Senda dil Dragun in Laax: het langste boomtoppenpad ter wereld
De Senda dil Dragun is het langste boomtoppenpad van de wereld.

Senda dil Dragun in Laax: het langste boomtoppenpad ter wereld

Zwitserland 11 augustus 2023

De Senda dil Dragun in Laax in Zwitserland, is het langste boomtoppenpad ter wereld. Hoog tussen de bomen, tussen de 13 en 28 meter boven de grond, beleef je de natuur op zijn best. Met gave speelstations onderweg en met een super coole glijbaan is de Senda dil Dragun absoluut een bezoek waard.

Yvonne bracht in de zomer én winter een bezoek aan dit boomtoppenpad en deelt in dit blog haar ervaringen en praktische tips. Wil je meteen al een impressie van Senda dil Dragun? Bekijk dan alvast het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Senda di Dragun in Zwitserland: met 1,5 kilometer het langste boomtoppenpad ter wereld

De Senda di Dragun is een ruim 1,5 kilometer lang boomtoppenpad in Zwitserland. Het is gelegen in het dorpje Laax en behoort tot het kanton Graubünden. Na een jaar bouwen is in juli 2021 de Senda di Dragun (het pad van de draak) geopend. Het startpunt is direct bij het Rocksresort LAAX, waar het voor gezinnen overigens ook perfect overnachten is (zomer én winter). Tijdens ons verblijf in regio Flims-Laax brengen wij ook een bezoek aan de Senda di Dragun.

De Senda di Dragun is een ruim 1,5 kilometer lang boomtoppenpad in Zwitserland.
De Senda di Dragun is een ruim 1,5 kilometer lang boomtoppenpad in Zwitserland.

Startpunt van de Senda di Dragun

Het startpunt van het boomtoppenpad is het Rocksresort LAAX, ook wij overnachten hier tijdens ons verblijf in regio Flims-Laax. Bij de uitgang van ons appartementengebouw lopen we letterlijk de hoek om en zien we meteen de grote toren die het startpunt is van de Senda di Dragun.

We starten de Senda dil Dragun bij het Rocksresort LAAX
We starten de Senda dil Dragun bij het Rocksresort LAAX

Tickets online kopen of bij de info bij het Rocksresort

Tickets voor de Senda di Dragun kan je makkelijk online via de LAAX-app kopen of anders bij de informatiekiosk. Deze is net voor de ingang van het boomtoppenpad bij het Rocksresort LAAX. Hier kan je ook een grote houten knikker kopen. Het boomtoppenpad heeft onderweg ook een aantal mooie knikkerbanen dus het meenemen van een knikker is wel aan te raden. Met twee houten knikkers op zak lopen we naar de ingang van de Senda di Dragun.

Eerste stop: de houten knikker inkleuren

Nog voor we de toegangspoortjes doorgaan is er al een eerste stop. Aan de zijkant van het pad hangen verschillende stiften waarmee je de houten knikker kunt inkleuren. De kids vinden dit heel leuk en er wordt al driftig gekleurd. ”Kijk mam, ik heb de Zwitserse vlag gemaakt!” Trots laat D. ons zijn houten knikker zien. Onze dochter van 3 maakt er een mengelmoes van kleuren van maar is net zo trots op haar eindresultaat en wij ook.

Bij de ingang bij het Rocksresort kan je je houten bal inkleuren.
Bij de ingang bij het Rocksresort kan je je houten bal inkleuren.

Met de trap of lift naar boven

Bij de toegangspoortjes scannen we onze tickets en kunnen we via de trap of met de lift naar boven naar de toegangstoren Murschetg. De kids willen graag met de lift en ik neem de trap omhoog. De Senda di Dragun is daarmee ook toegankelijk voor kinderwagens. Bovenaan gekomen start dan echt het langste boomtoppenpad ter wereld.

Een 73 meter lange spiraalvormige glijbaan

”Kijk, hier wil ik heen!” D. ziet de ingang van de glijbaan die in de toren weer helemaal naar beneden gaat. Met een matje kan je naar beneden glijden. Zoefff, daar gaat die! Na een paar minuten komt die via de lift weer naar boven. ”Gaat hard hoor mam!”

Met de glijbaan weer 73 naar beneden glijden.
Met de glijbaan weer 73 naar beneden glijden.

Wandelen tussen de boomtoppen en ‘dieren’ spotten

Bij de toren van Murschetg starten we via een houten constructie onze wandeling van 1,5 kilometer lang. Via een breed pad lopen we hoog tussen de boomtoppen van Laax. Bij het beginpunt staan informatieborden hoe het landschap van Flims en omgeving zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. Verderop staan er wederom informatieborden over de planten en dieren die er leven. Als we goed kijken spotten we dieren tussen de bomen, niet echte maar nagemaakte. Dat maakt onze dochter niet uit: ”Daar, ik zie een hert!” roept ze enthousiast.

De Senda dil Dragun is 1,5 kilometer lang.
De Senda dil Dragun is 1,5 kilometer lang.

5 platformen vol avontuur op de Senda di Dragun

Tijdens de wandeling komen we 5 platformen tegen waar gave activiteiten te doen zijn:

# 1 Tower Murschetg

Dit is de begintoren waar je met de lift of trap omhoog gaat. Hier zit de grote glijbaan waar je met een matje weer 73 meter omlaag kan glijden. Met je ticket mag je 1x glijden. Let op; met slecht weer is deze niet geopend.

# 2 Uaul Casti platform

Dan komen we bij het tweede platform, het Uaul Casti platform. Hier staan informatieborden welke planten en bomen te vinden zijn in de omgeving. De borden zijn niet in het Nederlands, dus de kinderen hebben er niet zoveel interesse in. Wel hebben ze interesse in het grote gat met daaroverheen een veiligheidsnet gespannen. ”Wow, dit is echt diep!” zegt D. terwijl hij voorzichtig op het net klimt.

Ook staat hier een houten flipperkast. Met de inmiddels ingekleurde houten knikkers schiet D. de bal vooruit en net zoals een echte flipperkast is het de kunst om de bal niet door het gat te laten glippen. Het gaat steeds beter en de kids hebben de grootste lol. ”Ik wil ook!” roept onze 3-jarige dochter. Ze kan zelf de bal nog niet wegschieten maar met een beetje hulp van papa lukt het haar ook.

We komen een houten flipperkast tegen, met onze houten bal kunnen we een potje spelen.
We komen een houten flipperkast tegen, met onze houten bal kunnen we een potje spelen.

Onderweg naar het volgende platform komen we nog een leuk spel tegen: een labyrint gemaakt van hout waar je met je knikker de uitgang moet vinden. De uitdaging; ervoor zorgen dat je knikker niet in één van de gaten onderweg valt. Door het houten bord te kantelen kan je voorzichtig het houten balletje laten rollen en de gaten omzeilen. Na een paar pogingen lukt D. om het balletje bij de finish te krijgen.

De Senda dil Dragon heeft leuke speelstations onderweg.
De Senda dil Dragon heeft leuke speelstations onderweg.

# 3 Ravanasc platform en # 4 Dimplaun Sura Platform

Het volgende platform wat we tegenkomen is Ravanasc platform. Hier staan informatieborden over de dieren die leven in het bos. De kids hebben op dit platform iets veel leukers ontdekt; een grote knikkerbaan die je zelf nog deels kan afbouwen. Met grote houten blokken kunnen we zelf de start bouwen van de knikkerbaan. Het is best even puzzelen om de blokken met de gaten met elkaar te combineren. Als die af is kunnen de houten knikkers er doorheen.

Aan de andere kant is het Dimplaun Sura Platform. Vanaf dit platform kijk je mooi het dal in. Er staan bankjes en er is een grote verrekijker. Als we erdoor heen kijken zien we de verschillende namen van de bergen waarop we uitzicht hebben. Een mooie plek voor een picknick, maar helaas begint het net weer wat te miezeren dus we besluiten om verder te lopen.

Bij het Ravanasc platform kan je deels zelf een knikkerbaan bouwen.
Bij het Ravanasc platform kan je deels zelf een knikkerbaan bouwen.

# 5 Uaul Fraissen Platform

Het laatste platform vinden de kids de leukste. Het is een soort uitkijktoren waar je ook naar boven kunt klimmen. Beneden is een supergave knikkerbaan waarbij je je knikker eerst naar boven moet hijsen. D. krijgt er geen genoeg van en laat de knikkers keer op keer door het parcours rollen.

Gave knikkerbaan tussen platform 2 en 3

Naast deze speelstations komen we tussen platform 2 en 3 ook nog een mooie knikkerbaan tegen. Het miezert als wij er zijn en de bal blijft soms even steken doordat er wat water in het gootje ligt. ”Kom op bal!” Onze dochter A. kan met haar kleine handjes de bal net een klein duwtje geven, waardoor deze weer verder rolt. ”Yeah, hij doet het weer!” roept ze enthousiast.

Vergeet niet een houten bal mee te nemen, want er zijn veel knikkerbanen.
Vergeet niet een houten bal mee te nemen, want er zijn veel knikkerbanen.

Vanaf het eindpunt terugwandelen

Na zo’n half uurtje zien we de toren Dimplaun, het eindpunt van de Senda di Dragun. Bij de toren kunnen we met de trap of met de lift naar beneden. Met onze tickets kunnen we door het poortje naar de uitgang. We zien dat je overigens ook hier de Senda di Dragun kan starten. Buiten staat een ticketautomaat waar je ook een kaartje kunt kopen of door het scannen van een QR code.

Bijna weer bij het einde van het boomtoppenpad.
Bijna weer bij het einde van het boomtoppenpad.
Het eindpunt bij de Dimplaun toren.
Het eindpunt bij de Dimplaun toren.

Terug met de shuttle of terugwandelen

Vanaf het eindpunt zijn er meerdere opties om terug te gaan:

1 Dezelfde weg terug via het boomtoppenpad, dus weer 1,5 kilometer tot aan het startpunt van het Rocksresort.

2 Met de shuttle, deze gaat van de toren Dimplaun (eindpunt en nr. 7 op de plattegrond) naar Laax dorp. Omgekeerd kan je ook de shuttle nemen vanuit Laax dorp naar toren Dimplaun. Dan begin je dus het boomtoppenpad bij het ‘einde’ en loop je dus naar het Rocksresort (dit is de omgekeerde volgorde zoals in dit blog beschreven).

Exacte tijden van de shuttle vind je hier op de website van Laax-Flims.

3 Terugwandelen via een buggyproof breed wandelpad

Vanaf toren Dimplaun kan je een breed gravel pad nemen. Je gaat bij de uitgang dan linksaf, richting de shuttle. Vanaf de shuttle wandel je dan door naar het Rocksresort, ongeveer een half uurtje wandelen. Let op; het pad is wel buggyproof, maar dan heb je wel een mountainbuggy nodig (met grote luchtbanden). Deze zijn te huur in de sportwinkels in Laax of Flims.

4 Terugwandelen via de grillplaat deels via een ‘spannend’ paadje (niet buggy proof)

Wij kiezen om bij de uitgang van Senda dil Dragun rechtsaf te gaan, richting de grillplaat. We lopen het eerste stuk via een brede weg omhoog, na zo’n 5 minuten wandelen komen we uit bij een grillplaats. Hier nemen we een smal wit-rood-wit paadje omhoog. We komen langs wat picknickbanken en nemen het smalle pad verder omhoog. De kinderen vinden het een ‘spannend paadje’.

Na zo’n 10 minuten komen we weer uit op het brede pad en vanaf daar lopen we in zo’n 15 minuten terug naar het Rocksresort. Let op, op het einde kom je nog bij een splitsing, je moet hier links aanhouden om terug te komen bij het Rocksresort. Ga je naar rechts, dan kom je in het Laax dorp uit. Zorg ervoor dat je de Senda dil Dragun blijft volgen (die loopt boven je), dan kan je niet fout lopen.

Wij wandelen terug via de grillplaat, via het 'spannende pad'.
Wij wandelen terug via de grillplaat, via het ‘spannende pad’.
Op de plattegrond zie je de hele route.
Op de plattegrond zie je de hele route.

Senda di Dragun in de winter

We hebben inmiddels Senda di Dragun ook in de winter bezocht. De knikkerbaan is dan gesloten, maar de wandeling is sprookjesachtig mooi. Kortom, ook zeker een aanrader om de Senda di Dragun in de winter te bezoeken.

De Senda dil Dragun is in de winter ook sprookjesachtig mooi!
De Senda dil Dragun is in de winter ook sprookjesachtig mooi!

Senda di Dragun: praktische informatie

Hoeveel kost de Senda di Dragun?

Een dagkaart voor de Senda di Dragun is 16 CHF voor volwassenen en 8 CHF voor kinderen (prijspeil 2023). De dagkaart is geldig van 9.00 tot 18.00 uur. Met je kaart mag je 2x in en uit. Ga je in de ochtend, dan kan je in de middag nog een keer als je dat zou willen. Ook mag je met het ticket 1x van de glijbaan. De glijbaan is open tot 17.00 uur en alleen open met goed weer.

Waar kan ik tickets kopen?

Het makkelijkste via de Laax app. Je kunt ook een ticket kopen bij de Infobalie, deze zit bij het Rocksresort net voor de ingang. Let op; er wordt gewerkt met een maximum aantal bezoekers per dag. Het is dus handig om in het hoogseizoen vooraf je tickets te bestellen. Meer informatie en bestellen kan hier op de website van Laax.

Wanneer is de Senda di Dragun open?

Kijk hier op de website van Laax voor de openinstijden.

Is het kindwagenproof?

Ja, want je kunt met een lift naar boven, bij zowel het begin- als eindpunt. Heb je geen mountainbuggy dan zou ik adviseren om via het boomtoppenpad ook terug te gaan. Via het gravelpad is dit lastig met een normale buggy.

Mogen honden mee?

Helaas zijn honden niet toegestaan op de Senda dil Dragun.

Mag ik dezelfde weg terug?

Ja dat mag.

Welke richting is het beste?

Dat is een beetje afhankelijk waar je verblijft. Wij verbleven in Rocksresort en zijn daar gestart, vervolgens zijn we via het wandelpad teruggelopen en kwamen we weer uit bij het Rockresort. Je hebt dan een leuke rondwandeling van zo’n 3 kilometer bij elkaar.

Verblijf je in Laax Dorf, dan kan je met de shuttle ook naar de Dimplaun toren gaan en vanaf deze kant het boomtoppenpad starten. Je komt dan uit bij Rocksresort. Vanaf hier kan je bijvoorbeeld de bus weer nemen naar Laax Dorf. Tickets kan je ook bij het eindpunt kopen via de app of via de ticketmachine. Let op; ik weet niet zeker of bij de uitgang ook de houten knikkers te koop zijn. Het is namelijk wel echt een aanrader om deze mee te nemen!

Hoe duur zijn de houten knikkers en waar zijn ze te koop?

De houten knikkers hebben we gekocht bij de infobalie bij het Rocksresort, deze zit net voor de ingang van de Senda di Dragun. De houten knikkers kosten 5 CHF per stuk. Van de 5 CHF wordt 1 CHF gedoneerd aan een stichting die zorgt dat gezinnen met een gehandicapt kind ook op vakantie kunnen.

Is de Senda di Dragun ook in de winter open?

Ja dan is de Senda di Dragun ook geopend en loop je door de besneeuwde dennentoppen!

Hoe lang duurt de route?

De Senda dil Dragun is 1,5 kilometer. Inclusief de verschillende stops doe je daar zo’n half uur over (enkele reis), maar dat is net hoe lang je bij een platform wilt spelen. De wandeling terug die wij deden is ook zo’n 35 minuten. Bij elkaar zou ik er zo’n 1,5 uur voor uittrekken.

Wat moet ik meenemen?

Toen wij er waren regende het een beetje, de houten planken kunnen dan wat glad zijn. Goede schoenen zijn dus belangrijk. Toiletten zijn er alleen bij het begin- en eindpunt. Een restaurant is er alleen bij het beginpunt van het Rocksresort.

Waar kan je parkeren?

Bij het Rocksresort is een grote (betaalde) parkeergarage. Het je een gästekarte, dan kan je beter gratis met de bus gaan. Je kunt dan de bus nemen naar Laax bergbahnen als je wilt start bij het Rocksresort of naar Laax Post / Dorf als je wilt starten bij de Dimplaun toren. Je eindigt dan bij het Rocksresort.

Hoe oud moet je zijn voor de glijbaan?

Kinderen onder de 6 jaar mogen alleen samen met een volwassene. Kinderen vanaf 6 jaar mogen alleen.

Meer informatie over de Senda dil Dragun vind je ook hier op de website van Laax.

Ligging van Senda dil Dragun

Het Rocksresort LAAX, startpunt van de Senda dil Dragun, is vanaf Utrecht circa 900 kilometer.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een vakantie in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer tips.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk deels tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: