Met een baby naar de bergen? Waarheen, tot welke hoogte en nog 8x tips!
Met een baby in de bergen.

Met een baby naar de bergen? Waarheen, tot welke hoogte en nog 8x tips!

Vakanties 18 januari 2025

Ga je met een baby naar de bergen? Dat is zeker mogelijk, maar er zijn een aantal belangrijke zaken die je moet weten. Op basis van onze eigen ervaringen, die van onze bloggers én volgers hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Waaronder tips voor regio’s, waar overnachten en wat meenemen.

In dit blog, in willekeurige volgorde, 8 tips voor een vakantie naar de bergen met een baby.

#1 Met een baby naar de bergen: tot 2000 meter of acclimatiseren!

Ga je met kleine baby’s naar de bergen, jonger dan 3 maanden? Dan is het niet verstandig om zonder ‘acclimatiseren’ (later meer daarover) direct naar grote hoogtes te gaan boven de 2000 meter. Baby’s hebben snelller last van druk op hun oortjes en ook van de ijle lucht. Ook is de kans op acute hoogteziekte bij baby’s sneller aanwezig dan bij volwassenen.

Baby’s kunnen vaak zelf moeilijk aangeven of ze wat mankeren, maar acute hoogteziekte bij je baby herken je door onder andere de volgende symptomen: hangerig, jengelen, lusteloosheid, slecht eten en slecht slapen. Vermoed je dat je baby last heeft van hoogteziekte? Raadpleeg dan een arts.

Tot welke hoogte kan je met een baby de bergen in?

Over het algemeen geldt dat je je baby prima kunt meenemen tot een hoogte van 2000 meter. Ga je hoger? Dan moet je dus eerst acclimatiseren. Dat betekent dat je minimaal eerst 4 dagen moet verblijven op een hoogte van tenminste 1000 meter. Pas daarna kan je hoger gaan dan 2000 meter en nooit verder stijgen dan max. 300 meter per dag. Let hier dus ook op als je een meerdaagse tocht gaat maken.

Voor deze tip wel even een disclaimer, want we zijn geen arts. Voor dit punt hebben we ons laten informeren door een arts en de locals in de berggebieden. Toch kan de situatie altijd anders zijn voor je eigen kind. Bij twijfel, raadpleeg dan altijd vooraf je eigen (huis)arts voor advies!

Met een baby de bergen in kan, maar acclimatiseren is belangrijk!
Met een baby de bergen in kan prima, maar acclimatiseren is belangrijk!

#2 Welk gebied is geschikt met een baby in de bergen?

Deze vraag krijgen we behoorlijk vaak. Eigenlijk kan bijna alles, want in principe heeft een kleine baby nog vrij weinig nodig. Complete speeltuinen op de berg zijn vaak overbodig. Dat komt wel in de dreumes / peutertijd. Kortom, wij keken vooral wat wij mooi en fijn vonden, daarbij hielpen de volgende ‘criteria’:

  • Gaan er gondels omhoog (maar niet te hoog of plan tijd voor acclimatiseren, zie tip 1)?
  • Zijn er fijne, authentieke berghutten om te lunchen (want dat deden we liever, dan uitgebreid dineren i.v.m. slaapje)
  • Zijn de berghutten kindvriendelijk, met bijvoorbeeld grasveld waar de kleine wat kan kruipen en dus niet met meteen een steile afgrond ernaast?
  • Zijn er ook kinderhotels (zie tip 3)?
  • Is er ook een overdekt zwembad in de buurt of andere indoor activiteiten als het slecht weer is (want met een baby door kou / wind / regen is geen aanrader!)?

Onze favoriete regio’s in de bergen met een baby

Zoals gezegd, vrijwel alle regio’s in de bergen kunnen prima met een baby, mits je niet te hoog gaat of als je tijd neemt om te acclimatiseren. Het is met name je eigen voorkeur daarin. Zelf vonden we de volgende regio’s erg fijn:

  • Italië, Val Gardena: in de basis is Italië al super kindvriendelijk. Huilende baby in het restaurant? Je wordt niet weggekeken maar de locals zullen er alles aan doen om je te helpen. Wij vonden het top in Val Gardena. Tal van authentieke berghutten waar je fantastisch kunt lunchen en bij elke berghut was wel een leuke, kleine speeltuin (zelfs voor de allerkleinsten!).
  • Oostenrijk: Ehrwald / Berwang: ook hier gingen we met onze baby graag naar toe. Deze regio ligt relatief dichtbij Nederland en er zijn prachtige wandelingen te maken!
  • Zwitserland: Jungfrau regio: hier kochten we een Top of Europe pas en namen we alle treintjes en kabelbanen omhoog. Let op; hier ga je naar grote hoogtes, dus dan is acclimatiseren belangrijk!

Tip: is je kindje al wat ouder? Kijk dan eens in dit blog met een overzicht van kindvriendelijke regio’s in Tirol. Of kijk hier voor een overzicht van kindvriendelijke regio’s in het Salzburgerland.

Val Gardena vonden wij een topbestemming in de bergen met een baby!
Val Gardena vonden wij een topbestemming in de bergen met een baby!

#3 Appartement of kies voor een kinderhotel!

Wat is een geschikt onderkomen als je met een baby naar de bergen gaat? In principe is natuurlijk alles mogelijk, maar wij zijn erg fan van kinderhotels. Zoals de naam al doet vermoeden is een kinderhotel helemaal gericht op gezinnen. Je vindt er vaak:

  • Kinderopvang, ook voor de allerkleinste (kan je ook eens met z’n tweeën een mooie hike doen!)
  • Gratis gebruik van baby benodigdheden, zoals flessenwarmer, omkleedkussen, maar ook rugdragers, mountainbuggy’s en nog veel meer! Scheelt heel veel ‘zooi’ meenemen, ideaal!
  • Speelkamers voor alle leeftijden, kinderbuffet en noem maar op!

Hier kan je veel kinderhotels vinden en ook op ons instagram account kan je veel fijne plekjes vinden!

Betaalbare ‘kinderhotels’ in Zwitserland

In Zwitserland is het aanbod van ’traditionele’ kinderhotels minder, maar er zijn wel de fantastische Reka holiday villages. Dit zijn echte familie paradijsjes met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Je hebt vaak een ‘gewoon’ appartement maar daarbij wel alle faciliteiten voor kinderen. Denk aan een kidsclub, zwembad en speeltuinen. Ook kan je gratis baby-benodigdheden lenen, zoals rugdragers en mountainbuggy’s. De meeste holiday villages bieden opvang vanaf 2 jaar, maar er zijn een paar die ook speciale ‘baby-weken’ hebben of het hele jaar door ook opvang hebben voor kids onder de 2 jaar.

Tip: denk jij dat een gezinsvakantie in Zwitserland onbetaalbaar is? Dat valt reuze mee! Lees hier ons blog met tips voor een betaalbare gezinsvakantie in Zwitserland.

Appartement

Is er geen kinderhotel in de buurt of vind je een kinderhotel te duur? Dan is een appartement een fijne optie. Wij checken altijd of er een magnetron is (handig om flesjes of potjes op te warmen) en een fijn balkon of tuintje. Ligt je kleintje op bed? Dan kan je zelf nog even heerlijk op het balkon of in de tuin zitten.

#4 Rugdrager of draagzak mee

Zit je in een kinderhotel, dan hoef je in principe niks mee te nemen (ideaal!), maar verblijf je in een accommodatie dan is een rugdrager of draagzak echt essentieel! Inmiddels zijn er ook veel ‘buggy-proof’ wandelpaden, maar zeker niet alle. Dan is een goede rugdrager of draagzak onmisbaar!

Meer lezen over welke rugdragers en draagzakken wij erg fijn vinden? Bekijk ze hier!

#5 Goede kleding: pas op voor kou én zon

Ga je met een baby naar de bergen? Dan is goede kleding essentieel. In de bergen kan het soms fris zijn en kleintjes kunnen snel onderkoeld raken, maar – als je ze te warm aankleedt – ook weer snel oververhit raken. Wij zijn altijd fan van merino-wol en gebruikten dus ook merino-wol rompertjes en leggings. Het voordeel van merino wol is dat het een natuurlijk product is en je kleintje koel houdt in de zomer en juist lekker warm houdt in de winter. Een fijn merk vinden wij bijvoorbeeld Dilling.

Verder is het verstandig om je kleintje in laagjes te kleden en – zeker in de winter – te zorgen voor een fijne voetenzak. Qua schoenen (bv. in een rugdrager of rugzak) zijn slofjes erg fijn of – bij warmer weer – teva’s zodat je kleintje toch wat stapjes kan zetten. Ook vinden wij de IELM pakjes ideaal; water en winddicht! We schreven een apart blog over IELM pakjes, je leest hem hier. Denk verder aan een goede babyzonnebril en zonnebrand, want de de zon kan heel fel zijn in de bergen.

#6 Wat moet je verder meenemen met een baby in de bergen?

Ga je met een baby naar de bergen, dan is het volgende handig om mee te nemen (naast de reguliere benodigdheden):

  • Knijpfruitje, flesje of speentje: door het hoogteverschil kunnen de kleintjes last krijgen van hun oortjes. Door ze te laten slikken kunnen ze makkelijk hun oortjes klaren. Kortom, een knijptruitje, flesje of speentje doen dan wonderen.
  • Thermosfles heet water en flesje normaal water: zodat je altijd snel een flesje kunt maken.
  • Luiers (en zakje voor vieze luiers), extra kleertjes, zonnebrand, zonnebril

#7 Met een baby op wintersport

Toen onze jongste 2 maanden was gingen we al op wintersport. We kozen voor een kinderhotel zodat we ook soms ook even tijd hadden om samen te skiën. Ook kozen we voor regio’s waar je ook goed kon winter wandelen. Zo ook Daniëlle, die met haar baby prachtig ging winter wandelen in Serfaus, terwijl de rest aan het skiën was. In de middag kan je dan weer prima samen lunchen ergens op de berg.

Ga je winter wandelen met een baby? Denk dan aan het volgende:

  • Er zijn speciale ski’s voor onder de wandelwagen, deze kan je vaak ook huren bij de sportwinkel ter plekke (tip, informeer en reserveer vooraf!)
  • Zorg voor een warme voetenzak, zodat je kleintje het lekker warm heeft. Weten wat je verder allemaal moet meenemen? Check dan hier onze uitgebreide paklijst wintersport.
  • Check vooraf of het gebied ook genoeg winterwandelingen heeft die in de buurt van van de skipiste. Zo vonden we Arosa ook perfect voor skiën én wandelen! En daarnaast ook de Seiseralm in de Dolomieten.

Tip: kids al wat ouder en op zoek naar een kindvriendelijk skigebied? Bekijk hier dan een overzicht van kindvriendelijke skigebieden in Oostenrijk of hier een overzicht van kindvriendelijke skigebieden in Duitsland.

#8 Niet teveel verwachtingen en rustig aan!

En voor de rest blijf vooral zelf rustig en pas je tempo aan op je kind. Heeft je kind een nacht slecht geslapen en jij zelf ook? Ga dan ’s ochtends niet vroeg weg, maar neem even relax time. Om 12.00 uur kan je ook nog prima de bergen in met de gondel. Zorg ook dat je onderweg naar de bergen ook de tijd neemt en overweeg een tussen-overnachting. We schreven een blog met kindvriendelijke hotels vlakbij de snelweg, je leest hem hier.

We krijgen ook wel eens vragen of een huttentocht een aanrader is met een baby. De meningen zullen verdeelt zijn, maar wij raden het niet aan. Ten eerste is het best zwaar om met een baby lange stukken te lopen met daarbij ook flinke hoogtemeters (dan moet je echt wel getraind zijn). Daarnaast zijn er niet in alle berghutten privé-kamers. En als ze er wel zijn, dan is het vaak nog ontzettend gehorig in een berghut. Persoonlijk zou ik me erg opgelaten voelen als mijn baby de hele nacht zou huilen en iedereen zou wakker houden. Kortom, doe dat soort tochten weer als je kleintje een jaar of 6 is en goed zelf kan lopen (en slapen).

Kortom, stel je verwachtingen bij en ‘go with the flow’. Neem een gondel naar boven, wandel een overzichtelijk stuk en ga bijvoorbeeld ergens uitgebreid lunchen. Dat is ook al heel erg fijn!

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een gezinsvakantie in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: