
Skigebied Stöten in Zweden, is dat een aanrader met kinderen? Daniëlle ging met TUI samen…
Een goede paklijst voor een huttentocht met kinderen is essentieel. Bij een huttentocht zit je vaak hoog in de bergen en kan je te maken krijgen met onvoorziene (weers)omstandigheden. Je moet dus overal op voorbereid zijn, helemaal met kinderen. Dit vraagt om een goede paklijst, want dit verhoogt niet alleen het wandelplezier, maar ook de veiligheid in de bergen.
In dit blog lees je de meest complete paklijst en geven we je ook tips waar je goede, kwalitatieve spullen kunt aanschaffen. Daarmee kan jij met een gerust hart je eerste huttentocht gaan maken. De paklijst hebben we onderverdeeld in 3 delen:
Onderstaand overzicht is tot stand gekomen o.b.v. eigen ervaring en ervaring van volgers die regelmatig huttentochten met kinderen maken. Daarnaast is deze paklijst conform de richtlijnen van de NKBV en SAC hütten. Wat je exact meeneemt blijft persoonlijk, maar in dit blog benoemen we de noodzakelijke spullen die je nodig hebt voor een huttentocht met kinderen.
Het klinkt een beetje dubbel, maar de kunst is om eigenlijk zo min mogelijk mee te nemen, maar dus wel de noodzakelijke items. Uiteraard hangt de exacte paklijst af van het aantal dagen dat je gaat en de moeilijkheidsgraad van de tocht.
Onderstaande paklijst is geschikt voor een 3-daagse huttentocht met kinderen op een T2 of T3 niveau. Dat betekent dat de tocht gaat over bergpaden, aangeduid met wit-rood-wit markering. Je wandelt hier niet over alpinepaden (wit-blauw-wit) en je hebt dus geen extra zekering of touwen nodig. Doorgaans zijn huttentochten met kinderen ook alleen T2 of T3 wandelpaden.
Meer informatie en uitleg over de T2 en T3 wandelpaden en overige tips vind je in ons andere blog over een huttentocht met kinderen, deze vind je hier.
Hieronder een overzicht wat jij en je kids nodig hebben voor onderweg:
Voor zowel jezelf als voor je kids heb je goede bergschoenen nodig. Goede bergschoenen zijn echt de basis, we adviseren je om hierop niet te bezuinigen maar te gaan voor kwaliteitsschoenen.
Voor onze dochter (nu bijna 3 jaar) ben ik vanaf dat ze 1,5 jaar was op zoek gegaan naar goede bergschoenen. Dat was best een uitdaging, want ze had nog maar maatje 21. Ook zijn de meningen verdeeld; is het verstandig om een peuter al een ‘echte’ bergschoen aan te doen?
We hebben ons laten adviseren en een bergschoen kan zeker geen kwaad, mits de schoen flexibel is zodat het kindervoetje zich wel goed kan bewegen en ontwikkelen. De bergschoenen dienden bij ons vooral ter bescherming, want ze liep uiteraard maar hele kleine stukjes zelf.
Ik vond het fijn dat ze dichte schoenen aan had, het beschermde haar voetjes niet alleen tegen kou of regen, maar ook tegen scherpe steentjes. Na een zoektocht naar bergschoenen voor peuters, heb ik destijds voor A. de volgende bergschoenen aangeschaft: Adidas Terrex Mid GTX.
De Adidas Terrex Mid GTX is een fijne, flexibele schoen in mooie kleurtjes. A. voelde zich super stoer op deze schoenen een wilde ze altijd meteen aan (en vaak niet meer uit). De roze kleur is momenteel niet (meer) te koop, maar de schoen is er nog wel een andere mooie kleuren.
In het verleden heeft A. bergschoenen van Kimberfeel gehad. Deze schoenen voldoenden aan one verwachtingen en waren stevig, maar ook flexibel en mooi afgewerkt. Ook de prijs vond ik erg aantrekkelijk.
D. (bijna 8 jaar) heeft afgelopen zomer bergschoenen van Lowa gedragen, de Cadin GTX Mid Junior. We kunnen er kort over zijn, hij (en wij) wil(len) niet anders meer. Het is een hele fijne schoen die in samenwerking met kinderartsen is ontwikkeld. Hier lees je ons uitgebreide blog van de Lowa Cadin GTX Mid Junior. Onze 3-jarige dochter droeg afgelopen zomer de Lowa Junior Innox Evo GTX, ook een erg fijne wandelschoen.
Ook als ouder is het belangrijk om te beschikken over goede wandelschoenen. Zelf heb ik schoenen gehad van Sportiva (Italiaans) en Meindl. Daarbij blijft Meindl mijn favoriet. Denk daarnaast aan het volgende:
Naast goede wandelschoenen is een goede rugzak ook belangrijk, zeker als je veel gewicht moet dragen. Ook hierin adviseren we je om te gaan voor kwaliteit, zoals Deuter, Osprey of Fjäll Raven. Een overzicht van kwalitatief goede rugzakken voor volwassenen vind je hier. Denk daarnaast ook aan een goed passende regenhoes voor je rugzak.
Ook voor je kids is een goede rugzak belangrijk. Samen met je kind er ééntje uitzoeken helpt ook al voor de wandelmotivatie. Een overzicht van leuke en goede kinderrugzakken vind je hier.
Wil je een huttentocht met jonge kinderen maken die nog niet goed kunnen lopen? Dan zit er niks anders op dan een rugdrager of draagzak aan te schaffen. Een huttentocht met een buggy is niet mogelijk. Wij hebben zowel een rugdrager als draagzak gehad en kunnen de volgende producten adviseren:
Frame rugdrager van Deuter
Wij vonden de Deuter Kid Comfort framerugdrager een erg fijne rugdrager, maar er zijn wisselende meningen over in hoeverre deze rugdrager goed is voor het kind. Volgens draagconsulenten is bij de Kid Comfort de houding van het kind niet optimaal, want de benen zit niet in en hoek van 90 graden. Andere stellen dat het een prima rugdrager is.
Wij hebben er in ieder geval veel plezier van gehad en hadden het gevoel dat onze dochter er ook prima in zat. We schreven een apart blog over de Deuter framedrager, je lees hem hier.
Neko Switch draagzak
Wij hebben ook veel plezier gehad van een draagzak, hierbij kunnen we de draagzakken van draagzakken.nl aanraden. Onze favoriet was de Beco Toddler en de Neko Switch. Van beide draagzakken hebben we een apart blog geschreven, deze vind je hier.
Afhankelijk van het weer heb je ook voor jezelf en je kids een goede jas nodig. Het beste is om te kleden via laagjes, een ontzettend dikke jas is dus niet perse nodig, als je maar zorgt dat je een wind- en waterdichte regenjas mee hebt die ook ademend is.
Heb je nog kleine kinderen? Dan vinden wij de pakjes van IELM echt perfect, zowel in de bergen als gewoon hier in Nederland. Ze zijn helemaal aaneengesloten en daardoor heeft je kleintje geen last van tocht of kou. Lees hier ons uitgebreide blog over dit fijne IELM pakje met daarin een fijne kortingslink.
Hieronder de benodigdheden voor in je rugzak:
Rugzak volwassene
Voor volwassenen adviseren we je om echt te kiezen voor goede merken wat betreft kleding. Misschien even wat meer betalen, maar de producten zijn vaak écht beter qua kwaliteit en zeker de manier waarop de producten worden gemaakt.
Rugzak kind
Afhankelijk van de leeftijd van het kind, is het goed om kinderen te motiveren om hun eigen rugzak in te pakken en te dragen. Laat ze ‘meebeslissen’ wat er in de rugzak moet, dit verhoogt vaak ook het wandelplezier. Vuistregel is dat de rugzak van het kind niet zwaarder mag zijn dan 10% van het eigen lichaamsgewicht.
Ouders zijn verantwoordelijk voor het meenemen van essentiele zaken, laat kinderen ook vooral ‘leuke dingen’ in hun rugzak meenemen. Met de 10% regel in het achterhoofd kan je denken aan de volgende items in de rugzak:
Ben je nog op zoek naar een leuke rugzak voor de kids? Een overzicht van leuke en goede kinderrugzakken vind je hier.
De rugzak zelf: hoe zwaar, welk merk en hoe inpakken?
Investeer in een goede rugzak, dat is echt heel belangrijk! Wij hebben uitsluitend rugzakken van A-merken zoals Deuter, Nothface of Fjallraven. Een volwassene heeft een rugzak van circa 30 tot 40 liter. Afhankelijk van de zwaarte en duur van de tocht is dit maximaal 50 liter.
Hieronder de benodigdheden voor je verblijf in de berghut:
Bij vrijwel iedere hut kan je een lunchpakket voor de volgende dag kopen, denk wel aan contant geld!
We hebben trouwens ook een heel handig blog geschreven over wandelen met kinderen in de bergen. In dat blog geven we je 23 tips om wandelen in de bergen leuk én veilig te houden.
We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie: