegd via bruggen en uitgehakte tunnels. Omringt door hoge rotswanden van wel 300 meter waardoor het gletscherwater met volle vaart doorheen raast.

De Gletscherschlucht Grindelwald is een spectaculaire gletsjerkloof in de Jungfrauregio.
De Gletscherschlucht Grindelwald is een spectaculaire gletsjerkloof in de Jungfrauregio.
Een smalle kloof met hoge steile rotswanden.
Een smalle kloof met hoge steile rotswanden.

Aankomst bij de Gletscherschlucht in Grindelwald

De Gletscherschlucht Grinderwald is wandelend te bereiken vanuit het centrum van Grindelwald in zo’n 35 minuten. Je kunt ook de met de auto naar de schlucht. Er is een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren.

Wij zijn laat in de middag bij de gletscherschlucht en het is er niet zo druk, er zijn genoeg parkeerplekken. Bij de ingang is een restaurant met toiletten en een kiosk waar ze souvenirs verkopen. Vrijwel meteen na de intree gaan we een tunnel in, daarna volgt een houten loopbrug waar we overheen lopen. Vanaf de brug hebben we al uitzicht op het wild stromende gletsjerwater.

Via loopbruggen lopen we steeds verder de klamm in.
Via loopbruggen lopen we steeds verder de klamm in.
Deels lopen we ook door uitgehakte tunnels.
Deels lopen we ook door uitgehakte tunnels.

Metalen loopbruggen en tunnels door de rotsen

Via metalen loopbruggen lopen we verder de kloof in. Regelmatig gaan we een ‘donkere’ tunnel in, helemaal uitgehakt in de rotsen. Om ons heen hebben we uitzicht op de steile rotswanden en natuurlijk het gletsjerwater wat met enorme snelheid langs ons heen raast. Op de route staan diverse informatieborden over het ontstaan en verloop van de gletsjer.

Wat een mooi natuurspektakel.
Wat een mooi natuurspektakel.
Even van het uitzicht genieten.
Even van het uitzicht genieten.
Onderweg zijn er diverse informatieborden.
Onderweg zijn er diverse informatieborden.

Canyon Swing en spiderweb

In het begin van de kloof zien we boven ons kabels gespannen. Het blijft de Canyon Swing te zijn. Heb je geen last van hoogtevrees dan kan je vanaf een hoog plateau een vrije val van 90 meter maken. Een bungyjump waarna je ook nog heen en weer schommelt met een snelheid van zo’n 120 km/uur. Deze activiteit moet vooraf worden geboekt via een externe organisatie, meer informatie vind je op deze website.

Spiderweb

”Vet mama, mag ik daarop?” vraag D. terwijl hij naar een groot ‘spiderweb’ wijst. Het spiderweb is een netconstructie van 170m2 waarom je kan klimmen en klauteren. Een betere manier om de gletscherschlucht te ervaren is er niet. Onder het spiderweb raast het water met volle vaart onder je door.

Het spiderweb is verlicht met een aantal gekleurde grote lampen. Wij zien er niet zoveel van, omdat het licht is als wij er zijn. Je kan op vrijdag de schlucht tot 22.00 uur bezoeken, ik kan me voorstellen dat het spiderweb dan nog indrukwekkender is.

Hoe gaaf dit spiderweb boven het wild stromende gletsjerwater!
Hoe gaaf dit spiderweb boven het wild stromende gletsjerwater!
Klimmen en klauteren op het spiderweb van de gletscherschlucht Grindelwald.
Klimmen en klauteren op het spiderweb van de gletscherschlucht Grindelwald.

Gletscherschlucht in Grindelwald, praktische informatie

Wil jij een bezoek brengen aan de Gletscherschlucht in Grindelwald? Dan is de volgende informatie handig om te weten.

Bereikbaarheid

De Gletscherschlucht in Grindelwald is vanuit het dorp wandelend te bereiken (zo’n 35 minuten wandelen). Er gaat ook een bus naar toe. Wij gingen met de auto en parkeerden gratis bij de ingang van de gletscherschlucht.

Openingstijden en toegangsprijzen

De Gletscherschlucht in Grindelwald is van mei tot november dagelijks te bezoeken van 9.30 uur en 18.00 uur. Op de vrijdag is de gletsjer ook in de avond geopend tot 22 uur. Wel moet je tenminste 1 uur voor de sluitingstijd van de schlucht binnen zijn.

Wij hadden een uur nodig om de Gletscherschlucht in Grindelwald te bezoeken. Je loopt dezelfde route heen als terug in de schlucht dus het is verstandig om vroeg of juist laat in de middag te komen. Dan is het doorgaans wat minder druk.

Volwassene betalen 19 CHF en kinderen van 6 jaar tot 16 jaar betalen 10 CHF (prijspeil 2022). Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis. De Gletscherschlucht in Grindelwald is ook toegankelijk voor honden.

Wat meenemen?

In de gletscherschlucht is het vaak een stukje frisser, het is handig om dus even een trui of jasje extra aan te doen, ook al is het buiten warm. Wat eten of drinken kan bij het restaurant bij de parkeerplaats.

Tip: bezoek ook de gletscherslucht in Lauterbrunnen

In Lauterbrunnen, een erg leuk plaatsje ongeveer een half uur rijden vanaf Grindelwald zit ook een erg mooie gletscherschlucht, de Trümmelbachfälle. We vonden dat ook een erg mooie schlucht, een bezoek zeker waard! We schreven een apart blog hierover, je leest hem hier.

Ligging Gletscherschlucht in Grindelwald

De Gletscherschlucht in Grindelwald is vanaf Utrecht circa 869 kilometer.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking met de Jungfrauregio en MySwitserland. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: