Rondje Noorwegen: 15-daagse autorondreis door Noorwegen
Flaten Feriehytter in Olden

Rondje Noorwegen: 15-daagse autorondreis door Noorwegen

Noorwegen 5 maart 2024

[Ad] Noorwegen is een land dat bij uitstek geschikt is voor een gezinsreis met de auto. Overweeg je eens een “Rondje Noorwegen” te maken, dan is de 15-daagse autorondreis “Rondje Noorwegen” wellicht iets voor jou. In dit blog vertellen we je meer over deze 15-daagse gezinsreis van BBI Travel die je met de auto maakt en waarbij je langs prachtige meren, fjorden en gletsjers komt.

Noorwegen; land van de fjorden (en nog veel meer)

Wanneer je aan Noorwegen denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan de fjorden. Terecht, want hier is Noorwegen ook bekend om. Denk maar eens aan de Geirangerfjord en de Sognefjord. Echter heeft Noorwegen nog veel meer te bieden waaronder enorme diversiteit aan flora en fauna. Ga je meer landinwaarts, dan tref je er naast gebergten en hoogvlaktes ook naaldbossen, rivieren en meren.

Noorwegen - Uitzicht over de fjorden
Uitzicht over de fjorden – Copyright Classic Norway Hotels

Ga je het binnenland in, dan sta je misschien wel oog in oog met de indrukwekkende muskusossen in het Dovrefjell Nationaal Park. Wellicht gaat er nu niet direct een belletje rinkelen, maar muskusossen zijn oerdieren van circa 400 kilo en familie van de geit. Natuurliefhebbers zoeken het soms nog iets noordelijker, boven de poolcirkel. Hier liggen de Lofoten en Vesterålen eilanden. Wat deze omgeving interessant maakt is dat hier onder andere zeearenden te zien zijn, maar ook voor walvisspotters is hier voldoende te beleven. In de basis geldt de regel: hoe noordelijker in Noorwegen, hoe ruiger. Bossen maken hier plaats voor kale vlaktes en daarmee zijn zij het leefgebied van veel rendieren.

Noorwegen - Muskusossen in Dovrefjell
Muskusossen in Dovrefjell – Copyright Sven-Erik Knoff

Noorwegen in het kort

Noorwegen is een koninkrijk en is enorm uitgestrekt. Wanneer we Noorwegen vergelijken met Nederland dan heeft Noorwegen een totale oppervlakte van 385.155 m2 en Nederland 41.000 m2. Kortom, Noorwegen is qua oppervlakte meer dan 9 keer zo groot als Nederland. Echter wonen er in Noorwegen ongeveer 5,5 miljoen mensen, minder dan een derde dan in Nederland. De hoofdstad ken je waarschijnlijk, dat is Oslo. Maar wist je ook dat deze in het zuiden gelegen is aan het Oslofjord, en zich hier zowel het koninklijk paleis, het parlement en de regering bevinden? En een leuk weetje: jaarlijks wordt de Nobelprijs voor de Vrede in het stadhuis van Oslo uitgereikt.

15-daagse autorondreis: gezinsreis

Denk bij een 15-daagse autorondreis niet direct aan enkel en alleen in de auto zitten. Na iedere reisdag verblijf je meerdere dagen op locatie en is het voor ouders en kinderen genieten geblazen. Ook zijn de reisafstanden vaak ‘een paar 100 kilometer’ waardoor je geen volle dag in de auto zit. De natuur is (ook onderweg) adembenemend mooi en op iedere bestemming zijn tal van activiteiten. Naast de mooie wandelingen zijn er ook tal van meer ruige activiteiten in de natuur die met name (let ook op de minimum leeftijden) erg leuk zijn voor de oudere kinderen / tieners. Welke dit zijn? Lees gauw verder of kijk alvast op de site van BBI Travel.

Dag 1: De reis naar Noorwegen en start van “Rondje Noorwegen”

Wanneer je naar Noorwegen wilt gaan kan je kiezen uit de veerboot, vliegen of de route volledig per auto afleggen via Denemarken en Zweden. Bij deze autorondreis rij je eerst naar Kiel (boven Hamburg, circa 528 kilometer vanaf Utrecht) in Duitsland waar je inclusief je auto de Color Line neemt naar Oslo. Na een nacht op de veerboot kom je uitgerust aan in Noorwegen.

Autorijden in Noorwegen

De gemiddelde snelheid ligt in Noorwegen lager dan in Nederland. Dit komt doordat Noorwegen nagenoeg geen snelwegen maar vooral tweebaanswegen heeft waar de gemiddelde snelheid 60 tot 70 kilometer per uur is. Bergpassen en ferry-overtochten nemen wat meer tijd in beslag, net als rijden in de sneeuw in het voorjaar en najaar. Ga je in deze periode, neem dan sneeuwkettingen mee en winterbanden zijn verplicht.

Grote kans dat je in Noorwegen tijdens je rondreis een tolstation passeert. Bij enkele tolstations betaal je handmatig, maar bij de meesten wordt je kenteken gefotografeerd waarna je de rekening toegestuurd krijgt. Dit kan wel 6 maanden duren. Wil je hier niet op wachten, dan kan je ook binnen 3 werkdagen bij benzinestations in de buurt betalen. Deze zijn herkenbaar aan het bord “Kr-service”. Ook heb je de optie een Visitors’ Payment contract af te sluiten. Hiervoor heb je je creditcard nodig en wordt de tol van een vooraf betaalde rekening afgetrokken. Meer informatie vind je op www.autopass.no.

Onderweg kom je op verschillende plaatsen veerponten tegen. Deze varen met grote regelmaat waardoor reserveren niet nodig is. Dit met uitzondering van de drukke overtochten van/naar de Lofoten en Vesterålen. Betaling is ter plaatse met contant geld. Meer informatie over de verschillenden veerboten vind je op de site van BBI Travel onder “details”.

Dag 2: Van Oslo naar Hafjell

Na aankomst in Oslo start de eerste etappe van de reis en je “Rondje Noorwegen”. Dit is een autorit van een kleine 200 kilometer welke eindigt in Hafjell. Hafjell ligt ten noorden van Lillehammer. Je kan ervoor kiezen om direct naar Hafjell te rijden of eerst Oslo te gaan verkennen. Deze stad met circa 600.000 inwoners is namelijk niet enkel het economische en politieke centrum, maar ook het culturele centrum van het land. Alvast meer lezen over Oslo kan op de site van BBI Travel of kijk onderstaande filmpje alvast.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Dag 3-5: Verblijf in Hafjell

Bij een verblijf in het ten noorden van Lillehammer gelegen Hafjell ligt een bezoekje aan Lillehammer voor de hand. De meeste (iets oudere) bezoekers zullen Lillehammer vooral kennen van de olympische winterspelen van 1994, waar de Noor Johann Olav Koss superieur was en onder meer Rintje Ritsma, Falko Zandstra en Bart Veldkamp meededen.

Wil je het echte avontuur opzoeken, dan ga je naar de Sjoa rivier en ga je raften met Go Rafting Sjoa. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden voor jong en oud, zodat de mogelijkheden ruim zijn. Je kan hier beginnen met raften vanaf 7 jaar (de familie rafting), de stroomversnellingen opzoeken tijdens de korte excursie (vanaf 15 jaar) of een dagtocht maken in gevarieerde wateren (ook vanaf 15 jaar; inclusief lunch). Ben je 18 of ouder en wil je het heftige werk, dan kan je ook kiezen voor de hele pittige dagtocht, de Sjoa Double, extreem raften. Meer informatie en prijzen vind je op de site van BBI Travel.

Noorwegen - Sjoa rafting met gezin
Sjoa rafting met gezin – Copyright Johan Wildhagen

Liever niet raften, dan zijn er ook voldoende alternatieven. Zo kan er in de omgeving van Nordseter en Sjusjøen goed worden gewandeld, kan je het Maihaugen openluchtmuseum bezoeken of het familiepark Hunderfossen, waar de trollen leven en verschillende familieattracties zijn.

Familiepark Hunderfossen
Familiepark Hunderfossen – Copyright Joakim Mangen

Hafjell: Overnachtingen

In Hafjell overnacht je gedurende 4 nachten in de Sørlia Chalets. Deze ruime 6-8 persoons chalets in Scandinavische stijl liggen aan de voet van de berg. Hier pak je eenvoudig de gondel naar de top voor een mooie wandeling en geniet je van mooie uitzichten. Ook kan je naar Øyer gaan waar je verschillende winkels en restaurants kan vinden. Mocht het onverhoopt een keer slecht weer zijn, dan is indoor speelparadijs Lekeland een goed alternatief om met de kinderen naartoe te gaan.

Dag 6: Reizen van Hafjell naar Oldedalen

Tijdens deze dag reis je verder naar je volgende bestemming van je “Rondje Noorwegen”: Oldedalen. Deze reis beslaat zo’n 340 kilometer en gaat eerst naar Gudbrandsdal en Ottadalen waarna Otta bereikt wordt. Hierna reis je verder naar Lom waar de staafkerk te bezoeken is. Daarna volgt het laatste deel van de rit naar Grotli en Stryn om vervolgens in Oldedalen aan te komen. Hier verblijf je bij drie nachten bij Flåten Feriehytter.

Flaten Feriehytter in Olden
Flaten Feriehytter in Olden – Copyright BBI Travel

Dag 7 en 8: Verblijf in Oldedalen

Gedurende dag 7 en 8 staat het prachtige Oldedalen centraal waarbij een bezoek aan Lodalen en de Kjenndalgletsjer een mooie invulling van de dag kunnen zijn. Op zoek naar avontuur op het water? Kijk dan eens naar de Wildlife zodiac safari. Op hoge snelheid leg je in een zodiac de tocht af langs de dramatische kustlandschappen buiten Ålesund (let op: niet geschikt voor mensen met rugklachten en/of kleiner dan 140cm). Onderweg wordt je kennis verreikt door de gids waarna je een een zeehondenkolonie en het beroemde vogelreservaat op het eiland Runde bezoekt. Hier tref je onder meer papegaaiduikers en adelaars.

Noorwegen - Loen Skylift
Loen Skylift – Copyright Marius Beck Dahle

Een alternatief (of activiteit voor de tweede dag van het verblijf) is de Via Ferrata in Loen. Deze uitdaging brengt je naar de top van de berg Hoven op 1.011 meter. Deze tocht loop je met veiligheidsuitrusting, via staalkabels en onder begeleiding van een ervaren gids. De minimale leeftijd is 12 jaar en het minimale gewicht 40 kilo. Tijdens deze tocht heb je een spectaculair uitzicht, zeker over de Gjølmunne hangbrug. Meer informatie over beide activiteiten waaronder kosten tref je op de site van BBI travel.

Via Ferrate Loen
Via Ferrata Loen – Copyright Sverre Hjornevik

Oldedalen: Overnachtingen

In Oldedalen overnacht je gedurende 3 nachten in de chalets van Flåten Feriehytter. Vanuit deze 4-persoons chalets heb je een schitterend uitzicht over het meer (zie ook eerdere foto). Vergeet ook niet het indrukwekkende berglandschap met meren, watervallen en stroomversnellingen waarmee de chalets omgeven zijn. Hebben de kinderen zin om even lekker te spelen? Dan is Oldevatn Camping een uitkomst. Deze camping ligt op slechts 100 meter afstand van de chalets. Hier kunnen kinderen spelen in de speeltuin, gebruik maken van de trampoline en een waterfiets huren.  

Dag 9: Reizen van Oldedalen naar Kinsarvik

Op dag 9 reis je via Byrkjelo naar het Jølstergebied. Mocht je een stop willen inlassen, dan ligt het Astruptunet Museum op de route. Na een oversteek van de Gaularfjell bergpas steek je per ferry de machtige Sognefjord over. Daarna volgen nog Vikafjell en Voss en de Hardangerfjord en reis je tot via de Hardangerbrug naar Kinsarvik. Het chalet op Kinsarvik Camping is vandaag de eindbestemming.

Dag 10 en 11: Verblijf in Kinsarvik

Op dag 10 en 11 is het tijd om er weer op uit te trekken. De prachtige omgeving met vele activiteiten in de natuur nodigt je hiertoe uit. Op zoek naar een mooi uitzicht? Maak dan met een gids de bergwandeling naar Trolltunga, ook wel Trollentong genoemd. Deze lokale trots is inmiddels wereldberoemd en bezoekers van over de hele wereld komen hier naartoe om een selfie te maken met de rots die uit de berg boven de Skjeggedalvallei bij Odda steekt, en zich op 700 meter hoogte boven het meer bevindt. Meer informatie over deze excursies, waar je een goede basisconditie voor nodig hebt, is te vinden op de site van BBI Travel. Deze excursies zijn geschikt vanaf 15 jaar.

Springkussen Kinsarvik
Springkussen Kinsarvik Camping – Copyright Kinsarvik Camping

Een andere activiteit welke het nodig klimwerk vereist is de Tysso Via Ferrata. Hiervoor ga je naar Tyssedal waar het Nationaal Museum voor Waterkracht ligt. Dit was ooit de grootste waterkrachtcentrale ter wereld en stamt uit 1906. Met stalen klimladers en een zekerheidskoord kan je langs de stalen buizen en over de verticale rotswanden klimmen. Hier ervaar je hoe de werkers elke dag de bergen moesten zekeren voor onderhoud en installering van de waterleidingen.

Wil je je wanen in de tijd van de Vikingen? Rij dan in circa 1,5 uur van Kinsarvik naar Viking Valley. Hier ervaar je het Vikingleven met ‘echte Vikings’. Alvast meer lezen over Viking Valley, kijk dan hier.

Viking Village
Viking Village – Copyright Sverre Hjornevik
Viking Village
Viking Village – Copyright Sverre Hjornevik

Kinsarvik: Overnachtingen

In Kinsarvik overnacht je gedurende 3 nachten op de idyllisch gelegen Kinsarvik Camping in de nabijheid van de Hardangerfjord. Hier verblijf je in comfortabele cabins met eigen faciliteiten. De meeste cabins hebben een prachtig uitzicht over de fjorden, en ook voor kinderen is het hier fijn spelen. Zo zijn er een springkussen en zandbak aanwezig en kunnen er boten gehuurd worden.

De ligging van Mikkelparken, op slechts 500 meter van de camping, maakt deze plek voor kinderen ideaal. Mikkelparken is een park met waterglijbanen, een meertje met roeiboten, trampolines, speeltuin, en onder andere minigolf. Zij de kinderen al wat ouder? Dan kunnen ze hier gaan karten.

Dag 12: Reizen van Kinsarvik naar Vrådal

Deze dag reis je circa 235 kilometer en passeer je Odda en de Låtefossen waterval. Daarna volgt de Haukeligrend bergweg waarna je de provincie Telemark bereikt, waar Vrådal gelegen is.

Noorwegen - Vrådal
Vrådal – Copyright BBI Travel

Dag 13 en 14: Verblijf in Vrådal

Na de vele water- en klimavonturen staat in Vrådal vooral het wandelen centraal. Je hebt in Vrådal uitzicht over het prachtige dal met daarin het Nissermeer. Hier kan je uitgebreid recreëren en mooie wandeltochten maken. De gemarkeerde wandelpaden zijn bereikbaar vanuit de huisjes van Vrådal Hyttegrend. Binnen circa 1 uur wandelen bereik je de top en een ronde maak je in circa 4 tot 6 uur.

Een alternatief is de route rond Veneli. Deze tocht duurt ook circa 4 tot 6 uur en onderweg tref je plekjes om te bbq-en, eten, schuilen voor het geval het weer tegen zit en een buiten-wc. Een andere optie is de in Noorwegen populaire wandeling Gaustatoppen, met 1.883 meter de hoogste berg van de provincie Telemark. Je moet wel circa 2 uur rijden naar de start van de wandeling welke eveneens 4 tot 6 uur duurt. Vanaf de top word je wel beloond met een uitzicht (uiteraard bij helder weer) van 1/6e deel van Noorwegen, wat weer een oppervlakte heeft van 1,5 keer Nederland. Toch liever een andere wandeling, vraag dan gerust de eigenaar van de hyttepark om advies.

Noorwegen - Het treintje in Gaustatoppen
Het treintje in Gaustatoppen – Copyright BBI Travel

Vrådal: Overnachtingen

Op zo’n 3 kilometer van de plaats Vrådal overnacht je in de chalets van Vrådal Hyttegrend. Vanuit deze chalets kan je genieten van het uitzicht over het Nissermeer. Je overnacht in gezellige 3- of 5-kamerchalets. Deze laatste dagen van de rondreis zijn erg leuk voor de kinderen!

Vrådal Hyttegrend: Zeer geschikt voor gezinnen met kinderen

Deze laatste dagen hebben de kinderen voldoende mogelijkheden om zich te vermaken. Bij Vrådal Hyttegrend kunnen de kinderen spelen in de 3 kleine speeltuintjes, op het zandstrandje bij het meer of op het springkussen. Ook is er in de omgeving veel te beleven voor de kids, denk bijvoorbeeld aan Bø Sommerland, het grootste waterpark van Scandinavië, wat op een uurtje rijden van Vrådal ligt. Hier vindt je meer dan 20 verschillende zwembaden en glijbanen. Onder de kindvriendelijke activiteiten nog even op een rijtje:

Noorwegen - Zwemmen in Bø Sommarland
Zwemmen in Bø Sommarland – Copyright Visit Telemark

Blidebarn is een verzameling van zeven activiteiten waar je bij de eerste willekeurige activiteit een kaartje koopt tegen het reguliere tarief. Daarna kan je met 20% korting naar de volgende activiteit, en weer naar de volgende en zo voorts (als dit maar binnen een tijdsbestek van 3 weken gebeurt). Onder hebben we de activiteiten opgesomd:

  • Dieren knuffelen in Foldvik Family Park
  • Zwemmen in Skien Fritidspark
  • Buitenshuis klimmen en klauteren in Høyt & Lavt in Steinsholt
  • Binnenshuis klimmen en klauteren in Høyt Under Taket in Tønsberg
  • Spring en stuiter bij Gravity Sports in Tønsberg
  • Exotische dieren ontmoeten in Den Lille Dyrehage bij Brokelandsheia

Dag 15: Overtocht van Oslo naar Kiel en einde van “Rondje Noorwegen”

De laatste dag in Noorwegen is aangebroken. Vanuit Vrådal is het circa 200 kilometer rijden naar Oslo waar de overtocht met de Color Line naar Kiel aangebroken is. Na deze overtocht zit je “Rondje Noorwegen” er helaas weer op.

Noorwegen: praktische informatie

Enthousiast geworden over de autorondreis “Rondje Noorwegen”? Graag geven we je nog wat praktische informatie mee. Noorwegen ligt deels boven Nederland (en vooral Duitsland en Polen) en daarmee in dezelfde tijdzone. Om Noorwegen te bezoeken heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig.

Noorwegen maakt deel uit van het Schengengebied, echter betaal je er niet met euro’s maar met Noorse Kronen. In Noorwegen zijn creditcards van MasterCard en VISA gangbare betaalmiddelen en kan je met je bankpas bij de geldautomaten pinnen. De gesproken taal is Noors, maar de meeste mensen spreken ook aardig Engels of Duits. Over het algemeen is het bereik in Noorwegen goed, behalve in de meer afgelegen gebieden. Je telefoon kan je er gewoon weer opladen, de stekkers zijn gelijk aan de Nederlandse stekkers.

Gelet op de noordelijke ligging zijn de tijden dat het licht, of juist donker is, anders dan wij in Nederland gewend zijn. In de wintermaanden komt de zon nauwelijks op en in december helemaal niet waardoor het overdag schemerig blijft. In de zomer daarentegen is het langer licht dan in Nederland. Er is zelfs een periode dat de zon helemaal niet onder gaat, ook wel de middernachtzon genoemd. Dit is wel afhankelijk van de ligging ten opzichte van de poolcirkel, waar het 24 uur per dag licht is van 12 juni tot 1 juli.

Ligging van Kiel, start van de overtocht van Autorondreis Rondje Noorwegen

Vanaf Utrecht is Kiel circa 528 kilometer.

Autorondreis Rondje Noorwegen: waar boeken? 

Ben je enthousiast geworden en overweeg je de Autorondreis Rondje Noorwegen te boeken? Of wil je eerst meer informatie over deze reis? Kijk dan op de website van BBI Travel voor alle informatie en voor boekingen.

Overweeg je een vakantie naar Noorwegen te plannen, maar weet je nog niet precies waar naartoe en welk type vakantie bij jou past? Doe dan inspiratie op en bekijk alle Noorwegen reizen op de site van BBI Travel.

Dit blog is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking met BBI Travel.


Manolito (1983) is bergfanaat en oprichter van Kidsindebergen. Samen met mijn vrouw Yvonne en onze kids van 9 en 4 trekken we zo vaak mogelijk de bergen in. Ik ben gek op actieve bergvakanties, lange afstanden trailrunnen, meters maken op de pistes, authentieke plekken en berghutten en lekker eten na een actieve dag buiten.

Deel deze blog met je vrienden: