Slapen in een iglo: een unieke ervaring op de Engstligenalp in Zwitserland
- Unieke kans
- Gezinsiglo's aanwezig
- Noodvertrek aanwezig
- Kaasfonduen mogelijk
- Stroom aanwezig in de iglo
Slapen in een iglo, hoe gaaf is dat! Blogger Yvonne ging tijdens haar verblijf in regio Adelboden-Lenk kaasfonduen en één nachtje slapen in een echte iglo op de Engstligenalp in Zwitserland. Hoe dat is, wat je mee moet nemen én of het koud was lees je allemaal in dit blog.
Wil je meteen al een impressie van slapen in een iglo? Bekijk dan het filmpje hieronder.
Naar de Engstligenalp in Zwitserland
De Engstligenalp is een hooggelegen plateau van de westelijke Zwitserse Alpen. Het ligt op zo’n 1.900-2.000 meter boven de zeespiegel en behoort tot de gemeente Adelboden. Het plateau is zo’n 7 vierkante kilometer groot en wordt omgeven door hoge bergen.
In de zomer vind je er prachtige groene almweides die worden doorkruist door talloze bergbeekjes die uit de hellingen ontspringen. Bij de uitgang van het dal komen de beken samen en vormen de Engstligenwaterval, één van de meest indrukwekkende watervallen van Zwitserland. Hier stort het water met zo’n 600 meter naar beneden.
Afgelopen zomer maakte ik met D. (toen 7 jaar) een prachtige wandeling waarbij we heen de gondel omhoog namen naar de Engstligenalp en terug via de waterval weer helemaal naar beneden liepen, het uitgebreide blog vind je hier.
In de winter naar de Engstligenalp in Zwitserland
Dit keer ben ik zonder kids een aantal dagen in de winter in Adelboden en breng ik opnieuw een bezoek aan de Engstligenalp. Doel? Kaasfonduen en slapen in een iglo, hoe ‘cool’ is dat! Vanaf het dalstation ‘Unter dem Birg’ neem ik de gondel die me in een paar minuten naar de Engstligenalp brengt. Vanuit de gondel zou ik uitzicht hebben op de bevroren waterval, maar helaas ligt de waterval in een dikke mist.
Bij het bergstation aangekomen zie ik de wit besneeuwde alm voor me liggen, een heel ander gezicht dan in de zomer. Ondanks dat het erg dicht zit, ziet de Engstligenalp er ook in de winter heel mooi uit! Vanaf het bergstation begint een lange sleeplift die de skiërs naar een klein skigebied brengt.
Verder zie ik links een kleinschalig kinderland liggen en aan de rechterkant het berghotel met daarnaast het iglodorp. Daar ga ik je in dit blog alles over vertellen.
Een echt iglodorp op de Engstligenalp
Wat een bezoek aan de Engstligenalp in de winter echt uniek maakt, is kaasfonduen én slapen in een heuse iglo. Iglo’s horen net zo bij de Engstligenalp als sneeuw bij de winter en dat al bijna 15 jaar lang. Achter de bouwmethode van de iglo’s zit vakmanschap: grote ballonnen worden gevuld met lucht en bedekt met een grote lading sneeuw. Daarna wordt de ballon verwijderd en blijft er een iglo van sneeuw over.
Voor het interieur wordt de sneeuw met de hand verwijderd en worden de sneeuwwanden binnenin gevormd. Sneeuwkunstenaars maken de mooiste sculpturen in steeds weer een ander thema. Het resultaat: een prachtig iglodorp waar je kunt kaasfonduen en een iglodorp waar je kunt overnachten.
Gelukkig krijg ik de kans om dit zelf uit te proberen, ik ben namelijk wel heel benieuwd hoe dat is en of dat ook een aanrader is voor gezinnen.
Aankomst in het ‘Iglodorp’
Aangekomen bij het bergstation van de Engstligenalp zie ik in de verte het iglodorp al liggen, een aantal grote witte bollen. De wandeling vanaf het bergstation is maar kort, zo’n 5 minuten rechtdoor wandelen en dan zie je het meteen aan je rechterkant liggen.
Inchecken bij het Berghotel
Vanaf 15 uur is het mogelijk om in te checken bij de iglo’s. Ben je er eerder? Dan kan je wel alvast je bagage neerzetten bij het naastgelegen Berghotel. Ik slaap vannacht in de iglo samen met nog een aantal bloggers en journalisten uit Nederland en België. Als iedereen er is en is ingecheckt krijgen we eerst een rondleiding door ‘restaurant-Schneeiglu’, de plek waar we vanavond gaan kaasfonduen.
Kaasfonduen in restaurant Schneeiglu
Het Schneeinglu restaurant ligt bij aankomst bij het Berghotel meteen aan de rechterkant en bestaat uit 8 iglo’s die met elkaar zijn verbonden door een gang. In totaal zijn er maar liefst 200 zitplaatsen in dit iglo restaurant, allemaal verdeeld in kleinere iglo’s en elk met een eigen thema. Zo is er een iglo met de mascotte Globi, maar ook één met allerlei zeedieren en een iglo met een rozenthema.
”Wauw”, dit is wel heel uniek. Als ik de verschillende iglo restaurants binnenloop zie ik -logischerwijs- veel sneeuw en ijs met daarin mooi gedekte houten tafels, bankjes met schepenvachtjes en dekens en kaarsen. In de iglo muur zijn prachtige ijssculpturen te zien. Het doet sprookjesachtig aan. Jammer dat de kids niet mee zijn, want die hadden dit absoluut fantastisch gevonden.
Na de rondleiding gaan we eerst naar onze ‘slaap’ iglo om onszelf even te installeren en op te frissen. Per dag zijn meerdere shifts voor een kaasfondue en die van ons is pas om 20.00 uur.
Slapen in een iglo op de Engstligenalp
Het iglodorp heeft naast het Schneeinglu restaurant ook een aantal iglo’s waar je kunt overnachten. Deze liggen aan de andere kant van het Berghotel. Er zijn tweepersoons iglo’s en vierpersoons iglo’s. Vanaf het berghotel lopen we iets naar beneden en op zo’n 100 meter afstand is daar een houten deur naar de slaapiglo’s.
Samen met 3 andere bloggers delen wij 1 iglo, voorzien van 2x een tweepersoonsbed. Deze tweepersoonsbedden zijn overigens niet heel erg breed. Op een soort houten constructie bedekt met dierenhuiden liggen dikke matrassen met slaapzakken erop. Achter het bed staat een lampje en ligt nog een stekkerdoos, zodat je wel een telefoon kan opladen.
Best koud in de iglo
In de iglo is alleen een bed en verder alleen heel veel ijs en sneeuw. Qua temperatuur is het ergens rondom het vriespunt, best koud dus. Om te zorgen dat ik het vannacht niet koud krijg, krijgen we een mand met een aantal spullen:
- Een kruik
- Een thermoskan die we kunnen vullen met heet water voor het (her)vullen van de kruik
- Handdoeken
- Linnenzak die je in je slaapzak kan doen
Gelukkig liggen er ook extra warme donzen slaapzakken klaar in de iglo, waar je een linnenzak in kunt doen. Deze wordt elke keer gewassen, wel zo fris. Mocht het écht te koud worden, dan kan ik nog terecht in een ‘noodslaapkamer’ in het naastgelegen Wildstrubel. Vooralsnog vind ik de kou erg meevallen, het zal vast goedkomen!
Toilet en douche in de Wildstrubel
Nadat we onze iglo hebben gezien, gaan we naar de naastgelegen ‘Wildstrubel’, een dependance van het berghotel waar ook een aantal normale hotelkamers zijn. Voor de gasten die slapen in de iglo zijn hier douches en toiletten. Deze ruimte is heerlijk verwarmd.
De gemeenschappelijke sanitair ruimte is gelegen in de kelder en is vrij basic maar wel heel schoon. In hetzelfde vertrek zijn ook een aantal ‘noodslaapkamers’, elk met een stapelbed en voorzien van dekbedden. De dependance is 24/7 geopend en je kan er dus ook ’s nachts naar toe. Het is overigens maar een paar stappen lopen vanaf de iglo, maar je kan niet binnendoor.
Eerst fonduen in het Schneeiglo restaurant
Nadat ik me heb geïnstalleerd in de iglo, ga ik ook nog even de sauna in, deze ligt vlak naast het Berghotel. De sauna is heerlijk en daarna trek ik mijn hele ski-outfit weer aan voor de kaasfondue. In het Schneeiglu restaurant is het namelijk ook rond het vriespunt.
Met mijn ski-outfit inclusief muts en (dunne) handschoenen genieten we van een heerlijke Zwitserse kaasfondue. Op de banken liggen ook nog dekens om het aangenaam te houden. Ik moet zeggen dat ik tijdens de kaasfondue geen last heb van de kou. Het smaakt goed en na de kaasfondue drinken we nog een drankje in het Berghotel om weer even op temperatuur te komen.
Slapen in de iglo op de Engstligenalp
Rond 23.00 uur sluit het Berghotel en gaan we richting de iglo. Met een aantal medereizigers besluiten we om in de gezamenlijke ruimte in de iglo nog een drankje te doen. Hier is het rond het vriespunt, maar ik heb het nog niet heel koud, maar warm is anders.
Misschien een beetje eigenwijs, maar ik denk dat de kruik overbodig is en eigenlijk heb ik ook niet zoveel zin meer om water te gaan koken in de Wildstrubel om mijn kruik te vullen. Na zo’n 45 minuten vind ik het toch wel frisjes worden en besluit ik om mijn iglo-bed in te duiken.
Wat me opvalt is dat de iglo dus niet echt donker wordt, het lijkt qua licht in de iglo net ‘overdag’, ook als alle lichten uit zijn. Het is nog even wat gedoe om met de linnenzak in de speciale slaapzak te komen. Ik heb het toch wel koud nu en besluit om met mijn hele ski-outfit in de slaapzak te gaan die ook behoorlijk koud aanvoelt.
Een paar uur slapen in de Wildstrubel
Om 3.00 in de nacht word ik wakker van de kou. Ik had het eigenlijk vanaf het moment dat ik in de slaapzak stapte al behoorlijk fris, maar 2 uur later lig ik echt te klappertanden. Ik realiseer me dat ik mezelf niet meer kan opwarmen en zo echt niet meer in slaap val. Dan maar richting de ‘noodslaapplek’ in de Wildstrubel.
Alle ‘noodslaapplekken’ zijn nog vrij en ik duik een stapelbed in, dit is wel even heel fijn. Er is verder niemand en het is er vrij donker. Het duurt nog een half uur voordat ik weer een beetje op temperatuur ben en uiteindelijk weer in slaap val. De ‘noodslaapplek’ is dus ideaal, als je het toch te koud krijgt in de iglo.
Ontbijten in het Berghotel
Om 7.30 uur ga ik ontbijten in het Berghotel en dat ontbijt ziet er meer dan prima uit. Inmiddels zijn ook mijn medereizigers gearriveerd bij het ontbijt. Niemand heeft het koud gehad, maar ja; die waren of meteen vanuit het warme berghotel de slaapzak ingegaan of hadden de kruik gebruikt.
Slapen in de iglo; is dat aan te raden voor gezinnen?
Je zult misschien nu denken, zo’n iglo overnachting is niks voor kinderen, want het is veel te koud. Ik zal dus zeker niet ontkennen dat het koud is, maar ik denk dat ik het gewoon wat ‘handiger’ had moeten aanpakken, dus:
Tips om te zorgen dat jij (of je kids) het niet koud krijgen bij het slapen in de iglo:
- Maak – voordat je bv. gaan kaasfonduen – alvast een kruik klaar en leg hem in de slaapzak (en van de kids)
- Ga na de kaasfondue eerst nog even opwarmen in het naastgelegen berghotel
- Maak eventueel een nieuwe kruik klaar voor de nacht
- Ga nu je zelf nog lekker warm bent, meteen in de (voorverwarmde) slaapzak liggen
- Doe genoeg warme onderkleding aan, maar niet je ski-jas (wat ik dus deed)
- Van tevoren naar de wc, zodat je ’s nachts niet je slaapzak en iglo uithoeft om naar de wc te gaan
Mocht je het toch te koud krijgen, dan kan je dus – net zoals ik deed- naar de Wildstrubel om daar te gaan slapen. Die ruimte is verwarmd, je hebt een prima (stapel)bed met een dekbed. Ik vond dit dus wel echt heel fijn en heb toen de 2e helft van de nacht nog prima geslapen. Ik denk dat als je alle bovenstaande tips doet, je dan – net zoals mijn medereizigers – een heerlijke warme nacht zult hebben.
Niet aan te raden met jonge kids
Zijn je kids nog jong of echt koukleumen, dan moet je je wel afvragen of slapen in de iglo verstandig is. Je kunt natuurlijk altijd naar de Wildstrubel, maar een overnachting is natuurlijk best prijzig (zie onderaan dit blog de prijzen). Ik zou het pas doen als je kids het ook echt bewust meemaken, vanaf een jaar of 7.
Je zou ook alleen kunnen gaan fonduen, om zo wel een ‘iglo-experience’ te hebben en kunnen overnachten in een normale kamer, daarover hieronder meer. Maarja…. ik moet wel zeggen, dat ik ondanks de kou het slapen in de iglo wel écht een unieke ervaring vond.
Liever niet slapen in een iglo? Genoeg andere mogelijkheden
Zie je een overnachting in een iglo toch niet (helemaal) zitten? Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere mogelijkheden om te overnachten op de Engstligenalp. Hieronder een overzicht als alternatief voor slapen in een iglo.
Berghotel
Vrijwel meteen naast het iglodorp ligt het Berghotel. Een hotel met mooie, onlangs gerenoveerde moderne kamers. Het uitzicht vanaf het berghotel op de omliggende bergen is erg mooi. Het hotel staat verder bekend om zijn gastvrije bediening en uitgebreide ontbijt. De kamers zijn niet heel groot en hebben alleen plek voor een babybed of 1 extra bed. Reis je met één kind, dan kan je hier prima terecht.
Ben je met een groter gezin, dan kan je beter kiezen voor de dependance Wildstrubel, op 50 meter vanaf het Berghotel en direct naast de slaap iglo’s.
Dependance Wildstrubel
Op ongeveer 50 meter van het Berghotel en pal naast de iglo’s ligt de dependance Wildstrubel. Naast het gezamenlijke sanitair voor de iglo-gasten, zijn hier ook verschillende tweepersoonskamers en suites. Deze zijn perfect voor meerdere personen of gezinnen. Het diner en ontbijt wordt geserveerd in het naastgelegen Berghotel.
Overnachtingsprijzen voor een 4-persoonskamer liggen op circa 350 CHF per kamer. Deze prijzen zijn gebaseerd op half pension, dit is inclusief een uitgebreid ontbijt en een 3-gangen diner, deze wordt elke avond om 18.30 uur geserveerd. Je kunt eventueel ook het ‘normale’ 3-gangen diner vervangen door een unieke kaasfondue in de iglo, hiervoor geldt een meerprijs van 16 CHF per persoon.
Goed om te weten; in de kamers van Wildstrubel zijn honden niet toegestaan, wel in de kamers van het Berghotel.
Eenvoudige berghutten of groepsaccommodaties op de Engstligenalp
Naast bovengenoemde opties zijn er ook nog een aantal goedkopere overnachtingsmogelijkheden op de Engstligenalp. Dit zijn voornamelijk eenvoudige berghutten met lagers of meerpersoonskamers. Hier kan je al overnachten vanaf 20 CHF per persoon. Voor families is bijvoorbeeld skihütte Pieren een goede mogelijkheid, hier zijn een paar familiekamers voor 5 personen.
Is fonduen én overnachten in een iglo boven budget? Dan zou je er dus ook voor kunnen kiezen om alleen te gaan fonduen in de iglo en overnachten in de Pieren berghut. Tip: maak ruim van tevoren een reservering, want het aantal goedkope kamers zijn beperkt. Check daarnaast even goed hoe ver je accommodatie van het iglo-dorp is. Met kinderen is het niet fijn om in het donker nog een lange wandeling te moeten maken. Je zou natuurlijk ook als lunch kunnen gaan fonduen in de iglo.
Kaasfonduen en slapen in een iglo op de Engstligenalp: wat kost dat?
De kosten van een overnachting in de iglo zijn als volgt (prijspeil 2023):
- Per volwassene (vanaf 16 jaar) kost de overnachting in de iglo CHF 249.
- Per kind (6 tot 15 jaar) kost de overnachting in de iglo CHF 99
- Kinderen tot 6 jaar kunnen gratis overnachten
- De prijzen zijn exclusief toeristenbelasting.
Deze prijzen zijn o.b.v. half-pension, een uitgebreid ontbijt en diner in het berghotel. Wil je ook fonduen in de iglo, dan geldt een toeslag van 16 CHF per persoon.
Speciale (familie)arrangementen
Daarnaast zijn er ook speciale (familie)arrangementen zie vaak wat goedkoper zijn. Zo is er bijvoorbeeld het Globi Erlebnispackage, dit houdt het volgende in:
- Overnachting incl. ontbijt voor het hele gezin
- Fondue in de Globi Igloo
- 1 Globi verrassingszakje per kind
- 1 “Globi’s winter bakboek
- Gondel naar de Engstligenalp retour (zaterdag/zondag met Globi kabelbaan, 9.30 – 12.30 / 14.30 – 16.30)
- Ontmoet Globi persoonlijk (zaterdag / zondag 13.30 – 14.00 in Kinderland) – idealiter op ski’s.
Dit arrangement is te boeken vanaf 485 CHF en geldig van 24 december 2022 tot 08 mei 2023, voor aankomsten op vrijdag of zaterdag. De aanbieding kan alleen hier online worden geboekt en kan niet worden gecombineerd met andere aanbiedingen (even helemaal naar beneden scrollen op de pagina).
De kosten van alleen kaasfonduen in de iglo zijn als volgt (prijspeil 2023):
Inclusief gondel naar de Engstligenalp (retour)
- Volwassenen: 60 CHF
- Kinderen (tot 15 jaar): 38 CHF
Exclusief gondel naar de Engstligenalp
- Volwassenen: 39 CHF
- Kinderen (tot 15 jaar): 24 CHF
Slapen in een iglo: meest gestelde vragen
Enthousiast geworden en wil je ook slapen in een iglo met of zonder kinderen op de Engstligenalp? Dan heb je misschien nog wel een aantal vragen. Hieronder het antwoord op de meest gestelde vragen over kaasfonduen en slapen in een iglo. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.
Wat is ‘standaard’ inbegrepen bij een overnachting in een iglo?
- Warm welkomstdrankje in het iglo hotel
- Diner in het berghotel Engstligenalp – of optioneel in de fondue-iglo (voor 16 CHF extra per persoon)
- Ontbijtbuffet in het berghotel Engstligenalp tussen 7.30 en 10.00 uur
- Extra warme slaapzak inclusief binnenslaapzak
- Engstligenalp kruik als souvenir geschenk
- Gebruik van WC en douche in de dependance Wildstrubel (direct naast de slaap-iglo)
- Elektriciteit beschikbaar in de iglo ruimte
- Zoete verrassing
Daarnaast zijn er speciale (familie)arrangementen waar bijvoorbeeld de gondel al bij in zit. Meer informatie en prijzen van deze arrangementen vind je hier op de website van de Engstligenalp.
Hoeveel iglo’s zijn er?
In totaal zijn er 8 iglo’s waar je kunt overnachten. Daarvan zijn 5 iglo’s geschikt voor maximaal 2 personen. Daarnaast zijn er 3 iglo’s waar je maximaal met 4 personen kunt overnachten. Het is dus absoluut noodzakelijk om (ruim) van tevoren te reserveren.
Hoe ziet de iglo ‘slaapkamer’ eruit?
De iglo slaapkamer kom je binnen via een dik gordijn, daarachter zie je een mooi bed. Niet een normaal bed, maar het zijn dikke matrassen op rendierhuiden. Verder is er een lampje en is er een stroompunt waar je bijvoorbeeld je telefoon kan opladen. Verder is er alleen sneeuw en ijs, verwacht dus geen andere faciliteiten zoals een kledingkast of een tv, want die zijn er niet.
Wil je een 3D rondleiding door de iglo-kamers? Via deze link krijg je een virtuele rondleiding door de iglo, scroll even helemaal naar beneden op deze pagina.
Hoe koud is het in de iglo?
De iglo heeft een temperatuur van tussen de -3 °C en +3 °C. Best koud, maar met thermo-ondergoed, een muts, extra warme slaapzakken én een kruik is het prima te doen. De slaapzakken hoef je overigens niet zelf mee te nemen, maar liggen klaar in de iglo. Mocht je het toch te koud krijgen, dan kan je altijd ’s nachts naar de ‘noodslaapplaatsen’ in het naastgelegen Chalet Wildstrubel waar ook de toiletten en douches zijn.
Is het donker in de iglo?
Nee, de iglo blijft ook ’s nachts erg licht, uiteraard ook logisch met alle witte sneeuw. Ik moest daar wel erg aan wennen, want ik slaap graag in het donker. Tip; neem eventueel een oogmasker mee als je denkt dat je daar last van hebt.
Is er wifi in de iglo?
Ja, je hebt gewoon bereik in de iglo. Houd er rekening mee dat je telefoon wel een stuk sneller leeg gaat door de kou.
Welke faciliteiten zijn er in de iglo?
In de iglo is een ‘slaapkamer’ en er is stroom, een mobiele telefoon kan je dus opladen in de iglo. In de iglo is geen sanitair. De toiletten en douches bevinden zich in de kelder van Chalet Wildstrubel, direct naast de slaap-iglo’s. Daar is ook een noodslaapgelegenheid als je het te koud krijgt in de slaap iglo.
Stort de iglo niet in?
Nee, want de kracht van de sneeuw is echt heel goed, zelfs als het niet vriest. De iglo’s zijn gemaakt door grote ballonnen eerst te vullen met lucht en daarna met sneeuw erover. Als de ballon wordt verwijderd blijft er alleen nog maar een ‘schelp’ van sneeuw over. De iglo’s zijn heel goed getest, waarbij er zelfs met sneeuwschuivers over de iglo’s is heengereden (waarbij de iglo uiteraard niet instortte).
Mag je roken in de iglo en zijn honden toegestaan in de iglo?
Nee roken is niet toegestaan in de iglo en ook honden zijn niet toegestaan in de iglo (deze zijn wel welkom in het Berghotel).
Wat moet je meenemen?
Ga je slapen in de iglo, dan ligt er een extra warme donzen slaapzak inclusief een lakenzak voor je klaar. Zelf moet je zorgen voor warme kleding, ik had het volgende aan / mee:
Tijdens de kaasfondue:
- Skikleding (broek/jas)
- Thermo onderkleding
- Muts en dunne handschoenen (ski handschoenen niet handig om te eten)
- Hele warme snowboots (geen skischoenen!)
Voor de overnachting:
- Thermo ondergoed
- Muts
- Dunne handschoenen
- Eventueel oordopjes mee (opzich heb ik geen andere gasten gehoord, maar kan handig zijn)
- Eventueel een oogmasker want het blijft erg licht in de iglo
- Een hoofdlampje is ook handig, na de kaasfondue (of diner in het berghotel) moet je zo’n 100 meter naar de iglo lopen en dit stuk is behoorlijk donker.
Neem verder zo min mogelijk spullen mee, want in de iglo is niks om het op te bergen.
Kan je ook alleen kaasfonduen in de iglo?
Ja, je kunt ook alleen kaasfonduen in de iglo. Wel moet je (ruim) van tevoren reserveren. Kaasfonduen kan op de volgende momenten: 12.00 / 14.30 / 17.00 / 20.00 uur.
Het Iglo restaurant is niet op alle dagen open, exacte openingstijden zijn afhankelijk van de periode. Een overzicht van concrete openingstijden vind je hier op de website van de Engstligenalp.
Is het geschikt met kinderen?
Jazeker! Juist voor kinderen is kaasfonduen en een overnachting in een iglo absoluut een unieke belevenis. Maar…. het is dus wel echt fris in de iglo, dus maak een goede inschatting of dat geschikt is voor jou en je kids. Gebruik écht de kruiken (die je daar dus krijgt) en zorg ervoor dat je slaapzak goed is voorverwarmd. Daarnaast, zorg ervoor dat je zelf (en je kids) lekker warm zijn voordat je in de slaapzak stapt.
Een aantal mede-reizigers zijn/waren ook best koukleumen, maar hebben geen last gehad van de kou. Bij navraag komen er geregeld gezinnen met kinderen overnachten en dit gaat eigenlijk altijd goed. Een overnachting in een iglo is niet goedkoop, ik zou adviseren om dit pas te doen als je kids het echt bewust meemaken.
Voor families zijn er ook 4-persoons iglo’s. Let op, er is geen wc in de iglo maar wel in het naast gelegen Wildstrubel. Wordt het voor jou of de kids toch te koud, dan zijn daar warme ‘noodslaapplaatsen’.
Hoe is het iglo dorp te bereiken?
Het iglo dorp is gelegen op de de Engstligenalp, een hoog plateau boven het dorp Adelboden. Om hier te komen neem van je vanuit het dalstation ‘Under den Birg’ de gondel omhoog. Met de auto bereik je het dalstation door bij de rotonde in Adelboden linksaf te gaan, vervolgens rijd je zo’n 4 kilometer het dal in en kom je vanzelf bij het dalstation. Hier is een ruime, gratis parkeerplaats.
Ook met het openbaar vervoer is het dalstation goed te bereiken. Neem vanuit Frutigen de bus naar de halte “Adelboden Oey”, stap daar over en reis naar de eindhalte “Adelboden Unter dem Birg”. De bushalte is direct bij het dalstation van de kabelbaan.
In zo’n 7 minuten kom je aan bij het bergstation, het iglodorp ligt op ongeveer 100 meter vanaf dit bergstation en is prima per voet te bereiken (zorg wel voor snowboots met het liefst wat profiel). Let op de laatste gondel omhoog gaat om 16.45 uur. Wil je later aankomen neem dan vooraf contact op met het Berghotel via telefoon (033 673 22 91) of per e-mail.
Wat zijn de tijden van de kabelbaan naar de Engstligenalp?
De kabelbaan van het dalstation Under dem Birg naar de Engstligenalp gaat continu tussen 8.45 en 16.45 uur. Alleen voor gasten die gaan fonduen of overnachten in een iglo zijn er extra ritten:
Heenritten voor Iglo gasten om 19.15 / 19.30 uur.
Dalritten voor Iglo-gasten om 19.15 / 19.30 uur en 22.00 uur.
Let op:
Het dalstation Unter dem Birg is ’s avonds niet bereikbaar met het openbaar vervoer. De laatste verbinding vanuit Adelboden, Unter dem Birg is om 17.40 uur. Dit is de bus richting Oey, verbinding naar Frutigen. Gasten die ’s avonds met het openbaar vervoer komen, wordt sterk aangeraden een taxi te reserveren (ten minste 2 dagen van tevoren).
Moet je van tevoren reserveren?
Ja, zowel voor de iglo overnachting en het kaasfonduen moet je ruim van tevoren reserveren. Dit kan via de website van de Engstligenalp. Je kunt ook een boeking maken via booking.com, waar je vaak ook makkelijk weer kunt annuleren.
Waar en hoe kan je boeken?
Een overnachting in de iglo is mogelijk tussen December en April, een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden. Je kan reserveren via de website van de Engstligenalp maar ook makkelijk via Booking, waar je vaak ook gratis weer kunt annuleren.
Ligging van de Engstligenalp in Zwitserland:
Slapen in een iglo kan op de Engstligenalp in Zwitserland, vanaf Utrecht is dit circa 868 kilometer.
Meer lezen?
Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk in samenwerking met MySwitserland tot stand gekomen. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen en eerlijke mening.
Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!
Niet gevonden wat je zocht, geen beschikbaarheid of is slapen in een iglo je te koud?
Kijk dan vooral ook bij de andere accommodaties op onze websites of wellicht bieden onderstaande partners een uitkomst.