Innsbruck met kinderen, een veelzijdige stad tussen de bergen in Oostenrijk

Innsbruck met kinderen, een veelzijdige stad tussen de bergen in Oostenrijk

Oostenrijk 15 maart 2023

Naar Innsbruck met kinderen? Dat is zeker een aanrader als je in Oostenrijk bent. Hoewel Oostenrijk met name bekend staat om zijn bergen en natuur, heeft Oostenrijk meer te bieden dan alleen dat. Er zijn veel kleine dorpen maar ook een aantal mooie steden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, ook met kinderen.

In dit blog vertelt blogger Lisette je alles over Innsbruck met kinderen. Deze stad heeft namelijk de perfecte combi, het is dé stad tussen de bergen! Naast tips in Innsbruck lees je ook een aantal gave uitstapjes in de directe omgeving van deze stad.

Onderaan dit blog lees je tips voor kindvriendelijke accommodaties om te overnachten én handige info over de Welcome card en Innsbruck card met veel voordelen.

Innsbruck: hoofdstad van Tirol en een plek vol mogelijkheden

Innsbruck is de hoofdstad van de deelstaat Tirol. De stad ligt aan de rivier de Inn. Het stadsleven en de mooie natuur komen samen in deze stad. Zowel in de zomer als in de winter is Innsbruck een bekende vakantieplek voor toeristen. Van mountainbiken tot skiën, van moderne tot historische gebouwen, Innsbruck heeft het allemaal. Voor mensen die van zowel cultuur als sport houden is Innsbruck ’the place to be’! Maar is Innsbruck met kinderen ook een aanrader? Wij zochten het voor je uit!

Innsbruck met kinderen is een aanrader, ook in de directe omgeving is van alles te doen!
Innsbruck met kinderen is een aanrader, ook in de directe omgeving is van alles te doen!

Innsbruck met kinderen: een mooie stad in de bergen

Onze vakantie beginnen we ‘rustig’, niet meteen fanatiek wandelen maar eerst even wennen aan niet meer de dagelijkse dingen die we thuis moeten. Door een aflevering van 3 op reis over Innsbruck stond deze stad al een tijd op ons wensenlijstje. De combinatie van een stad en de bergen lijkt voor ons de ideale plek om de zomervakantie ‘rustig’ te beginnen.

Vanaf Utrecht is Innsbruck net geen 900 kilometer rijden, zo’n 10 uur met de auto. Wij wonen in de randstad, dus voor ons is het iets langer. Omdat we de reis ook als vakantie zien en liever niet hele lange dagen rijden, kiezen wij ervoor om vlakbij Stuttgart te overnachten. Vanaf hier is het iets meer dan 4 uur rijden naar Innsbruck. Ik ben heel benieuwd wat Innsbruck met kinderen te bieden heeft.

Een fijne camping vlakbij Innsbruck

Na 2 dagen rijden komen we op tijd aan bij camping Ferienparadies Natteren See. Een heerlijke camping, waarbij je met de pendelbus binnen 15 minuten in Innsbruck bent. Je kunt hier zowel kamperen als één van de mooie safaritenten boeken. Deze camping is onze thuisbasis voor het ondernemen van tal van leuke activiteiten in en rondom de stad Innsbruck.

Tips voor activiteiten in en rondom Innsbruck met kinderen

Op vakantie met kinderen? Innsbruck zelf is niet alleen erg leuk voor een bezoek met kinderen, maar ook zeker de directe omgeving. Hieronder onze tips voor kindvriendelijke uitstapjes in en rondom Innsbruck.

# 1 In drie stappen naar de top van de Nordkette

Even genoeg van de drukte in de stad? Vanuit het centrum van Innsbruck sta je binnen 30 minuten op de top van de Nordkette. De Nordkette is onderdeel van het grootste natuurpark van Oostenrijk, natuurpark Karwendel. Om op de top te komen moet je 3 verschillende bergbanen nemen. De eerste is een bergtreintje vanuit het centrum van Innsbruck naar het bergdopje Hungerburg, ook wel Hogh Innsbruck genoemd. Je passeert met dit treintje overigens ook de stads dierentuin. Je kan vanaf het centrum ook met de bus naar Hungerburg.

Vanaf Hungerburg neem je de gondel die je naar bergstation Seegruben brengt. Je staat dan al op een hoogte van 1905 meter. Vanuit hier kan je meteen de volgende gondel naar de op 2256 meter hoge Hafelekar nemen. In onderstaande video zie je hoe makkelijk je vanuit de grote stad zo op de top van de Nordkette staat. Hoe uniek is dat!

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Met de gondel naar de top van de Hafelekar op 2256 meter

Wij kiezen ervoor om vanuit het centrum de bus te nemen die ons naar de Hungerburg brengt. Hier aangekomen is het best druk, maar de gondel naar het bergstation is gelukkig groot. Hierdoor kunnen er veel mensen tegelijk naar boven en valt het wachten mee. We besluiten om eerst helemaal naar de top te gaan, naar de Hafelekar op 2256 meter. Op de terugweg kunnen we dan nog uitstappen bij Seegruben op 1905 meter.

Boven op de Hafelekar is het een stuk frisser. Ik heb het eigenlijk net iets te koud, maar gelukkig ben ik de enige die er ‘last’ van heeft. Vanuit de gondel lopen we naar buiten voor een waanzinnig uitzicht! Helaas is dat op de foto’s minder goed te zien maar het is echt fantastisch!

Wandelen naar de top op 2334 meter hoogte

We lopen een korte route naar de top met een hoogte van circa 2334 meter. We zijn even vergeten dat de meters in de bergen anders zijn dan dat we gewend zijn. Het is een korte pittige klim, maar goed te doen. Bovenop de top worden we beloond met een uitzicht vanaf het hoogste punt, prachtig! We gaan even zitten om bij te komen en om te genieten van de omgeving. Dit is waarom wij zo van Oostenrijk en de bergen houden.

Het uitzicht op de top van de Hafelekar op 2256 meter is waanzinnig!
Het uitzicht op de top van de Hafelekar op 2256 meter is waanzinnig!

Een prachtige combinatie, de bergen met aan de voet de grote stad

Het leuke van deze plek is dat je de stad onderaan de berg ziet liggen. Eigenlijk vinden we dat niet eens zo mooi vanaf hier, maar het is de beleving van de stad tussen de bergen die het mooi maakt. Aan de andere kant van de berg is het uitzicht wat je verwacht, prachtige en wilde natuur.

We lopen weer rustig naar beneden en nemen de lift naar Seegruben. Het is hier een stuk drukker dan boven bij Hafelekar. Hier bij Seegruben kan je mountainbiken, paragliden en er zijn verschillende wandelroutes, waaronder een aantal die kinderwagenproof zijn.

Aan de andere kant zien we Innsbruck liggen. Wat een verschil, in 30 minuten van de drukke stad hoog in de bergen.
Aan de andere kant zien we Innsbruck liggen. Wat een verschil, in 30 minuten van de drukke stad hoog in de bergen.

Speeltuin en van de berg af roetsen met karretjes bij Seegruben

Kinderen kunnen lekker spelen in een speeltuin en er zijn een soort van karretjes waarmee je van de berg naar beneden kan roetsjen, eigenlijk een soort van reetjesslee op wieltjes. Die karretjes doen het goed bij de kinderen, als snel rennen onze kids naar een vrij karretje. Eerst is er één vrij dus gaan ze om de beurt maar zodra er een tweede vrijkomt wordt die meteen in beslag genomen.

Onze kinderen zijn niet te stoppen! Krijsend van het lachen rollen ze naar beneden en rennen ze vervolgens weer naar boven om nog een keer te gaan. Elke keer een stukje hoger om nog harder de kunnen. De benen worden moe van het omhoog rennen, dus na een tijdje gaan we met de gondel naar beneden. Daar pakken we de shuttlebus naar de camping zodat de kinderen daar nog lekker kunnen spelen en zwemmen.

Praktische informatie:

  • Een retourtje tot aan de top en terug kost voor een volwassene 44 euro voor kinderen tussen de 6-15 jaar is een retourtje 26,40 euro, kinderen onder de 6 jaar zijn gratis (prijspeil 2023). Je kunt een kaartje zowel online als bij de lift kopen. In het drukke hoogseizoen kan het een hoop tijd schelen om je kaartje online te kopen. Meer informatie over prijzen en openingstijden vind je hier op de website van de Nordkettenbahnen.
  • Bovenop de Hafelekar op 2256 meter is het een stuk frisser dan in de stad Innsbruck. Zorg ervoor dat je een vestje meeneemt en ook goede wandelschoenen. Bij zowel het bergstation Hafelekar als Seegruben is een restaurant waar je wat kunt eten of drinken.

# 2 Rodelen op de steilste rodelbaan van Oostenrijk

Op ongeveer 18 minuten rijden van de camping ligt de steilste zomerrodelbaan van Oostenrijk, de sommerrodelbahn Mieders! Nu we er zo dichtbij zitten kunnen wij het niet laten om hiernaartoe te gaan. Rodelen in de winter kennen we wel, nu is het tijd om dit ook in de zomer te ervaren. We kiezen deze activiteit op een dag dat het mooi weer is, als het regent of heeft geregend dan is de rodelbaan namelijk gesloten.

Tip, ga vroeg in de ochtend om de drukte en hitte voor te zijn

Als we aankomen, kunnen we de auto makkelijk op een ruime parkeerplaats parkeren. We doen dit soort activiteiten altijd graag in de ochtend om zo de ergste drukte en hitte voor te zijn. Als we bij de parkeerplaats aankomen zien we dat het toch al best druk is. We kopen de kaartjes en gaan met de gondel omhoog.

Pas later komen we erachter dat we ook naar boven hadden kunnen wandelen en vanaf daar met de rodelbaan of gondel terug. De wandeling naar boven is 5.6 kilometer en duurt ongeveer 1.5 uur. De wandeling zou goed te doen moeten zijn, want het wandelniveau staat als makkelijk aangeven.

Veel meer te doen dan alleen rodelen

Bij de gondel is het gelukkig niet druk en we kunnen zo instappen.  Als we boven aankomen zijn we erg verrast, er is veel meer te doen dan alleen rodelen! Omdat we met de gondel naar boven zijn gegaan beginnen we met een mooie, korte wandeling. Al snel zien de kinderen een plek waar ze nog liever naar toe willen, een soort waterspeeltuin, het ‘Serlespark’. We lopen erlangs en beloven straks terug te komen. 

De route die we pakken ligt bovenop de berg, er zit weinig niveauverschil in. Het is warm buiten, zelfs hier bovenop de berg. Gelukkig wandelen we al snel tussen de bomen waar het net wat aangenamer is. Aan het eind van de route is een grote glijbaan. Ik denk dat we de route andersom hebben gelopen en eigenlijk de glijbaan het startpunt is. Maar nu we bijna bij het begin- eindpunt zijn kunnen de kinderen een paar keer glijden en vermaken zij zich prima.

Bij het bergstation zien we een mooie waterspeeltuin liggen © TVB Stubai Tirol / Andre Schönherr

Afkoelen in de waterspeeltuin ‘Serlespark’

Zoals beloofd gaan we richting het water, het is een aangelegd waterparcours met sluizen en bruggetjes. Spelen met water doen onze kinderen graag, ze proberen zoveel mogelijk water te verzamelen en dan gooien ze de sluis open zodat het water hard naar beneden stroomt. Dat water komt uit in een vijver waar je ook in kan zwemmen.

We hadden geen zwembroek mee maar wel een handdoek dus de kinderen konden lekker hun gang gaan. Omdat het erg warm was en we altijd voorzichtig zijn met de zon moeten de kinderen er eerder uit dan ze willen. Maar er staat nog iets leuks te wachten, de rodelbaan!

© TVB Stubai Tirol
Heerlijk afkoelen bij de waterspeeltuin.
Heerlijk afkoelen bij de waterspeeltuin.

De steilste rodelbaan van Oostenrijk

We zijn niet de enige die roddelend naar beneden willen dus sluiten we aan in de rij. Mijn dochter vindt het toch wel spannend, maar de kinderen kunnen in een eigen kar en die maken ze vast achter het de kar van de ouder. Dat stelt haar en ons gerust, een beetje meer veiligheid maar wel in een eigen rodelkarretje.

Steil naar beneden en scherpe bochten

De rodelbaan is 2.8 kilometer lang en legt een hoogteverschil van 640 meters af met 40 bochten. De bochten zijn soms best scherp en je gaat in het begin al meteen hard en steil naar beneden!!! Je kan zelf je snelheid bepalen, soms trekken we hard aan de rem omdat we dan echt te snel gaan. We komen gillend en lachend beneden. Het filmpje hieronder geeft een goed beeld van de afdaling.

WOW! Wat was dit tof! Echt een aanrader als je er in de buurt bent, helemaal in combinatie met de andere activiteiten boven op de berg, Je kan je er de hele dag vermaken. Voor ons zit de dag erop en gaan weer naar de camping. Morgen weer een nieuwe dag in Innsbruck met kinderen, dan staat een cultureel uitstapje op de planning.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Praktische informatie:

Met de gondel omhoog en met de rodelbaan/gondel terug;

  • Volwassene 21 euro
  • Kind geboren na 2013 9 euro
  • Kind geboren tussen 2008-2012 14 euro
  • Jugend, geboren tussen2004-2007 17 euro

Je kunt er ook voor kiezen om naar boven te wandelen en alleen naar beneden te gaan met de rodelbaan/gondel, dan kost een kaartje;

  • Volwassene 12,50 euro
  • Kind geboren na 2013 9 euro
  • Kind geboren tussen 2008-2012 10 euro
  • Jugend, geboren tussen 2004-2007 10,50 euro

Wat meenemen?

  • Goede wandelschoenen
  • Zwemkleding en handdoek
  • Zonnebrand

Meer informatie?

Alle informatie over deze activiteiten (rodelen, wandelen en het waterpark) vind je hier op de website van het Stubaital.

# 3 Schloss Ambras in Innsbruck

Vandaag een cultureel dagje voor de afwisseling; we gaan naar Schloss Ambras in Innsbruck. Wij vinden alle vier kastelen altijd erg leuk om te bezoeken, maar gek genoeg doen we dat alleen in het buitenland. In Innsbruck, aan de rand van de stad, staat Schloss Ambras. Een prachtig kasteel wat is gebouwd in 1100 en met heel veel geschiedenis. Het is zelfs het oudste museum ter wereld!

Meteen een impressie van het kasteel, bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Een verzameling van schatten, wapens en harnassen

Het kasteel bestaat uit 2 delen, het ‘hoge kasteel’ en het ‘lage kasteel’ en daaromheen een prachtige kasteeltuin. Via de hoofdingang kom je binnen in de kasteeltuin, we gaan eerst het kasteel bezoeken en willen daarna een rondje door de tuin doen. De kassa bevindt zich in het ‘lage kasteel’, vanuit hier zien de kinderen meteen stoere harnassen, wapens en ‘soldaten’ op paarden.

Ook staan er kinderharnasjes, die maken best veel indruk op de kinderen. Het idee dat je als kind mee moet vechten? Zo ondenkbaar voor onze kinderen. Vol verwondering lopen ze een paar keer rond. Er zijn 3 verschillende zalen met harnassen en wapens, sommige op paarden, ‘vechtend’. Naast de harnassen en wapens zijn er ook schilderijen van portretten van generaals en kolonels. Ook is er een heel mooi plafondschildering, die je door de spiegel op de grond goed kunt zien en waarvan je een leuke foto kan maken. We kijken onze ogen uit!

We lopen door naar het volgende gedeelte, de schatten. Dit is de zijkant van het lage kasteel met een mooi houten balkon. In verschillende ruimtes die met elkaar zijn verbonden is een mooie verzameling ‘schatten’ te zien zoals kristal, zilver, goud, glas. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en er zijn zelfs bijzondere natuurlijke objecten zoals skeletten, koraal, schelpen. We moeten overal kijken, want er hangt zelfs een haai aan het plafond.

Genoeg gezien! We lopen het lage kasteel uit en komen in de prachtige tuin terecht. In de tuin staat een mooi stenen prieeltje met een klein fonteintje erin, heerlijk om even over je armen te doen met de hoge temperatuur van vandaag. Dan lopen we door naar het hoge kasteel.

Vooral de kinderharnassen maken veel indruk.
Vooral de kinderharnassen maken veel indruk.
Schloss Ambras in Innsbruck is ook leuk met kinderen.
Schloss Ambras in Innsbruck is ook leuk met kinderen.

De Spaanse zaal

We beginnen in de Spaanse zaal, deze zit eigenlijk vast aan het hoge kasteel. In de zomer worden hier diverse optredens gegeven. We zien dat de zaal is ingericht met stoelen en een klein podium, stiekem een beetje jammer omdat dit het pronkstuk moet zijn van het kasteel. Maar gelukkig mogen we de zaal wel bezoeken. Ook met de stoelen die er staan zien we hoe mooi, groot en bijzonder deze zaal is.

Het plafond is gemaakt van houten tegels in verschillende vormen, op de muren zijn 27 portretten geschilderd. De sokkels naast de ramen zijn ook prachtig versierd met muurschilderingen. Door de grote ramen komt veel licht naar binnen, die door de kleuren van de zaal een prachtig beeld geven. Ik moet een beetje aan de ‘the sound of music’ denken, aan de avond dat ze een feest geven in de grote balzaal.

De Spaanse zaal met 27 portretten.
De Spaanse zaal met 27 portretten.
Ook de ramen in de Spaanse zaal zijn prachtig.
Ook de ramen in de Spaanse zaal zijn prachtig.

Schilderijen en portretten

We lopen door naar het grootste deel van het kasteel. Dit deel heeft 4 verdiepingen en in elke kamer hangen diverse portretten en schilderijen van verschillende, belangrijke Oostenrijkse heersers van vroeger. Met dit type kunst hebben we niet zo heel veel, we lopen de kamers wat sneller door.

We hebben al een hoop gezien maar willen niks missen en lopen alle verdiepingen door. Naast de enorme hoeveelheid portretten zijn er ook nog kamers te zien zoals ze vroeger waren. Zo zien we een badkamer met een enorm groot bad. Hier legde ze vroeger hete stenen in om het water warm te houden.  Ook zit er in het kasteel een klein kapelletje. Ook dit is weer prachtig beschilderd en heeft 2 mooie ramen van glas en lood.

Na nog meer portretten merken we dat de kinderen er klaar mee zijn. Voordat we naar de kasteeltuin gaan zien we vanuit de 3e verdieping het ‘binnenhof’, een kleine binnenplaats omringd door het kasteel zelf. Ook deze muren zijn heel mooi beschilderd, vanaf een afstand lijkt het net alsof het beelden zijn maar het is allemaal geschilderd, echt prachtig!

Kasteeltuin

Als laatste doen we nog een klein rondje door de tuin. De tuin is gigantisch, ondanks dat het volop zomer is en het ook hier al een tijdje mooi weer is ligt de tuin er mooi bij. Mooie aangelegde perkjes met prachtige kleuren van verschillende soorten bloemen. Via het park lopen we weer naar de auto, wat een tof kasteel was dit om te bezoeken, voor mensen die kastelen en musea leuk vinden is dit echt een aanrader. Je kan het bezoek zo lang maken als je wil, maar wij vonden het na 2 uur wel mooi geweest.  

Praktische informatie:

  • Kinderen tot 19 jaar zijn gratis, volwassene betalen in de zomer 16,00 euro, in de winter is een kaartje 12,00 euro, voor de tuin heb je geen entreekaartje nodig.
  • Wij gingen met de auto naar het kasteel, je kan bij het kasteel parkeren. Let op: het is een vrij kleine parkeerplaats. Parkeren kost 1 euro per half uur met maximum van 8 euro per dag. Helaas zijn de parkeerautomaten niet zo modern en moet je gepast betalen. Gelukkig hadden de kinderen hun eigen portemonnee mee en lenen we kleingeld om te kunnen parkeren.
  • Meer informatie over Schloss Ambras in Innsbruck vind je hier op de website van het museum

# 4 Schijvenroute Schlick 2000

Weer een mooie, warme nieuwe dag in Innsbruck. Vandaag gaan we iets doen waar vooral de kinderen al naar uit hebben gekeken: de scheibenweg! De scheibenweg is een pad naar beneden waarbij je met een houten schijf een wandelroute aflegt waarbij je de schijf steeds in een nieuwe ‘baan’ legt. Dit is natuurlijk de perfectie combi voor kinderen: spelen tijdens het wandelen!

In de winter een skigebied, in de zomer een wandelparadijs met gave activiteiten!

Schlick2000 is in de winter een klein skigebied en in de zomer een plek om te wandelen. Vanaf de camping is het 20 minuten rijden. Dit is weer een andere kant op dan de vorige uitstapjes dus we zien weer een nieuwe omgeving. Er is een grote gratis parkeerplaats en vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar de gondel.

Ook hier zijn weer verschillende mogelijkheden om naar boven te gaan. Je kan natuurlijk helemaal naar boven wandelen, maar je kan ook met de gondel tot het middelstation en vanaf daar naar het bergstation lopen. Tenslotte kan je natuurlijk ook helemaal vanaf het dalstation naar het bergstation wandelen, maar dan moet je wel flink klimmen.

Ga je het hele ‘traject’ met de bergbaan, dan neem je twee aparte liften. Eerst een lift naar het middenstation en vanaf daar moet je overstappen op een gondel die je naar het bergstation brengt. Wij kiezen ervoor om met de gondel naar het middelstation te gaan en vanaf daar te wandelen naar de start van de schijvenroute.

Vanaf het middenstation wandelen naar de de start van de schijvenroute

Met de houten schijf op zak gaan we met de gondel naar het middelstation, vanaf hier kan je kiezen tussen 2 routes. Wij willen niet de schijvenroute al lopen en kiezen om de gele route 9 en 10 te pakken. Dit is een wandeling van iets meer dan een uur. Af en toe een stukje klimmen maar op zich goed te doen.

Het is weer een mooie warme dag dus dat maakt de wandeling soms pittig. Het is wel een mooie wandeling, we eindigen bij de Panoramasee! Een prachtig groen meer, alsof het is ingekleurd zo mooi! Bij het meer staan heerlijke ligbedden en daar is het voor ons tijd om even bij te komen en een broodje te eten.  

Spelen en wandelen tegelijk

Via een groot houten rad start de schijvenroute. De kinderen maken afspraken dat ze om de beurt als eerste mogen. De houten schijf gaat in het rad en de schijf begint te rollen! Met op de achtergrond de klinkende koeienbellen rennen de kinderen naar beneden. Wat heerlijk te zien dat de kinderen zoveel lol hebben. Soms gaat het zo hard dat de schijf uit de goot stuitert. Ze zijn niet te stoppen en verrassend genoeg is het helemaal niet zo druk.

Elke baan is weer anders en soms komen we een leuk spel tegen die je doet met de houten schijf. Zo is er een sjoelbak, een race in een soort kamelenrace baan, een gatenkaas bord waarbij de schijf tussen touwen naar boven moet geleiden zonder dat deze valt. Omdat het niet zo druk is kunnen sommige banen zelfs een 2e keer gedaan worden.

Na een uur vanaf het startpunt, komen we bij de Alm naast het middelstation aan. Tijd om even te relaxen in een strandstoel met een heerlijk ijsje.  Na de ijsjes gaan we weer met de gondel naar beneden. ‘Dit was echt zo leuk, kunnen we dit morgen weer doen’ wordt er in de auto gevraagd. Helaas moeten we de kinderen teleurstellen, morgen staat een dagje Innsbruck op de planning.

De schijvenroute is écht een aanrader bij je bezoek aan Innsbruck met kinderen.
De schijvenroute is écht een aanrader bij je bezoek aan Innsbruck met kinderen.
De schijvenroute is ook echt een aanrader voor je bezoek aan Innsbruck met kinderen. © Foto: Schlick 2000 / Julian Ragl
Na de schijvenroute wandeling even heerlijk genieten van een ijsje en het uitzicht.
Na de schijvenroute wandeling even heerlijk genieten van een ijsje en het uitzicht.

Praktische informatie:

  • De houten schijf kost 1 euro en je betaalt per schijf 2 euro borg
  • Onderweg kom je ook langs de panoramasee, vergeet je zwemkleding en handdoek niet
  • Bij het middenstation is een leuk restaurant met relax strandstoelen. Hier kan je wat eten of drinken en ze hebben lekkere ijsjes.

Meer informatie over Schlick 2000 en de schijvenbaan vind je ook hier op de website van Stubai.

# 5 Dagje Innsbruck, huis met het gouden dak

Natuurlijk gaan we ook een dagje Innsbruck met kinderen ontdekken. Misschien ken je Innsbruck wel van de gekleurde huizen aan de rivier de Inn. Je ziet in de oude stad hele mooie karakteristieke huizen, gebouwen, mooie pleinen, poorten en standbeeld. En natuurlijk het huis met het gouden dak, dé toeristische trekpleiser van Innsbruck.

Huis met het gouden dak

Persoonlijk vinden wij deze toeristische attractie wel wat groter gemaakt dan dat het is. In het huis met het gouden dak is een klein museum. Wij besluiten om het museum niet te bezoeken omdat het vooral over de geschiedenis van Keizer Maximiliaan 1 gaat. Voor ons en onze kinderen niet zo interessant. Het huis met het gouden dak is leuk om gezien te hebben maar voor ons niet meer dan dat. Stiekem vonden we het gebouw op de hoek ertegenover mooier.

Het huis met het gouden dak is dé trekpleister van Innsbruck.
Het huis met het gouden dak is dé trekpleister van Innsbruck.
Eigenlijk vonden wij dit huis op de hoek veel mooier.
Eigenlijk vonden wij dit huis op de hoek veel mooier.

Als je het dak vanaf een hoger punt wilt bekijken dan kan dat vanaf de Stadtturm, een grote hoge toren die ook veel aandacht trekt en vooral populair is om de perfecte foto te maken van het gouden dak. We merken dat veel toeristen echt voor het huis met het gouden dak komen, het is op het plein daardoor best druk. Het plein waar het huis staat is heel groot, er zijn veel restaurantjes en winkels in de buurt. 

Vandaag hebben we geen uitgewerkt programma, we lopen als echte toeristen door de stad. We bezoeken de gekleurde huizen aan de Inn, de grote Triomfpoort waar nog steeds verkeer onderdoor rijdt, we branden een kaarsje in een kerk die we passeren en we bezoeken de Hofkerk. We hadden hier op internet over gelezen. In deze kerk staan bijzondere zwarte beelden, de kerk wordt daarom ook wel de zwarte-mannen-kerk genoemd.

De Hofkerk

Het is een beetje zoeken waar de ingang van de Hofkerk is, dit blijkt dezelfde ingang te zijn als het Tiroler landesmuseum. Entree voor volwassene kost 8 euro per persoon, kinderen onder de 19 zijn gratis. We vinden de entree best duur voor een kerk, maar we zijn er nu toch en we zijn erg benieuwd.

De 28 zwarte (bronzen) beelden staan om het (lege) grafmonument van Keizer Maximiliaan 1, dit grafmonument wordt omheind met een hek met gouden bladeren. De beelden zijn erg gedetailleerd, echt prachtig en onder de 28 ‘mannen’ blijken er 8 vrouw te zijn.

De kerk zelf is ook erg mooi en bijzonder, heel anders dan je van een kerk verwacht. Grote marmeren pilaren, mooi plafond, en een prachtig orgel, hoge ramen waardoor het licht mooi op de beelden valt. Het is geen grote kerk, we zijn er eigenlijk zo weer uit. Voordat we naar de uitgang lopen komen we erachter dat er een film in een klein kamertje wordt afgespeeld, hier is nergens iets over te lezen in het foldertje wat we bij de ingang kregen.

De film verteld over de geschiedenis van de Oostenrijkse heersers, interessant voor ons maar voor de kinderen niet omdat de film in het Engels was. Na de film lopen we naar buiten en is het tijd voor een lekker drankje op het terras. We hebben weer een heerlijke dag gehad.

In Innsbruck met kinderen met slecht weer?

Ben je in Innsbruck en het is slecht weer? Hieronder een aantal tips voor indoor activiteiten in Innsbruck.

  • De Laserdrom in Innsbruck 
  • 3-D indoor minigolf in Innsbruck
  • Indoor kartbaan
  • Trampolinepark in Völs
  • Bowlingbaan
  • Indoor skatepark
  • Klokkenmuseum
  • Interactief museum: Audioversum
  • Volkkunstmuseum

Meer informatie over bovenstaande activiteiten vind je hier op de website van Innsbruck.

Onze conclusie over Innsbruck met kinderen?

Innsbruck met kinderen is top. Wij vinden het echt een fantastische locatie voor een actieve en culturele vakantie. Je kan alle kanten op en de stad en directe omgeving heeft genoeg te bieden, ook voor een langere vakantie dan 1 week. In combinatie met de camping hebben wij echt een super week gehad.

We hebben nog lang niet alles gezien in de omgeving, dus grote kans dat we zeker nog eens teruggaan naar deze mooie stad en de omgeving.

Handig om te weten voor een bezoek aan Innsbruck met kinderen:

Enthousiast geworden over een bezoek aan Innsbruck met kinderen? Dan is onderstaande informatie handig om te weten:

  • Zondag- rustdag: Op zondag zijn veel winkels gesloten in Innsbruck en is het daardoor heel rustig in de stad. Kortom, misschien niet de meeste gezelligste dag om de stad te verkennen. Wel is de horeca open en de musea. Ook zijn de gondels geopend die naar de Nordkette berg gaan.
  • Innsbruck Welcome card en de Innsbruck card: Ga je meerdere dagen naar Innsbruck dan is het handig om een ‘voordeelcard’ te gebruiken. In Innsbruck zijn twee verschillende kaarten:

De Innsbruck Welcome card

Verblijf je in een aangesloten partner accommodatie (zie onderaan dit blog een aantal tips voor aangesloten accommodaties), dan ontvang je vanaf 2 nachten gratis de Innsbruck Welcome Card. Hiermee zijn een aantal diensten gratis zoals openbaar vervoer en begeleide wandelingen. Vanaf 3 nachten zijn ook een aantal ritten met de kabelbaan gratis.

De exacte services zijn verschillend in de zomer en in de winter. Er is een aparte winter card en een aparte zomer card. De winter welcome card is geldig van 1 november tot 30 april en een zomer welcome card is geldig van geldig van 1 mei tot 31 oktober. Ook kan je tegen een toeslag een unlimited pass kopen met nog meer voordeel.

Meer informatie over de Innsbruck Welcome card lees je hier op de website van Innsbruck.

Innsbruck card

Daarnaast is er de Innsbruck card. In tegenstelling tot de Innsbruck Welcome card is deze niet gratis en moet je deze altijd kopen. Deze kaart zitten ook andere services dan bij de Innsbruck Welcome card. Zo heb je met deze card ook gratis toegang tot veel musea, de hop on/hop off bus, de stadsdierentuin, kabelbanen en meer.

De kaart kan je kopen voor 24 uur, 48 uur of 72 uur. Het is dus niet één dag of dagen maar echt 24, 48 of 72 uur. Koop je een 24 uur kaart om 10.00 in de ochtend, dan is deze dus geldig tot de volgende dag om 10.00 uur. De prijzen zijn als volgt (prijspeil 2023):

  • Een 24 uur kaart is 53 euro voor volwassenen en 26,50 euro voor kinderen
  • Een 48 uur kaart is 63 euro voor volwassenen en 31,50 euro voor kinderen
  • Een 72 uur kaart is 73 euro voor volwassenen en 66,50 euro voor kinderen
  • Kinderen zijn: van 6 tot 15 jaar
  • Volwassenen zijn: vanaf 16 jaar
  • Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis

De diensten van de Welcome card en de Innsbruck card zijn weinig ‘overlappend’, dus ook al heb je de gratis welcome card dan kan het nog steeds interessant zijn om de Innsbruck card aan te schaffen, mits je dus veel activiteiten gaat ondernemen.

Meer informatie over de Innsbruck card lees je hier op de website van Innsbruck.

Innsbruck met kinderen: waar verblijven?

Enthousiast geworden voor een vakantie in Innsbruck? Met kinderen zijn de onderstaande accommodaties fijn om te verblijven. Bij de accommodatie staat vermeld of ze een aangesloten partner zijn en of je als gast gratis de Welcome card krijgt. Als een accommodatie niet is aangesloten, dan kan je uiteraard wel de Innsbruck card aanschaffen, maar deze is tegen betaling.

Tip: Bauernhöfe net buiten Innsbruck

In Innsbruck zelf zijn kindvriendelijke accommodaties wat lastiger te vinden, maar in de omgeving zijn er echt hele mooie plekjes, waaronder de ‘Bauernhöfe’. Dit zijn boerderijaccommodaties die vaak prachtig zijn gelegen met een speeltuin, almweide en boerderijdieren.

Let op: we vermelden hieronder of een accommodatie is aangesloten en of je de Welcome card krijgt vanaf 2 nachten, maar check dit zelf ook altijd even. Er kunnen altijd wijzigingen zijn.

Camping Ferienparadies Natterer See

Blogger Lisette verblijf op een hele fijn camping, Ferienparadies Natterer See. We schreven hierover een apart blog, deze lees je hier.

  • Aan de prachtige Natterer See
  • 7 km vanaf Innsbruck (shuttle is aanwezig)
  • Kamperen maar ook prachtige verhuuraccommodaties
  • Beoordeeld met een 8.7
  • Inclusief de Welcome card vanaf 2 overnachtingen

Camping Tiefental ”Roppnerhof”

  • Op 15 auto minuten vanaf Innsbruck
  • Kleine, schone, keurige camping met mooie ruime plaatsen (15 staanplaatsen)
  • Veel Nederlanders en ook speelfaciliteiten voor kinderen
  • Inclusief de Welcome card vanaf 2 overnachtingen

Bauernhöfe Studlerhof

  • Op 12 km vanaf Innsbruck
  • Prachtige ligging en omgeving
  • Boederijdieren en helpen in de stal
  • Speeltuin
  • Mooie moderne appartementen met vaak 2 slaapkamers
  • Beoordeeld met een 9.3
  • Inclusief de Welcome card vanaf 2 overnachtingen

Bauernhöfe Tuschnhof

  • 13 kilometer vanaf Innsbruck
  • Beoordeeld met een 9.2
  • Lansersee op 5 km afstand
  • Prachtige ligging
  • Buitenspeeltuin
  • Boederijdieren

Ferienwohnung Spitzmandl

  • Heel appartement met 2 slaapkamers en 2 badkamers
  • 3 nachten circa 534 euro
  • Buitenspeeltuin en zwembad
  • Beoordeeld met een 9.3
  • Geen Welcome card, tegen betaling kan je de Innsbruck card aanschaffen

Boederij Nockhof

  • Gelegen op 8 km van Innsbruck
  • Fantastische ligging op 1200 meter hoogte
  • Klimmuur, speeltuin en trampoline
  • Boerderijdieren
  • Beoordeeld met een 9.6
  • Geen Welcome card, tegen betaling kan je de Innsbruck card aanschaffen

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk hieronder alle accommodaties in Innsbruck en omgeving.

Daarnaast kan je ook op de website van Innsbruck kijken, ook daar kan je soms mooie accommodaties vinden. Je kan bovendien zien of de accommodatie een aangesloten partner is.

Ligging van Innsbruck in Oostenrijk

Vanaf Utrecht is Innsbruck circa 900 kilometer

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in de bergen in Oostenrijk. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Over blogger Lisette

Ik ben Lisette (35/1987) ik woon samen met mijn vriend Matthijs (38/1984) en onze 2 kinderen van 8 en 10 in Velserbroek. We houden van actieve vakanties en gaan dan ook graag naar Oostenrijk of Duitsland om te wandelen of in de winter te skiën/ te snowboarden. Naast de natuur houden we ook van cultuur en combineren we de zomervakantie graag met een bezoek aan een mooie stad. Ook in Nederland wandelen we regelmatig in de bossen of duinen in de omgeving. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: