Huttentocht in de Lienzer Dolomieten
Wat mooi met op de achtergrond de hut waar we hebben geslapen!

Huttentocht in de Lienzer Dolomieten

Huttentochten 2 januari 2025

Marloes maakte in de zomervakantie een schitterende huttentocht door de Lienzer Dolomieten. Een prachtige, afwisselende 2-daagse tocht die langs prachtige almweides, kabbelende beekjes maar ook langs ruige bergtoppen gaat.

Doordat je deze tocht makkelijk kunt ‘uitbreiden’ met onderweg een extra overnachting, is de tocht ook goed te doen met kinderen. Onderaan het blog vind je het aantal kilometers per dag en praktische tips.

Tip: wil je meer foto’s en video’s zien van deze huttentocht? Bekijk dan hier de opgeslagen instastory, te vinden bij de highlights. Volg ons meteen om in de toekomst geen tips meer te missen!

Het vinden van een geschikte huttentocht

Na een succesvolle eerste huttentocht vorig jaar in het Stubaital is het voor ons al snel duidelijk dat we ook dit jaar graag weer een huttentocht willen lopen. Het uitzoeken van een geschikte route is een hele klus; niet te lang, niet te kort, niet te veel hoogtemeters…. Wij vinden het fijn om ervaringen van andere gezinnen terug te lezen die een bepaalde route al gelopen hebben (vandaar dat we ook graag onze ervaringen hier delen 😉), zodat we goed voorbereid op pad kunnen gaan.

Voor deze tocht laten we ons inspireren via de website van wegmetons. Hier vinden we verschillende routes van huttentochten. Omdat we na de huttentocht doorreizen naar Italië, zoeken we ook daar de locatie van de huttentocht op uit.

Een huttentocht in de Lienzer Dolomieten

We kiezen voor een huttentocht in de Lienzer Dolomieten. De Lienzer Dolomieten liggen in Oostenrijk, al doet de naam Dolomieten dat niet vermoeden. De bergen hebben veel gelijkenis met de bergen in de Dolomieten, waar ze hun naam dan ook te danken aan hebben.

De regio is gelegen in Oost-Tirol, op de grens met Italië. Het is er vaak goed weer vanwege de zuidelijke ligging. Wij gaan voor een tweedaagse tocht, met een overnachting in de Karlsbaderhutte. Nadat we vorig jaar alleen in Oostenrijk verbleven voor de huttentocht, kiezen we er dit jaar voor om een week in Oostenrijk te verblijven. Oostenrijk heeft in de zomer namelijk zoveel moois te bieden!

Een beetje spannend is het wel!

Naarmate de start van de huttentocht dichterbij komt, neemt de spanning stiekem toch wel een beetje toe. De route die we hebben uitgezocht is namelijk wel wat pittiger dan vorig jaar; de route is langer en we hebben meer hoogtemeters te overbruggen. “Zal het niet te ver zijn voor de kinderen? Zullen de hoogtemeters niet te pittig zijn voor ons?”

Vanuit ons appartement in Ainet, waar we deze week verblijven, kunnen we de hele week de hut al in de bergen zien liggen, ver weg en zo hoog!  “Zal het echt niet té ver zijn?” We gaan voor de zekerheid toch nog even langs bij de plaatselijke VVV, waar we onze route voorleggen aan een uiterst vriendelijke medewerkster.

Omdat we een hele dag uittrekken voor de route en het voor de kinderen niet de eerste keer is dat ze in de bergen gaan wandelen, zal het te doen moeten zijn. Het is altijd prettig om even van gedachten te wisselen met iemand die de omgeving goed kent, weet dat de medewerkers van het VVV altijd bij kunnen helpen!

Meer praktische tips voor het samenstellen van een huttentocht? Lees dan hier ons aparte blog over een huttentocht met kinderen.

Klaar voor onze huttentocht in de Lienzer Dolomieten!
Klaar voor onze huttentocht in de Lienzer Dolomieten!

Dag 1: Start vanaf de parkeerplaats Klammbruckl (1096 m)

We staan al vroeg op, zodat we vroeg kunnen starten met wandelen. We hebben een flinke wandeling voor de boeg; ongeveer 8 kilometer wandelen waarin we 1300 hoogtemeters zullen stijgen. Bovendien is er voor eind van de middag regen en onweer voorspeld, dus dan willen we wel in de hut zijn. Helaas blijkt Google Maps de parkeerplaats waar we starten niet helemaal juist op de kaart te hebben staan, want we komen eerst op de verkeerde parkeerplaats uit, vlakbij de Dolomitenhutte.

Zoeken naar de juiste parkeerplaats

Dat kost ons helaas wat tijd, nu moeten we eerst nog naar de goede parkeerplaats aan de andere kant van de berg; Klammbruckl. Rond 10.00 uur kunnen we van start bij de Klammbruckl (1096 meter); een brug over een kloof van wel 33 meter diep, helemaal uitgesleten door de kracht van het water. De wandeling begint gelijk met stijgen, we kiezen voor het bredere pad, wat meer geleidelijk stijgt dan het pad door het bos.

We lopen constant langs het water van de beek op, wat we soms kruisen. Het is best warm, helemaal doordat we steeds klimmen, dus het is fijn om af en toe de verkoeling op te kunnen zoeken. De kinderen houden hun pet in het water en zetten deze daarna op, waardoor ze het hoofd koel houden. Ze vinden het pittig, klagen over zere benen en de warmte; ze moeten duidelijk weer wennen aan het wandelen in de bergen.

Gelukkig kunnen we onderweg verkoeling zoeken.
Gelukkig kunnen we onderweg verkoeling zoeken.
Wat is het mooi in de Lienzer Dolomieten!
Wat is het mooi in de Lienzer Dolomieten!

Binnen stappen in een sprookje!

Het pad is ook nog niet heel ‘spannend’, dus dat helpt niet echt mee. We eten onze broodjes al vroeg op om de energie wat aan te vullen. Dan zien we het bord van de Kerschbaumer Alm; we stappen letterlijk door de poort van de Kerschbaumeralm en lijken een sprookje in te stappen. Zo mooi groen hier; weiden met zoveel verschillende mooie alpenbloemen, een beek die er doorheen stroomt. Dit alles omringd door grote grijze bergtoppen.

Nog een klein stukje verder stijgen en dan komen we tegen 13.00 uur aan bij de Kerschbaumer Alm (1900 meter), waar we even wat langer pauze houden met een lekker fris bergsapje en een stuk taart of erwtensoep (het is er het weer naar 😅). We hebben in drie uur tijd dus al 900 meter gestegen!

De  Kerschbaumer Alm
De Kerschbaumer Alm
We genieten enorm tijdens onze huttentocht in de Lienzer Dolomieten!
We genieten enorm tijdens onze huttentocht in de Lienzer Dolomieten!

Van Kerschbaumeralm (1902 m) naar Karlsbaderhutte (2260 m)

De Kerschbaumeralm ligt midden in de Lienzer Dolomieten aan de voet van de Spitzkofel op 1902 meter hoogte. De Alm werd in 1925 gebouwd en valt al jarenlang in de smaak bij wandelaars en klimmers door zijn unieke charme. De Alm beschikt over 30 bedden, verdeeld over verschillende kamers en lagers. Op de menukaart staan eenvoudige gerechten. Wij klimmen na een pauze nog verder door naar de Karlsbaderhutte, welke op ruim 2200 meter ligt.

De mooie Kerschbaumeralm; perfect voor de lunch!
De mooie Kerschbaumeralm; perfect voor de lunch!
Met prachtig uitzicht!
Met prachtig uitzicht!

Naar het hoogste punt van onze tocht

Nadat we weer goed uitgerust zijn, gaan we rond 13.45 uur weer van start. We lopen eerst nog door het mooie groene dal van de Alm, maar stijgen al snel. Het uitzicht op het dal en de Alm wordt iedere bocht omhoog weer een stukje mooier en we komen steeds een stukje dichter bij het hoogste punt van onze tocht; de Kerschbaumer Torl op 2283 meter.

S. loopt als een gids voorop en toont zich als een echt berggeitje. Ze is dan ook als eerste op de top. Vanaf de Torl kunnen we zowel het dal van de Kerschbaumer Alm als het dal van de Karlsbaderhutte in kijken; beiden heel verschillend! Het dal van de Kerschbaumer Alm is vooral groen, met grijze pieken erboven uit stekend; het dal van de Karlsbaderhutte bestaat voornamelijk uit spitse, ruige, grijze bergtoppen.

En weer door!
En weer door!
Kerschbaumer Torl op 2283 meter.
Kerschbaumer Torl op 2283 meter.

De Karlsbaderhutte in zicht!

We zien de hut nu goed liggen en dat is voor de kinderen altijd erg fijn. Nu kunnen ze tenminste goed zien waar we naartoe moeten, al lijkt dat altijd dichterbij te zijn dan het daadwerkelijk is…. We dalen nog een stukje af tussen de grijze stenen, wat soms best lastig is omdat er zoveel los liggen.

Karlsbaderhutte in zicht!
Karlsbaderhutte in zicht!

Rond 16.30 uur komen we bij de hut aan. De Karlsbaderhutte is prachtig gelegen te midden van de statige bergtoppen van de Lienzer Dolomieten, direct aan de Laserzsee. De hut beschikt over 55 bedden verdeeld over verschillende kamers en nog 35 slaapplekken in slaapzalen. Wij slapen in een vierpersoons kamer, met twee stapelbedden.

Om 18.00 uur wordt het diner gereserveerd, wat voor iedereen hetzelfde is als je kiest voor half pension; soep vooraf, kasespatzl en chocolademousse of pannacotta als toetje. Na het eten duiken we allemaal, met een ontzettend trots gevoel, vroeg ons bed in na zo’n vermoeiende, lange dag. Wat hebben we dit weer knap gedaan met elkaar, zo bijzonder!

Wat een uitzichten!
Wat een uitzichten!

Dag 2: Van de Karlsbaderhutte (2260 m) via Dolomitenhutte (1616 m) naar Klammbrucke (1096 m)

Ik word deze morgen al weer vroeg wakker van de geluiden in de berghut. Het leven bovenop de berg begint vroeg; vanaf 5.30 uur hoor ik al mensen lopen op de gangen. Ontbijt wordt geserveerd van 6.30-8.00 uur.

Het blijft een bijzondere wereld bovenop de berg; er heerst een prettige sfeer, iedereen is sportief bezig geweest en er is veel vertrouwen onderling. Zo kunnen de deuren van de kamers niet op slot en liggen mobiele telefoons op de gang aan de lader omdat er in de kamers geen stroom is.

Wandelaars en klimmers schuiven bij elkaar aan tafel aan en raken al snel met elkaar in gesprek over wandelen en klimmen, nieuwe klettersteig routes worden uitgestippeld voor de volgende dag. De anderen worden rond 6.45 uur wakker.

We staan op en genieten van het uitzicht; de wolken hangen laag boven het dal, een prachtig gezicht en zo tof om hier te zijn op dit tijdstip! Bij het ontbijtbuffet zijn we om 7.15 uur al bijna de laatsten die ontbijten. We kunnen kiezen uit yoghurt met muesli, appel, brood met hartig beleg of jam. Als we om 8.30 uur klaar zijn om te gaan, zijn we ook dan bijna de laatsten die vertrekken. Vooral de klimmers vertrekken al vroeg met hun touwen en andere uitrusting.

Via de Lazerzsee een stukje afdalen

We lopen eerst een stukje naar het meer wat achter de hut ligt, de Lazerzsee. De bergen en de hut weerspiegelen supermooi in het water, wát een plaatje! Rond 9.00 uur zetten we de daling in. Ook vandaag hebben we weer zo’n vier wandeluren voor de boeg en zullen we zo’n 1300 meter afdalen in 8 kilometer.

Wat mooi met op de achtergrond de hut waar we hebben geslapen!
Wat mooi met op de achtergrond de hut waar we hebben geslapen!

We lopen eerst over de kale vlakte, die iets mysterieus heeft met de laaghangende wolken. We komen verschillende schapen tegen met bellen om hun nek en we spotten ook een bergmarmot. Hierna gaat het pad over in een bospad, wat de kinderen aanvankelijk wel een leuk, avontuurlijk pad vinden. Het is een flink stuk wat we af moeten dalen en het is soms best lastig lopen over de losse stenen.

Het alternatief is een breder pad, waar ook mensen met de mountainbike over naar boven komen. Dit vinden we echter een beetje saai lopen, dus we houden onze route door het bos aan. Rond 11.30 uur komen we aan bij de Dolomitenhütte (https://dolomitenhuette.at/), waar S. al de hele ochtend naar uitkijkt, omdat daar Kaiserschmarrn op de menukaart staan en hij deze dubbel en dwars verdiend heeft na zo’n wandeling!

We dalen weer langzaam af.
We dalen weer langzaam af.
We kiezen het pad door het bos.
We kiezen het pad door het bos.

Lunchen bij de Dolomitenhutte

De Dolomitenhutte is prachtig gelegen op een hoogte van 1616 meter op een overstekende rots, wat zowel een geweldig uitzicht biedt over de bergen waar we net vandaan zijn komen lopen als over het dal. De Dolomitenhutte is meer een hotel dan een berghut; deze hut is ook met de auto bereikbaar, via een tolweg.

Onze lunchplek in zicht!
Onze lunchplek in zicht!

Panoramische uitzichten!

Het hotel is volledig gebouwd van larikshout en biedt een lounge met open haard, twee terrassen en een traditioneel restaurant met lokale specialiteiten. De nieuwe zes kamers van de Dolomitenhütte zijn voorzien van grote ramen van vloer tot plafond, die een spectaculair panoramisch uitzicht op de omliggende bergen bieden. Het mooiste uitzicht heb je in de glazen hoekkamer “Adlerhorst”. Een unieke overnachtingsplek, maar wel met een totaal andere sfeer dan de andere twee hutten die we bezochten.

We genieten op het terras van het uitzicht, het mooie weer en een lekkere (vroege) lunch. Vanaf hier is het nog ongeveer twee uur lopen naar de auto. We lopen eerst over alpenweiden, welke daarna overgaan in mooie bospaden. We komen maar weinig andere wandelaars tegen, in tegenstelling tot het stuk van de Dolomitenhutte naar de Karlsbaderhutte, dat is echt een populair stuk om te lopen en het stuk waar we de meeste wandelaars zijn tegengekomen.

Weer terug naar de parkeerplaats

We zijn van 12.30-14.15 uur onderweg van de Dolomitenhutte naar de parkeerplaats Klammbruckl. Vorig jaar moesten we de tijd die op de bordjes stond verdubbelen zo’n beetje om op onze wandeltijd uit te komen, dit jaar komt het meer overeen met de bordjes. Als we weer bij de auto zijn, rijden we door naar het zwembad van Lienz, want aan een frisse duik hebben we allemaal wel behoefte! Wat was het weer een mooie tocht die we gelopen hebben!

We dalen verder af naar de parkeerplaats. De omgeving blijft prachtig!
Start van onze huttentocht in de Lienzer Dolomieten.

Huttentocht in de Lienzer Dolomieten: praktische informatie

Enthousiast geworden en overweeg je ook deze huttentocht in de Lienzer Dolomieten? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Wandeltijden van de huttentocht in de Lienzer Dolomieten

  • Klammbrucke-Kerschbaumeralm: volgens de bordjes 2-2,5 uur, wij lopen er met pauzes 3 uur over.
  • Kerschbaumeralm-Karlsbaderhutte: volgens de bordjes 2 uur, wij lopen er bijna 3 uur over inclusief pauzes.
  • Karlsbaderhutte-Dolomitenhutte: volgens de bordjes 2 uur, wij hebben 2,5 uur nodig.

Zoek je wat meer uitdaging tijdens de huttentocht in de Lienzer Dolomieten? Dan is de Rudi Ellerweg (ongeveer 3,5 uur wandelen), gelegen tussen de Dolomitenhutte en de Karlsbaderhutte een optie. Bij deze route wordt echter aangeraden om jezelf op stukken van de route te zekeren, dus daar dien je dan wel de juiste materialen voor mee te nemen.

Wij hebben hier geen ervaring mee, dus hebben gekozen voor de “makkelijkere” route. Vanuit de Karlsbaderhutte zijn er daarnaast verschillende mogelijkheden voor Klettersteig-routes. Doe dit echter alleen als je hier bekend mee bent!

Liever een georganiseerde huttentocht boeken?

Het is vrij eenvoudig om zelf een huttentocht samen te stellen, zeker met onze tips in dit aparte blog. Ook kan je de hutten vrij makkelijk zelf boeken via de website van de berghutten. Wil je toch liever een georganiseerde huttentocht boeken? Dan bieden de volgende betrouwbare reisorganisaties huttentochten aan:

Waar overnachten voor of na je huttentocht in de Lienzer Dolomieten?

Wij verbleven voor- en na onze huttentocht in de Lienzer Dolomieten in het dorpje Ainet, vlakbij Lienz. Ainet is een klein, rustig dorpje, gelegen in het dal. Het dorpje zelf heeft behalve een supermarkt niet heel veel voorzieningen, maar binnen 15-20 minuten zijn tal van bezienswaardigheden en activiteiten te bereiken.

Binnenkort volgt een apart blog over leuke uitstapjes in deze regio. Niet missen? Volg ons dan ook op onze socials, daar delen we altijd onze nieuwe blogs.

Ligging van de Lienzer Dolomieten

Vanaf Utrecht zijn de Lienzer Dolomieten circa 1068 kilometer. Zoek je een tusssenovernachting? Bekijk hier ons blog met kindvriendelijke hotels vlakbij de snelweg in Zuid-Duitsland.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een kindvriendelijke huttentocht. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Over Marloes

”Wij zijn Servé, Marloes, S. (2013, 11 jaar) en S. (2015, 8 jaar). Wij zijn dol op wintersport en gaan dan ook vaak in de winter naar Oostenrijk. We gaan graag de natuur in en zijn in Nederland altijd op zoek naar leuke plekken in de natuur of wandelingen die ook aantrekkelijk zijn voor de kinderen.”

In dit blog kunnen affiliate links staan. Een boeking via zo’n link kost jou niks extra, maar wij krijgen een kleine vergoeding. Op die manier kunnen we in de toekomst nog ‘bergen’ reisinspiratie met jullie delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: