Wintercover_01 Arosa
Skigebied Špindlerův Mlýn in Tsjechië: een verrassende wintersportbestemming!

Skigebied Špindlerův Mlýn in Tsjechië: een verrassende wintersportbestemming!

Landen 25 maart 2025

Het skigebied Špindlerův Mlýn (ook wel bekend als Špindl) ligt in het adembenemende Reuzengebergte. Het wordt gezien als het kroonjuweel van de Tsjechische skigebieden. Dit populaire skigebied heeft verschillende keren de titel van “beste skiresort in Tsjechië” gewonnen en biedt zowel voor beginners als voor gevorderden een fantastische ervaring! Heel wat jaren geleden was ik in de zomer al eens in deze regio, dus heerlijk om het nu ook een keertje in de winter te ontdekken!

Dag 1: aankomst en eerste ski-ervaringen in Medvědín

We arriveren bij het Pinia Hotel & Resort, een rustig gelegen accommodatie met comfortabele kamers, een wellnesscentrum met zwembad en zowel een buffetrestaurant als het verfijnde Pinia-restaurant. Het hotel biedt faciliteiten voor gezinnen, met speciale kinderhoekjes in al de restaurants en een gezellige speelkamer. De dichtstbijzijnde skipiste, Labská, ligt op slechts 100 meter van het hotel. Gratis skibussen brengen je naar de vlakbij gelegen skigebieden Medvědín/Horní Mísečky en Svatý Petr/Hromovka.

Pinia Hotel & Resort
Pinia Hotel & Resort
Welkom in Špindlerův Mlýn
Welkom in Špindlerův Mlýn
het gezellige Pinia restaurant
het gezellige Pinia restaurant
sfeervolle speelkamers
sfeervolle speelkamers
sfeervolle speelkamers
sfeervolle speelkamers

Op onze eerste middag skiën we in Medvědín, hier heb je 2 blauwe, 2 rode en 1 zwarte piste. Het verbaast me hoeveel Nederlands ik op de piste hoor, het is dus toch al een bekende plek bij ons blijkbaar! Een stralende dag vandaag, zalig om weer op de latten te staan! We nemen een pauze op het terras van Medvědín met een drankje en een heerlijke, traditionele appelstrudel met vanillesaus. Het is zalig om op de brede, zonovergoten pistes te skiën en het is ook rustig op de pistes.

skiën in Medvědín
skiën in Medvědín
mooie brede pistes
mooie brede pistes
heerlijke appelstrudel
heerlijke appelstrudel
genieten van het uitzicht in de zetellift
genieten van het uitzicht in de zetellift

’s Avonds keren we terug naar Špindl en genieten we van een diner in het gezellige Ellan Bar Caffe restaurant, er is veel keuze uit lokale gerechten, ik kies voor “rundscarpaccio” als voorgerecht en daarna voor “forelfilet met puree en gegrilde asperges”, een uitstekende keuze! De sfeer binnen heeft een beetje weg van een berghut, echt gezellig dus!

voorgerecht rundscarpaccio
voorgerecht rundscarpaccio
Cheers!
Cheers!
hoofdgerecht: forelfilet met puree en gegrilde asperges
hoofdgerecht: forelfilet met puree en gegrilde asperges
gezellige sfeer
gezellige sfeer
heel authentiek
heel authentiek

Dag 2: een dag vol leuke ervaringen

Fresh Track skiën

De dag begint vroeg met “Fresh Track skiën” in Svatý Petr. Om 7.30 uur staan we op al op de piste. Dit is één uur vroeger dan de piste normaal opengaat, zo heb je de unieke kans om op een vers geprepareerde piste te skiën, geweldig! Er zijn maximum 60 skipassen hiervoor beschikbaar, m.a.w. je hebt de piste ongeveer voor jou alleen! Bij deze skipas voor “Fresh Track-skiën” is ook ontbijt inbegrepen in het restaurant Na Plani… en wat voor een ontbijt… overheerlijk! Met raclette, appelstrudl en nog veel meer verwennerijen, wat een ervaring! – voor meer info: fresh track skiën

Fresh Track skiën, heerlijke start van de dag!
Fresh Track skiën, heerlijke start van de dag!
Skiles van Bruno, de verantwoordelijke van de skischool.
Skiles van Roman, de verantwoordelijke van de skischool.
De piste voor ons alleen.
De piste voor ons alleen.
Welkom bij het ontbijt!
Welkom bij het ontbijt!
Het hele ontbijt tonen is onmogelijk... zoveel keuze!
Het hele ontbijt tonen in onmogelijk… zoveel keuze!
Raclette als ontbijt, het kan niet beter!
Raclette als ontbijt, het kan niet beter!

Skiën in Svatý Petr

In Svatý Petr heb je 2 blauwe, 5 rode en 1 zwarte piste. Deze zwarte piste was in 2023 de “Black FIS World Cup slope”. We krijgen ook meer info over het skigebied en de toekomstplannen, boeiend! Nu moet je ’s ochtends nog kiezen tussen deelgebieden Svatý Petr/Hromovka en Medvědín/Horní Mísečky (of je overdag verplaatsen naar het andere gebied) maar binnen 2 jaar worden deze gebieden met elkaar verbonden door extra liften en een brug, mooie toekomstplannen! Hierna terug de latten op voor enkele uurtjes skifun!

Daar is het zonnetje dan!
Daar is het zonnetje dan!
Heerlijk gewoon!
Heerlijk gewoon!

’s Middags komt het zonnetje piepen en ga ik ook even kijken bij de skischool “Skol Max”, er zijn ook Nederlandstalige skileraren beschikbaar vertelt Roman me, hij is het hoofd van de skischool en vergezelde me deze ochtend ook bij het Fresh Track skiën. – voor meer info: Skischool

Beneden bij de pistes ligt de skischool.
Beneden bij de pistes ligt de skischool.
Skischool Skol Max
Skischool Skol Max

Later spreken we af bij de champagnebar, er heerst een gezellige sfeer, je hebt er mooi zicht op de pistes en op zaterdag is hier altijd feest! Iedere zaterdag après-skiparty met live Dj’s, hier zijn ze terecht fier op!

Weer lekkere hapjes!
Weer lekkere hapjes!
De champagnebar!
De champagnebar!

Pistes prepareren met de “Pisten Bully”

Na het sluiten van de pistes heb ik nog een ander avontuur op het programma staan! Ik mag mee met de “Pisten Bully”. Bij mijn weten bieden ze dit in niet veel skigebieden aan! Gedurende een uurtje rijd ik mee om de pistes te prepareren voor “night skiing” vanavond. Echt een gave ervaring! Er is plek voor 1 ouder en 1 kind. De chauffeur spreekt enkel Tsjechisch 😉 – voor meer info: Fun Ride in a Snow Cat

Hier zie je het verschil goed!
Hier zie je het verschil goed!
Indrukwekkende machines
Indrukwekkende machines
Hier is het straks night skiing!
Hier is het straks night skiing!

Nightskiing bij Hromovka

Hierna is het tijd voor “night skiing” bij Hromovka! De piste heb ik daarnet al heel goed kunnen verkennen! Deze verlichte piste is een rode skipiste met een funtrack. – voor meer info: Night Skiing

Magisch mooi!
© Vera
Magisch mooi! © Vera
Nog een keertje Fresh Track!
Nog een keertje Fresh Track!
De laatste voor vandaag...
De laatste voor vandaag…

Moe van een heerlijke skidag, vertrekken we terug naar ons hotel. We schuiven hier vanavond onze beentjes onder tafel met een uitgebreid buffet en kruipen moe maar voldaan ons bed in.

Dag 3: sleeën en tourskiën

Sleeën

Na een gezellig ontbijt, waar we verwelkomd worden door de mascotte van het hotel – een grote wandelende egel – gaan we sleeën.

uitgebreid ontbijtbuffet
uitgebreid ontbijtbuffet
de mascotte van het hotel!
de mascotte van het hotel!
en ook bij ontbijt hoort dessert...
en ook bij ontbijt hoort dessert…

In het dorp nemen we de bus naar Malý Šišák. Tijdens deze busrit krijgen we al een instructiefilmpje te zien. Boven staan de sleeën op ons te wachten, zorg dat je zeker je skihelm meeneemt voor deze activiteit! We krijgen nogmaals instructies en vertrekken dan voor de langste verlichte sleepiste van Tsjechië (bijna 3km). Wij sleeën voormiddag, maar hij is verlicht en dus kan je deze ook prima ’s avonds na een skidag doen!

Het is een geweldige ervaring om door de bossen naar beneden te glijden! Het laatste stukje kan je de bus terug naar het dorp nemen, maar eigenlijk is het ook heerlijk om langs de rivier naar het dorp te wandelen (ongeveer 20min) – voor meer info: Sankarska Draha (Sleeën)

Sankarska Draha (Sleeën)
Sankarska Draha (Sleeën)
Hier staan de sleetjes op ons te wachten!
Hier staan de sleetjes op ons te wachten!
Heerlijk!
© Henrik
Heerlijk! © Henrik

Aangekomen in het dorp is het lunchtijd! We gaan lunchen in het sfeervolle restaurant Soyka, super service! Als voorgerecht kies ik “kabeljauw skrei met kefir, mierikswortel appel en vers brood” en als hoofdgerecht “wilde zalmforel met groene kool en pompoen” om je vingers af te likken! Het dessert delen we omdat we echt willen proeven van de 2 lokale desserts, maar onze buikjes zijn eigenlijk al vol… “Griesmeelpap met abrikozenpuree en cacao” en het 2de dessert “dukátové buchtičky” (soort van broodpudding met rum).

Soyka
Soyka
voorgerecht: kabeljauw skrei met kefir, 
mierikswortel appel en vers brood
voorgerecht: kabeljauw skrei met kefir, mierikswortel appel en vers brood
hoofdgerecht: wilde zalmforel met groene kool en pompoen
hoofdgerecht: wilde zalmforel met groene kool en pompoen
de gezellige salon
de gezellige salon

Tourskiën in Špindlerův Mlýn

We nemen de kabelbaan weer naar Medvedin en dan vertrekken we voor een nieuwe activiteit – tourskiën – onder leiding van Bruno. Wat is tourskiën? Je krijgt speciale skischoenen waarmee je ook kan wandelen en onder de latten wordt een soort vel gekleefd, dit zorgt ervoor dat je niet naar beneden glijdt als je bergop wandelt. Vroeger werden hier zeehondenvellen voor gebruikt, nu hebben ze vellen die niet meer van dierenhuiden gemaakt zijn 😉. Als we helemaal boven zijn, worden de vellen onder de latten weggehaald, de skischoenen vastgezet en skiën we naar beneden!

de speciale "vellen"
de speciale “vellen”
leuke workout
leuke workout
Heel ver kunnen we niet kijken met de mist...
Heel ver kunnen we niet kijken met de mist…

Onze laatste avond gaan we eten bij “Orange le Moon”, weer een streling voor de tong! Als voorgerecht “vers gesneden Zuid-Tiroolse ham” en “tuna sashima” (inderdaad weer gedeeld), als hoofdgerecht “tonijnsteak met pankokorst en mangopuree” en als dessert “gezouten caramel pannenkoeken met mascarpone en hazelnoten” én “ananas ravioli met mascarpone en aardbeiensaus” (nogmaals gedeeld). Wat een afsluiter!

Voorgerecht is gekozen bij het binnenkomen!
Voorgerecht is gekozen bij het binnenkomen!
vers gesneden Zuid-Tiroolse ham
vers gesneden Zuid-Tiroolse ham
tuna sashima
tuna sashima
tonijnsteak met pankokorst en mangopuree
tonijnsteak met pankokorst en mangopuree
gezouten caramel pannenkoeken met mascarpone en hazelnoten
gezouten caramel pannenkoeken met mascarpone en hazelnoten
ananas ravioli met mascarpone en aardbeiensaus
ananas ravioli met mascarpone en aardbeiensaus
Een perfecte afsluiter!
Een perfecte afsluiter!

Even niet skiën… wat is er nog meer te doen in Špindlerův Mlýn?

Heb je een dagje geen zin om te skiën? Naast langlaufen, sleeën of sneeuwwandelingen is er in Špindlerův Mlýn ook nog wat anders te doen! Bezoek het Aquapark, het Legomuseum of ga bowlen. In het Harmony Hotel kun je zelfs boulderen.

Voor een bijzondere uitstap kun je het boomtoppenpad Krkonošsko in Janské Lázně bezoeken, dat ook in de winter geopend is met een adembenemend uitzicht over de met sneeuw bedekte bossen. Ik bezocht dit eerder in de zomer, in de bus zag ik op een affiche dat deze ook in de winter geopend is, prachtig met al de sneeuw! Op het hoogste punt is deze 45m hoog en het leukste? Met de glijbaan helemaal naar beneden! Het is ongeveer 35min rijden.

's Avonds is het boomtoppenpad mooi verlicht.
©CzechTourism
’s Avonds is het boomtoppenpad mooi verlicht. ©CzechTourism
Zie je de glijbaan? 
©CzechTourism
Zie je de glijbaan? ©CzechTourism

Een uurtje rijden van Špindlerův Mlýn ligt Harrachov, hier ligt de mooie glasblazerij van Novosad waar je de op één na oudste glasblazerij van Bohemen kunt bezoeken. Ook deze bezocht ik eerder, de moeite om te bezoeken omdat alles hier nog heel ambachtelijk gebeurt.

Hier lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan...
Hier lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan…
Pure ambacht en zeker een bezoek waard!
Pure ambacht en zeker een bezoek waard!

 Špindlerův Mlýn, mijn conclusie

Hoewel Tsjechië wellicht niet de eerste bestemming is die in je opkomt voor een wintersportvakantie, moet ik toegeven dat ik echt aangenaam verrast ben! De brede pistes zijn ideaal voor beginnende skiërs. De skipistes in Špindlerův Mlýn zijn uitstekend onderhouden en één van de zetelliften is zelfs voorzien van verwarmde stoelen! Met 28 km aan geprepareerde pistes, moderne skiliften en een uitstekende sneeuwzekerheid, biedt het alles wat je nodig hebt voor een geweldige skivakantie met het gezin! Het skiën, de gezellige sfeer in het dorp, voldoende afwisselende activiteiten als je eens een dagje niet wil skiën. De kers op de taart die het vermelden zeker waard is, zijn de culinaire verwennerijen in Špindlerův Mlýn met ook prima kindergerechten tegen zeer schappelijke prijzen…

Nuttige links

Culinaire Aanraders in Špindlerův Mlýn

Voor wie van lekker eten houdt, zijn deze restaurants in Špindl een must-visit:

Kindvriendelijk overnachten in Špindlerův Mlýn

Zoals al vermeld is het Pinia Hotel & Resort een fijne plek om te verblijven met kinderen. Er is een mooi zwembad en ook een speelkamer voor de kids.

Hoe bereik je Špindlerův Mlýn?

Vanaf Brussel is het 1010 kilometer rijden en vanuit Utrecht is het 941 kilometer rijden naar Špindlerův Mlýn.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor kindvriendelijke skigebieden. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Categorieën:

Ik ben Joke, getrouwd met Jelle en samen met onze 3 kids (15-14-12) houden we ervan de wereld te verkennen. Ik ben ook reisbegeleidster, dus af en toe ben ik ook zonder mijn gezin op pad, ook heerlijk want dan kan je bv. nog eens een stevigere huttentocht doen. We hebben ook heel wat in Azië gereisd, een trekking gedaan in Nepal, jungletrekkings in Sumatra, Laos... Ik kan zeggen dat bergen echt onze favoriete bestemming zijn en Zwitserland is onze “first love”, hier is de liefde voor de bergen ontstaan toen ik 17 was. Waar onze kids dol op zijn? Touwenparcours, klimmen en ondertussen ook Via Ferrata’s!

Deel deze blog met je vrienden: