Op zoek naar een Landal park in Oostenrijk? Op basis van onze eigen ervaringen, die…
Skigebied Schladming-Dachstein: winterfun voor het hele gezin!
TUI biedt verschillende vakanties aan in de regio Schladming-Dachstein
Skigebied Schladming-Dachstein in Oostenrijk is een zeer veelzijdig en kindvriendelijk skigebied. Voor zowel de skiër, snowboarder als voor de wandelaar. Gaan je kinderen voor het eerst op ski les of hebben je kids het skiën al aardig onder de knie? Voor zowel beginners als geoefende skiërs is in skigebied Schladming-Dachstein voldoende uitdaging!
Ook is dit skigebied heel geschikt als je met een groter gezelschap op wintersport wilt. Wil en kan de ene helft skiën maar de andere helft liever niet? In skigebied Schladming-Dachstein zijn naast skiën nog veel meer gave winteractiviteiten zoals bijvoorbeeld winterwandelen of fatbiken.
In dit blog meer informatie over skigebied Schladming-Dachstein en tips voor gave winteractiviteiten zoals het fatbiken wat wij deden.
Skigebied Schladming-Dachstein behoort tot het grote Ski Amadé
Het skigebied Schladming-Dachstein ligt in de deelstaat Stiermarken en behoort tot het 4-bergen skigebied van het Ski Amadé. Ski Amadé is een samenwerking tussen 5 skiregio’s in het Salzburgerland en Stiermarken en vormt het op één na grootste skigebied van Europa. Ski Amadé bestaat uit Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig en Grossarltal en kent een totaal aan 760 kilometer piste. Dit allemaal met maar één skipas!
De regio Schladming-Dachstein is voor ons niet onbekend. In de zomer zijn wij hier al eens geweest om onder andere te mountainbiken en te genieten van de prachtige uitzichten over de Dachstein bergen en Gletsjer tijdens mooie bergwandelingen. Wij gaan deze dagen Schladming-Dachstein nu eens ontdekken op onze ski’s.
Het skigebied van de 4-Berge-Skischaukel van Schladming-Dachstein ontdekken
In de 4-Berge-Skischaukel van Schladming-Dachstein zijn de bergen Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en de Reiteralm met elkaar verbonden en kent het een totaal van 123 kilometer aaneengesloten skipistes. Ook vind je er verschillende uitdagende funslopes, een Snowpark en een winter speeltuin met gethematiseerde wandelweg op de berg.
Na de vele regen en de hoge temperaturen van de afgelopen weken ligt er deze week helaas vrij weinig sneeuw en is het voornamelijk groene weides wat we zien. Een enkele witte strook vanaf de berg naar het dal blijkt de dalafdaling te zijn. Wel erg jammer, maar doordat de pistes grotendeels op de noordhelling liggen waardoor er voldoende schaduw is en het gebied erg veel sneeuwkanonnen kent, hebben we hoop dat boven op de berg de sneeuw van prima kwaliteit is.
Parkeren in de grote parkeergarage naast het Planai dalstation
We komen aan bij het Planai dalstation en parkeren onze auto in de grote parkeergarage direct naast de gondellift. Je parkeert er gratis en is er meer dan voldoende parkeerplek. Wij reizen met onze minibus en ook voor bussen en campers is deze garage hoog genoeg om in te rijden, ideaal!
Vanuit de parkeergarage kom je via een lift of de trap meteen uit bij het dalstation. Bij het Planai dalstadion zijn er 2 bemande loketten om je tickets te kopen of je koopt er je ticket via een ticketautomaat. Binnen in Planet Planai, een groot modern gebouw, vind je een sport shop met skiverhuur, een souvenir winkel met informatiebalie voor bijvoorbeeld het boeken van je skilessen. Ook is er een locker ruimte en zijn voldoende laadpalen aanwezig.
Planai staat ook bekend om zijn grote evenementen. Ieder jaar vinden er bij het openen van het winterseizoen top-optredens plaats waar duizenden mensen een heel weekend lang het begin van het winterseizoen vieren. Zo mocht Robbie Williams afgelopen jaar het ski seizoen van 23/24 open. Ook wordt er ieder jaar de wereld cup nacht slalom gehouden. Een spectaculaire 4,6 kilometer lange slalom in het donker waar ’s werelds beste skiërs op af komen.
Superpark Planai en het Sky-toilet
We gaan met de Planai I en Planai II helemaal naar boven. Eenmaal boven is het erg mistig, regenachtig en hebben we heel slecht zicht. Voorzichtig volgen we de blauwe 8 die uit komt bij het Superpark Planai. Maar door het beperkte zicht zien we ook vooral geen diepte en lijkt het ons geen goed plan om nu de funslope, skicross of de funcross te nemen.
Daarom nemen we de Weitmooslift, een sleeplift, omhoog. Dan gaan we met de Märchenwiesebahn, een 8 persoons stoeltjeslift omhoog. Erg leuk weetje; naast het bergstation van deze lift staat het Sky-toilet. Hier kun je tijdens je toiletbezoek naar buiten kijken maar de skiërs kunnen jou niet zien. We besluiten om van daaruit naar Hochwurzen te skiën. Via blauw 8 komen we uit bij de Fritz-Blitz, een loopband in een tunnel met gezellige muziek. Erg leuk voor de kids. En stiekem swingen ook wij mee.
Van Planai naar Hochwurzen met de gondel
Vanuit hier gaan we verder op de rode piste 4 richting de gondel Planai West om hiermee naar het dal van Planai-Hochwürzen te gaan. Beetje spannend wel om direct al de rode pistes te nemen in deze omstandigheden. Maar onze kinderen hebben voldoende ski ervaring en redden zich daardoor prima en de pistes zijn prima te doen. Zeker niet te steil en relatief breed.
Funslope Hochwürzen
In het dal van Hochwürzen gaan we met de stoeltjesliften Rohrmoos I en Rohrmoos II naar boven. Aan het begin van de blauwe 42 ligt Funslope Hochwurzen. Deze moet uiteraard even worden uitgeprobeerd. Een afdaling wat begint met een tapijt waar geluid uitkomt, slalompaaltjes en na verschillende scherpe bochten, stuntbulten en bogen waar je onderdoor kunt skiën komen we uit bij het einde van de funslope; een 7 meter lange tunnel.
De funslope is goedgekeurd door de kids en smaakt naar meer. Hopelijk kunnen we vanmiddag naar het Superpark op Planai. Eerst gaan we met de Obertalbahn omhoog. Grappig want hier hangen zowel gondels als stoeltjesliften aan één liftkabel. Dit hebben wij nog niet eerder gezien. We laten onze ski’s aan en kiezen voor de stoeltjeslift. Vanuit daar gaan we via blauw 34 met de Hochwurzen II stoeltjeslift omhoog.
Vanaf de rode piste 35 zien we in de verte onze lunchplek al. De Seiterhütte. Niet alleen een perfecte timing, het begint weer te regenen, ook een perfecte plek om met dit weer hier binnen te lunchen.
Lunchen bij de Seiterhütte, een gezellige berghut met traditionele Oostenrijkse gerechten
De Seiterhütte is een gezellig berghut met een grote hout gestookte kachel in het midden van de ruimte. Ook is er een ruime glazen serre voor een mooi uitzicht over de pistes. Geen uitgebreide lunchkaart hier maar de heerlijke standaard Oostenrijkse gerechten die je verwacht in een berghut. Zoals een huisgemaakte hamburger, schnitzel of spaghetti bolognese.
Ook kennen ze een gevarieerd vegetarisch menu en uiteraard serveren ze er ook kinderporties. Voor bijvoorbeeld een Hüttenburger betaal je hier 15,80 euro en voor een kinder Wienerschnitzel met patat 8,60 euro. Super snelle en vriendelijke bediening ook. Vanaf 15 uur tot 23 uur is hier een bruisende aprés ski met op de vrijdag live muziek. Meer informatie vind je hier op de website van de Seiterhütte.
Brede en voornamelijk blauwe pistes tussen de bomen door
Na de lunch willen we weer naar de andere berg, Planai. Via de Seiterhütte volgen we de dal afdaling richting de gondel Planai West. De kwaliteit van de sneeuw is helaas wel flink achteruit gegaan. Zo jammer dit regenachtige weer. Maar wij skiën rustig en vooral vrolijk door.
De pistes zijn hier voornamelijk blauw en breed genoeg. Perfect voor kinderen. In Hochwürzen vind je bijvoorbeeld ook de langste afdaling van de 4 bergen. Een voornamelijk blauwe piste van ruim 7 kilometer lang. Ook valt het ons op dat het in deze voorjaarsvakantie erg rustig is hier.
De zon probeert zijn best te doen en af en toe klaart het zelfs heel even op. Nu zien we gelukkig ook iets meer van de omgeving.
Planai Skimovie, hier wordt je afdaling gefilmd
Eenmaal boven bij Planai stappen we uit de gondel en skiën we een stukje van de rode 4 door naar de Lärchkogelbahn. Op naar Superpark Planai. Deze stoeltjeslift brengt ons hoog genoeg om via de blauwe 8 weer uit te komen bij de Weitmoos sleeplift. Bovenaan deze lift bevindt zich namelijk de Planai Skimovie.
Door je skipas te scannen bij het poortje wordt je afdaling gefilmd. Super leuk en dit kunnen we natuurlijk niet voorbij gaan. De kids scannen 1 voor 1 hun pas, het poortje telt af en gaan! Helaas lukt het ons niet om via de aangegeven website onze film op te vragen maar de pret was er zeker niet minder om. Onder aan de afdaling geeft een bord ook netjes weer hoe lang je over deze slalom hebt gedaan. Een leuke onderlinge strijd tussen de kids.
Ook zijn er verschillende plekken zogeheten highlights waar je op de foto kunt door het scannen van je skipas bij een photopoint of op een speciaal ingerichte plek om zelf een mooie foto te maken met uitzicht op de Dachstein.
Via het funpark door de Mörchenweg komen we uit bij Hopsiland
Nu willen we door naar de Funslope en Funcross maar deze blijken helaas vanaf 15 uur gesloten te zijn. Naast het funpark is een korte thematische bosweg, de Mörchenweg. Tijdens het skiën kom je verschillende afbeeldingen van konijnen tegen en zelfs een grote schommel. We nemen deze bosweg en komen uit midden in het Hopsiland.
Een erg leuk kinderland voor meer dan voldoende speelpret. Super leuk voor de kleine kids die nog niet skiën. Ook kun je een wandeling maken over de winterwandelweg en is er een kinderland met skischool voor de eerste kennismaking met ski’s voor kinderen. Verderop in dit blog meer daarover.
Dan willen de kids graag via de klang piste, de rode 2, naar het dal skiën. Een piste waar je zelfs een liedje kunt kiezen en deze wordt dan door de grote luidsprekers die naast de piste staan afgespeeld. Ook deze blijkt vandaag helaas niet te werken. En naar het dal skiën was ook vrij optimistisch. Jammer, want het laatste stuk van de dal afdaling is de piste waar ook ieder jaar de wereld beker slalom wordt gehouden. Hoe gaaf is het dat wij daar dan ook skiën.
De sneeuw is door de regen dusdanig achteruit gegaan dat het een soort van slush puppy is geworden vol met buckels. Hoe lager we komen hoe slechter de kwaliteit van de sneeuw. We besluiten dan ook om bij het middelstation met de gondel naar het dal te gaan. Uiteraard zijn de kids het hier niet helemaal mee eens. Maar morgen is er weer een dag.
Wolli’s Kids Park, een groot kinderland bij Hauser Kaibling
Vandaag starten we onze dag bij Hauser Kaibling. Eenmaal daar parkeren we op aanwijzing van een verkeersregelaar onze auto op 1 van de 5 grote parkeerplaatsen. Op P3 is er plek voor ons. Tevens is dit de parkeerplaats wat grenst aan het Wollis Kids Park. Een grote oefenweide voor de allerkleinste kinderen. Spelenderwijs met papa of mama, of onder begeleiding van een skileraar kunnen de kinderen kennis maken met het skiën op onder andere ‘magische’ tapijten, high five pilaren, slalom paaltjes en kleine stunt bultjes.
Een klein gedeelte kun je gratis oefenen maar wil je gebruik maken van het hele Wollis Kids Park dan koop je bij de ticketautomaat een dagticket voor 7,50 euro voor de allerkleinsten (2018 en jonger) en kinderen geboren vanaf 2017 en volwassenen betalen 19 euro (prijspeil 2024).
Ben je in het bezit van een skipas dan is het kosteloos. Heeft je kind het skiën redelijk onder de knie dan is er ook een pannenkoek lift waarmee je op een langere afdaling kunt oefenen. Meer informatie over de skiles kun je hier vinden.
Een groot skidepot met schoenverwarming bij Hauser Kaibling
Wij binden onze ski’s onder en skiën vanuit het Wollis Kids Park een klein stukje naar beneden richting het dalstation van Hauser Kaibling. Ik zou dit ook zeker adviseren als je auto op parkeerplaats P3 of P5 staat geparkeerd. Dan hoef je niet een stuk over de parkeerplaats te lopen met je ski’s in de hand. Overigens zijn alleen op P3 enkele laadpalen voor elektrische auto’s.
Bij het dalstation bevindt zich onder ander een grote toiletruimte, ski en snowboard school, een sport shop met ski verhuur en een groot ski depot. Hier kunt je tegen betaling een 2- of 5 persoons verwarmde kluis huren voor 10 euro of 15 euro per dag. Ideaal om aan het einde van de middag je ski’s en schoenen te stallen om vervolgens de volgende dag in je verwarmde skischoenen te stappen.
Op naar de xxl-Funslope, een van de langste van Oostenrijk
Wij gaan met de 8 persoons gondel naar boven en skiën via blauw 4 richting de Kaibling 6er stoeltjeslift. Zodra wij in de stoeltjeslift stappen stopt het met regenen en komt de zon er zelfs af en toe door. Yes, perfect weer voor de xxl-Funslope! We volgen de borden waarop blauw 8 en xxl-Funslope op staat vermeld. Maar we komen heel ergens anders uit. Ergens ging iets mis, oeps. Voor ons dus niet heel duidelijk aangegeven op de borden. Maar moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat ik zeker geen goede piste-kaart-lezer ben. Ik ski nog wel eens verkeerd.
Maar gelukkig zijn hier goede verbindingen dus na een aantal mooi geprepareerde blauwe pistes en stoeltjesliften verder komen we uiteindelijk uit bij de Alm 6er baan. Deze stoeltjes lift gaat over de funslope en hierdoor krijgen we alvast een voorproefje van wat ons straks te wachten staat. De kids kunnen niet wachten en worden na iedere hindernis of bocht wat we vanuit de stoeltjeslift zien steeds enthousiaster. De xxl-Funslope is met zijn 1.460 meter één van de langste van Oostenrijk.
De Funslope start met een high five en naast een aantal hele scherpe bochten, bogen om onder door te skiën, een huisje van sneeuw waar je doorheen kunt skiën en verschillende high- en low five’s is er ook een politieagent met geluidseffecten en een snelheidscamera die je snelheid meet. Bijna aan het einde van de funslope kun je bij de splitsing kiezen of je rechtsaf via een slalom en tapijt wat geluid maakt de finish bereikt of linksom via stuntbulten en door een tunnel de Funslope eindigt. Waauw wat was dit gaaf!
Lunchen in de Krummholshütte op Hauser Kaibling
Dan is het tijd om te lunchen. In het Schladming-Dachstein ski gebied bevinden zich ruim 60 almhutten met eet en drink mogelijkheden. Met alleen op Hauser Kaibling al 16. Genoeg keuze dus.
Wij lunchen bij de Krummholshütte. Een authentieke berghut uit 1857 en is in 1908 weer opgebouwd. De hut is gelegen op 1.857 meter. Het ‘Alten Haus’ zelf heeft binnen knusse eetkamers van verschillende formaten waar zowel kleine als grote groepen kunnen zitten. Via hier kom je ook bij het slaapgedeelte. In het oude gedeelte van de hut zijn 10 kamers te boeken, variërend van 2 tot 4 personen.
Veelal met stapelbed en een gedeelde douche en toilet op de gang. Er is één 4 persoonskamer met een eigen badkamer. In het nieuwe gedeelte van de hut bevindt zich de panorama sauna en 6 luxere comfort kamers, waaronder ook één familiekamer. Allen met eigen badkamer en fantastisch uitzicht over het Ennstal.
Wij lunchen in het nieuwe gedeelte. Een ruime en moderne aanbouw met grote ramen waardoor je met recht een lunch-with-a-view hebt. Wat is dat toch een magisch gezicht, die bergen. Zo mooi. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze berghut, kijk dan hier voor meer informatie.
Het hoogste punt van de vier met elkaar verbonden bergen
Na de lunch nemen we de Gipfelbahn omhoog om bij het hoogste punt van de vier met elkaar verbonden bergen te komen. Vanuit de stoeltjeslift klimmen we een stukje op onze ski schoenen omhoog en bereiken het gipfelkreuz op 2.015 meter hoogte. Wat een prachtig uitzicht. Let wel op dat je via hier alleen met een zwarte piste weer omlaag kunt. Maar wel een fijne, brede en zeker geen steile piste. Ons idee is om weer richting Planai te skiën om te kijken of we vandaag over de muziek piste kunnen skiën.
Als we naar het pisteplan kijken moet dit te doen zijn maar, de afstanden zijn toch groter dan wij hadden verwacht en met de tijd die we verliezen bij het wachten op liften en dat wij daar in zitten gaan we dit helaas niet meer redden. We zijn net halverwege, het is al 15.00 uur en we moeten ook nog weer terug.
De meeste liften sluiten hier om 16 uur dus we besluiten om weer richting Hauser Kaibling te gaan. Hier nemen we nog enkele blauwe pistes tot aan het middelstation en splitsen ons dan op. Wouter en onze dochter gaan met de gondel naar beneden en ik ski samen met onze zoon de dal afdaling naar beneden. Ideaal, want je komt weer uit bij het Wolli’s Kids Park en dus dicht bij je auto op de parkeerplaats.
Fatbiken door de sneeuw in Ramsau am Dachstein
Vandaag vroeg uit bed. We mogen fatbiken door de sneeuw! Hier kijken we de hele week al naar uit. Wij zijn fanatieke mountainbikers in de zomer maar in de sneeuw hebben we nog niet eerder gefietst.
We hebben met onze gids afgesproken in Ramsau am Dachstein. Een dorp gelegen aan de voet van de Dachstein berg en staat bekend als topbestemming op het gebied van buitensporten. In de winter met name door de vele kilometers aan langlauf loipes, (sneeuwschoen-) wandelingen, Arrenslee tochten en paardrijden.
Fietsen op een e-bike met banden van 12 centimeter breed
Als we op de afgesproken plek aankomen staat onze gids Michael, de eigenaar van Alpine fatbike, ons al op te wachten. Naast hem staan fietsen met hele grote banden. Waauw, dat ziet er stoer uit. We krijgen een uitgebreide uitleg over de fietsen en wat de bedoeling is van vandaag. We zullen een route gaan fietsen van ongeveer 18 kilometer en dit zal zo’n 3 á 4 uur duren. De zadels worden op de juiste hoogte gezet en Wouter en ik krijgen een fiets helm van Michael. Onze kids dragen hun eigen ski helm.
We starten in het centrum van Ramsau waar we eerst een loipen ticket kopen van 15,50 euro per persoon. Alleen voor volwassenen, kinderen hoeven hier niet voor te betalen. Nu mogen we gebruik maken van de ruim 200 km aan fietsroute. Vandaag fietsen we een route wat lager in het dal doordat onze kinderen ook meefietsen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook routes die je hoog op de berg brengen.
Michael beschikt over zo’n 20 mtb’s, 8 E-fatbikes en 1 kinder E-fatbike. Deze is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 1.30 meter. Hier fiets L. vandaag op en T. past prima op een volwassen fiets. De fietsen zijn uitgerust met 12 cm dikke banden en een diep noppenprofiel waardoor je zeer wendbaar bent in de sneeuw. Ook zijn de banden erg zacht. Dit zorgt ervoor dat je je niet ingraaft in de sneeuw. Het fietsen op zich is zeker niet zwaar. De klimmetjes heeft onze dochter iets meer moeite mee maar het is daarom erg fijn dat we E-bikes hebben. Wat een fantastische ervaring is dit.
Lunchen bij de Rösteralm, een pareltje van een hut
Ondanks dat er vrij weinig sneeuw in het dal ligt weet Michael een mooie route voor ons uit te stippelen grotendeels over de sneeuw. Af en toe stoppen we voor het laten scannen van onze pasjes, een fotomoment of een uitleg over de omgeving. Dan komen we uit bij onze lunchplek. De Rösteralm. Wát een geweldige plek. Op een rustige plek, omringt door de bergen ligt dit pareltje van een hut.
Wij genieten in het zonnetje op het terras en de kinderen maken gebruik van de, voor gasten gratis, snowtube baan. Ik ben nieuwsgierig naar deze hut en loop samen met de eigenaar een rondje. Ik ben op slag verliefd. Wat een fantastisch mooie hut. Helemaal van hout opgebouwd. Van binnen aangekleed met de typische rood wit geblokte gordijnen en schapenvachtjes over de houten banken.
In de winter is deze hut geopend voor onder andere wandelaars en langlaufers. Dan is de hut overdag ook bemand en kun je kiezen uit huis gemaakte gerechten. In de winter kun je er met 10 personen overnachten en is het mogelijk om eten van de kaart te bestellen. In de zomer is de hut gesloten voor dag gasten en ook is er geen personeel aanwezig. Dan worden er 2 ruimtes binnen omgebouwd tot slaapzaal en kun je er met maximaal 20 personen overnachten.
De hut is dan zogeheten zelfverzorgend. In de grote gemeenschappelijke ruimte bevindt zich een ruime keuken met hout gestookte oven en speksteen kachel. Broodjes service is dan eventueel wel mogelijk en ook de hond mag mee. Wil je hier meer over weten, kijk dan hier voor meer informatie.
Kledingtips tijdens het fatbiken
Na een heerlijke lunch fietsen wij weer terug naar het start punt. Door de zon en het warme weer is de sneeuw waterig geworden en op sommige stukken dan ook erg glibberig. Dit zorgt voor veel hilarische slippartijen en opspattende modder. Als we dan ook van onze fietsen afstappen zijn de moddersporen op onze kleren en jassen goed te zien. Het zit zelfs nog boven op de helm.
Op advies van Michael hebben wij een sportbroek of spijkerbroek aangedaan. Je bent best wel in beweging en met deze temperaturen is een skibroek echt te warm. Ook dragen wij (wandel-)schoenen met een grof profiel. Dit zorgt voor goede grip op de pedalen. Een helm krijg je daar maar je mag ook je eigen fiets of skihelm gebruiken. Tijdens het fietsen worden er verschillende foto’s gemaakt welke je per mail via een link krijgt toegestuurd.
Je fietst in kleine groepjes onder begeleiding van een gids een route naar wens. Zo’n route zal tussen de 3 en 4 uur duren. Voor een normale fatbike tocht betaal je per volwassene 95 euro en voor een E-fatbike 120 euro. Kinderen onder de 10 jaar betalen de helft. Een fantastische ervaring en wij zouden dit dan ook zo weer doen. Dan misschien wel een iets uitdagender route of bijvoorbeeld een avondtour. Ook dit is mogelijk met verlichting op de fiets en helm. Wij zijn super enthousiast. Meer informatie over het fatbiken vind je hier.
Hopsi’s Kinder Winter Wonderland, dé highlight van Schladming-Dachstein
Vanmiddag gaan we nog even weer terug naar Planai. Wij zijn wel erg nieuwsgierig naar Hopsi’s Kinder Winter Wonderland. Dé highlight voor kinderen van het Schladming-Dachstein skigebied.
Met de Planai gondel gaan wij naar boven en vanuit daar volgen we de borden Hopsiland. Het is niet alleen met ski’s, maar ook te voet te bereiken. Via een voetgangerstunnel komen we uit bij de Hopsi express. Een kleine lift die ons via een soort transportband naar het Hopsi land brengt. Deze lift is ook geschikt voor wandelwagens. Ideaal dus ook voor de niet skiërs.
Onder het mom Hopsi’s reis om de wereld kunnen kinderen zich uitleven bij de vele speeltoestellen. Zo is er direct naast de Hopsi Espress de Kasalm, een huisje met binnen verschillende spelletjes en als je er naar boven klimt kom je via een glijbaan weer buiten. Naast de Kasalm liggen pannenkoek sleetjes waarmee je naar beneden kunt glijden over een sneeuw glijbaan.
Ook staat er een houten pistenbully en een grote Dachstein gondel met daarbinnen een klimparcours naar een torentje bovenop de gondel en ook hier kom je dan via een glijbaan weer buiten uit. En een aantal loopbanden voor de allerkleinsten om de eerste meters in de sneeuw op ski’s te leren. En met een beetje geluk kun je nog op de foto met de grote mascotte Hopsi.
Vanuit de Märchenwiesenhütte is de start van een 3 kilometer lange winterwandelweg waarbij je uitkomt bij een 8 meter hoge groot speeltoestel genaamd de Noordpool. Hier kunnen de kinderen zich uitleven in verschillende klimtouwen, een glijbaan en knikkerbaan. Terwijl de kinderen hier spelen is er voldoende mogelijkheid om als ouder de genieten van het prachtige uitzicht en over de Dachstein gletsjer en het Ennstal.
In het Hopsi Kinder Winter Wonderland worden ook skilessen voor kinderen gegeven. Dit is een perfect uitgangspunt voor gezinnen met verschillende ski niveau’s of wanneer er niet-skiërs bij zijn. De niet-skiërs kunnen zich hier prima vermaken bij de speeltoestellen en wandelmogelijkheden of heerlijk op het terras van de Märchenwiesehütte genieten van het mooie uitzicht. Ook is dit perfect als verzamelpunt voor bijvoorbeeld grote families.
Verschillende mogelijkheden voor skilessen op Hauser Kaibling of Planai
Er zijn verschillende mogelijkheden in dit gebied voor skilessen. Natuurlijk afhankelijk waar je je accommodatie hebt geboekt. Hauser Kaibling heeft als voordeel dat de skiles en het kinderland in het dal ligt, Wolli’s Kidspark. Je kan dus makkelijk tussen de middag terug naar je accommodatie om te lunchen of voor bijvoorbeeld een middagslaap van de kids. Maar is wel laaggelegen dus niet heel sneeuwzeker.
Hopl skischool heeft bijvoorbeeld een verzamelpunt op Hochwurzen en op Planai. Het voordeel hiervan is dat de plek waar deze skilessen gegeven worden allen boven de 1.000 meter ligt en dus relatief sneeuwzeker. Er zijn verschillende mogelijkheden voor lessen, zowel privélessen als groepslessen. De lessen worden gegeven van 10 uur tot 12 uur en van 13.15 uur tot 15.15 uur. Je kunt kiezen voor 2 uur per dag les of een hele dag, 4 uur skiles. Wanneer je een 5 daagse skiles boekt dan betaal je voor 4 dagen en krijg je de 5e dag gratis.
Voor 5 hele dagen skiles betaal je 305 euro. Kinderen kunnen eventueel tussen de middag met hun skileraar lunchen, hier betaal je dan 15 euro per dag voor. De lesweek wordt altijd feestelijk afgesloten met een ski wedstrijdje waarbij je een mooie medaille kunt winnen. Meer informatie vind je hier op de website van de skischool.
Avondrodelen in Hochwurzen, op één van de langste natuur rodelbanen van de Alpen
Vanavond zijn we gaan avond rodelen in Hochwurzen. Met zijn 7 kilometer staat deze rodelbaan bekend als één van de langste natuur rodelbaan van de Alpen.
We parkeren onze auto bij het Hochwurzen dal station. Bij het loket koop je een ticket voor de gondel. Je mag je eigen slee meenemen, maar de naastgelegen sport shop Ski Lenz verhuurt ook sleetjes. T. is oud genoeg (12) en krijgt hier een eigen slee maar voor L. (10) adviseren ze toch om haar bij een van ons op de slee te laten gaan. We stappen met onze slee in de gondel en gaan omhoog. De gondel brengt ons over een verlichte piste naar boven en we zien hier dan ook veel mensen ‘in het donker’ skiën. De kids zijn hiervan behoorlijk onder de indruk en proberen te ontdekken waar de rodelbaan is. Eenmaal boven zien we al direct het startpunt van de rodelbaan. Wij hebben er zin in!
Onze dochter gaat bij Wouter op de slee en mijn zoon en ik hebben onze eigen. Daar gaan we. En jee wat gaat dat hard. De baan is goed geprepareerd en best nog wel steil. Ondanks dat ik al flink hard ga word ik nog aan alle kanten ingehaald. Maar wat heb ik gelachen, we stuiteren over de bulten die op de rodelbaan zijn ontstaan en gaan soms al driftend door de bochten.
Halverwege komen we door een tunnel met gekleurde lichteffecten en de scherpe bochten zijn ook erg goed aangegeven met lichtgevende pijlen. Verder is de baan niet altijd even goed verlicht maar dit heeft juist wel iets spannends. Om onze benen even te laten rusten, stoppen we wel een aantal keren maar voor we het weten zijn we al weer beneden. Iets meer dan een half uur hebben we er over gedaan. Super tof. Wel snap ik dat L. bij ons op de slee moest. Zoals gezegd gaat het behoorlijk hard en is het een vrij donkere en ook lange rodelbaan.
Handig om te weten voor het rodelen
Rodelen kan zowel overdag als ’s avonds. Let er overdag wel op dat je een klein stukje over een skipiste komt. Avond rodelen kan van 19 tot 23 uur met om 21.30 uur de laatste rit met gondel naar boven. Een volwassene betaald voor 1 keer met de gondel naar boven 23 euro en tot 16 jaar betaal je 12.50. Voor het huren van een slee betaal je 9 euro (prijspeil 2024).
Ook zijn er verschillende mogelijkheden om iets te drinken. Boven op de berg bij de start van de rodelbaan zijn 2 hutten, vlak na de eerste bocht kom je langs de Seiterhütte en aan het einde van de rodelbaan vind je de Tauernalm. Meer informatie over het rodelen kun je hier vinden op de website van Planai.
Onze conclusie van skigebied Schladming-Dachstein
Wat een mooi gebied! Om dit gebied en alle highlights hiervan te ontdekken zijn 2 dagen wel veel te kort. Wij hebben helaas nog lang niet alles kunnen zien. Schladming-Dachstein is een groot en uitgestrekt skigebied met moderne liften en berghutten. Wij vonden het vooral een zeer kindvriendelijk skigebied met mooie brede en rustige pistes. En niet te vergeten het grote aanbod aan funslope’s, slalom afdalingen en de winterspeeltuin op Planai.
Hochwurzen en Hauser Kaibling kent voornamelijk blauwe pistes en de wat doorgewinterde skiër kan zich op de vele rode pistes bij Planai goed uitleven. Ook is het gebied leuk voor de niet-skiër. Er zijn namelijk genoeg andere winteractiviteiten zoals wandelen en bijvoorbeeld het fatbiken. Kortom, een veelzijdig gebied met voor ieder wat wils. Wij komen hier graag nog eens terug.
Skigebied Schladming-Dachstein: praktische informatie
Enthousiast geworden en overweeg je ook een skivakantie naar Skigebied Schladming-Dachstein? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.
App ski-Amadé guide
Download de app ski-amadé guide en selecteer het gebied waar je op dat moment verblijft. In deze app vind je alle informatie die je nodig hebt en het heeft een super handige, zeer gedetailleerde 3D piste plattegrond.
Prijzen skipassen Schladming-Dachstein
De prijs voor een skipas is afhankelijk van welke periode je gaat. Ook is het heel aantrekkelijk om je ticket online te kopen. Hier hanteren ze een online vroegboek korting. Voor een 6 daagse skipas betaal je per volwassene in het hoogseizoen, van eind december tot eind maart, aan de kassa 370,50 euro en online met vroegboek korting kost een 6 daagse skipas 315 euro. Voor kinderen (2008-2017) betaal je hiervoor 185,50 aan de kassa en online 157,50. Meer informatie vind je ook hier op de website van skigebied Schladming-Dachstein.
Kindvriendelijk overnachten in Schladming-Dachstein
Wij verbleven in ons eigen appartement op zo’n 40 minuten rijden vanaf Schladming-Dachstein. Gelukkig zijn er in Schleadming-Dachstein zelf ook voldoende overnachtingsmogelijkheden.
Ligging van skigebied Schladming-Dachstein
Vanaf Utrecht is skigebied Schladming-Dachstein circa 1019 kilometer.
Meer lezen
We hebben nog veel meer tips voor een gave skivakantie met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.
Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk delen we altijd onze eigen en eerlijke mening. Ook kan het zijn dat er in dit blog affiliate links zijn opgenomen. Maak je een boeking via zo’n link dan betaal jij niks extra maar krijgen wij een kleine vergoeding waardoor wij in de toekomst nog bergen tips kunnen blijven delen. Kortom, veel dank daarvoor!