Op zoek naar een Landal park in Oostenrijk? Op basis van onze eigen ervaringen, die…
Tolmin kloof in Slovenië: onze ervaring én tips voor een bezoek met kinderen
Naar de Tolmin kloof in Slovenië met kinderen? Doen, want dit is een prachtige kloof in de Soča-vallei en tevens de toegangspoort van het nationaal park Triglav. Je kunt hier een prachtige, afwisselende rondwandeling maken van zo’n 2,5 uur. In dit blog deelt Yvonne alle praktische informatie voor een bezoek aan de Tolmin kloof in Slovenië, in het bijzonder met kinderen.
Wil je meteen een impressie van de Tolmin kloof in Slovenië? Bekijk dan alvast het filmpje hieronder.
De Tolmin kloof in Slovenië: een prachtige kloof aan de rand van het Triglav nationaal park
In april 2023 breng ik een bezoek aan Slovenië in combinatie met een studiereis voor de opleiding Tourism Management. Naast travelblogger ben ik ook docent Toerisme en deze studiereis mag ik als docent organiseren én gaan begeleiden. De studiereis Slovenië begint pas maandagavond en zelf reis ik de donderdag ervoor alvast vooruit.
Op die manier kan ik zelf alvast een aantal mooie plekken bezoeken, waaronder de Tolmin kloof in de prachtige Soča-vallei. De Tolmin kloof is daarnaast één van de ’toegangspoorten’ van het nationaal park Triglav. Het enige nationaal park in het noord-westen van Slovenië.
Aankomst bij de Tolmin kloof in Slovenië
Met de auto arriveer ik aan het eind van de ochtend bij de Tolmin kloof. De toegangswegen naar de kloof zijn best smal en gaan ook dwars door een klein dorpje heen. Als ik er ben in eind april, is het heerlijk rustig. Ik kan me voorstellen dat dit in hoogseizoen heel anders is. Aan de rand van het dorp zie ik dan ook een grote parkeerplaats (P2) waar in het hoogseizoen een gratis shuttle heen en weer pendelt.
Betaald parkeren bij P1
Ik rijd meteen door naar P1, daar is in het laagseizoen nog voldoende plaats. Deze parkeerplaats ligt meteen bij de ingang van de kloof. Er staan slagbomen en ik moet een kaartje trekken om naar binnen te rijden. Het parkeren gaat vlot en met een rugzak met wat eten, drinken en extra vestje loop ik naar het houten huisje waar de kassa is.
Vooraf een kaartje kopen met tijdslot
Van tevoren heb ik online een kaartje gekocht via de website van de Tolmin kloof. Je kunt kiezen voor een tijdsslot en het is belangrijk dat je je hieraan houdt. Je mag 15 minuten ’te laat’ zijn, anders werkt je kaartje niet meer en kan je niet meer naar binnen. Het rijden viel bij mij best wat tegen i.v.m. wegwerkzaamheden maar gelukkig ben ik net op tijd ‘binnen’. Het toegangspoortje gaat open door mijn barcode te scannen vanaf mijn telefoon.
Als ik er ben is het heerlijk rustig en heb ik amper mensen voor me. De dame achter de kassa vertelt me dat dit in het hoogseizoen echt wel anders is en er dan soms drommen mensen zijn. Dat was voor niemand fijn, dus inmiddels zijn ze gaan werken met tijdsloten. Op die manier proberen ze de toeristenstroom beter te spreiden. Een goed initiatief lijkt mij, maar dat betekent wel dat je ruim op tijd vooraf een kaartje moet kopen. Op de bonnefooi in het hoogseizoen langskomen is geen optie meer.
De Tolmin kloof in Slovenië: een rondwandeling van zo’n 2,5 uur
Bij de start van de kloof ontvang ik bij de kassa een plattegrond. Sinds kort is er éénrichtingsverkeer in de kloof. Je start met afdalen via het smalle pad naar de kloof en je komt terug via de brede asfaltweg. Over deze rondwandeling doe je zeker zo’n 2 uur en met kinderen eerder zo’n 2,5 uur.
Afdalen naar de rivier
Vanaf het startpunt loop ik eerst via een goed begaanbaar pad naar beneden richting de rivier. Het pad is niet zo heel breed en heeft best wat trappen en daardoor niet geschikt of toegankelijk voor wandelwagens. In de verte zie ik de rivier en kloof al liggen. Ik stop regelmatig om foto’s te maken van de mooie kleuren en uitzichten. Het zonnetje schijnt en de uitzichten zijn echt prachtig!
Beneden kan ik bij het water komen wat behoorlijk koud is. Zwemmen mag niet, maar even pootje baden kan wel. Dat sla ik even over en ik wandel via de houten brug naar de andere kant van de rivier. De route is heel duidelijk aangegeven met nummers. De nummers corresponderen met de bezienswaardigheden die op de plattegrond zijn weergegeven. Heel duidelijk allemaal, verkeerd lopen kan eigenlijk niet.
Verder de kloof in
Aan het einde van de brug ga ik linksaf en loop ik evenwijdig aan de rivier de kloof in. Wauw, het is hier echt ontzettend mooi! De steile nauwe rotsen en daartussen het heldere turquoise water. Ik heb de mazzel dat het rustig is en daardoor kan ik uitgebreid foto’s maken en genieten van dit natuurwonder. Aan het einde van het pad zit een hek en kan je niet verder. Via dezelfde weg loop ik terug naar de houten brug.
Terug bij de splitsing loop ik nu rechtsaf, nog steeds aan de andere kant van de rivier. Even verderop is daar de hangbrug. Bij de hangbrug staat weer een toegangspoortjes en ik heb mijn ticket nodig om over de hangbrug te wandelen. Op de borden lees ik dat ik 15 minuten de tijd om op de loopbrug te genieten van het uitzicht of om foto’s te maken. Daarna moet ik weer terug door de poortjes zijn. Dit is meer dan voldoende, ruim binnen het kwartier ga ik via de poortjes weer terug en neem ik het pad verder omhoog.
Even flink omhoog klimmen naar Bear’s head
Zo, dat is even flink klimmen. Vanaf de hangbrug gaat het pad even steil omhoog. Halverwege kom ik bij een splitsing en zie ik borden naar rechts met nummers 6 en 7. Ik besluit ook hierheen te gaan en volg de bordjes. Ik loop eerst weer iets naar beneden en dan weer iets omhoog. Een mooi kronkelpad door de bomen en langs de rotsen. Onderweg passeer ik nog een soort van kleine grot.
Op een gegeven moment kom ik bij twee mooie uitzichtpunten, waaronder ‘Bear’s head’. Dit is een groot rotsblok wat tussen de twee rotswanden zit ingeklemd. Ook deze kloof is heel mooi met prachtige kleuren van zowel de begroeiing als het water ver onder me. Uiteindelijk loopt ook dit pad niet verder en neem ik hetzelfde pad terug naar de splitsing.
De wilde vrouw Duga baba en de Zadlaška grot
Vanaf de splitsing loop ik nu verder omhoog naar de asfaltweg, wederom zo’n 5 a 10 minuten flink klimmen. Via de toegangspoortjes kom ik daadwerkelijk bij de asfaltweg. Ik zie nog bordjes staan naar nummer 8, oef dat is nog een stukje verder klimmen via de grote weg. Gelukkig niet ver, want in de bocht zit deze bezienswaardigheid al. Het is het houten standbeeld van Duga baba.
Het verhaal gaat dat er vroeger veel bijzondere dames in het wild rondliepen in de Soča-vallei, ze werden wilde vrouwen genoemd. Duga baba was één van hen en woonde in de Zadlaška grot boven de Tolmin kloven. Duga baba was een ondeugende heks met lang slordig haar vol luizen en zwarte, scherpe nagels. Ze had een enorme kromme neus, stinkende adem en smoezelige kleding.
Ze bewaakte vroeger de ingang van de grot en had overzicht over het pad aan de andere kant van de Tolminka rivier. Als ze een vreemd persoon zag, rende ze venijnig weg, stak de loopbrug van de rivier over en wachtte de ongelukkige uitverkorene op….
Veel is er nu niet meer van te zien, behalve het houden beeld van Duga baba en de iets verder gelegen grot. Het grottensysteem is 1140 meter lang en 41 meter diep en met verschillende stalagtieten en stalagmieten versierd. Helaas kan ik dit allemaal niet zien, want de grot is afgesloten met een hek. Je kunt er alleen in met een speciale gids. Met het verhaal erbij is het wel leuk om even gezien te hebben.
Via de asfaltweg terug naar de auto
Vanaf dit hoogste punt loop ik de asfaltweg weer helemaal terug naar beneden naar de parkeerplaats. Het is nog zo’n 20 minuten wandelen, maar wel lekker naar beneden. Er is een aparte strook voor voetgangers, maar deze is niet afgeschermd van de doorgaande weg. Wel opletten met kids dus, hoewel de weg niet heel druk is. Het uitzicht vanaf de weg is mooi, want je kijkt nu van bovenaf naar de kloof waar je daarvoor nog langsheen hebt gewandeld. In de verte zie je de parkeerplaats al liggen.
Naar de Tolmin kloof in Slovenië met kinderen
De Tolmin kloof is ook goed te bezoeken met kinderen, mits ze wel goed kunnen lopen. Vanwege de steile stukken en trappetjes zijn kinderwagens niet toegestaan. De kloof bezoeken met een rugdrager is wel mogelijk, maar het tweede deel is best even klimmen.
Duur en moeilijkheid van de wandeling door de Tolmin kloof
De totale afstand is circa 2 kilometer, maar daar doe je zeker zo’n 2 tot 2,5 uur over. Het wandelpad is goed te belopen, maar goede (berg)schoenen zijn wel een must. Zeker als het geregend heeft, kunnen de paden glad zijn. De wandeling heeft best wat hoogteverschil. Het begin loop je flink naar beneden maar later weer flink omhoog. Het laatste stukje over de asfaltweg loopt je weer naar beneden.
Het pad is overal goed afgeschermd met een hek en leuningen, heel veilig met kinderen. De wandeling is verder heel afwisselend. Je loopt langs het water, door de nauwe kloof, door grotten, over trappetjes en houten bruggen. Ook loop je deels in de zon en deels in de schaduw, wat ook erg fijn is. De hele route is uitstekend bewegwijzerd, verkeerd lopen is eigenlijk onmogelijk.
Toiletten en eet- en drinkmogelijkheden
Bij de start van de kloof zijn toiletten (wel eenvoudig, dixies), maar onderweg verder niet meer. Zorg er dus voor dat kinderen vooraf naar de wc zijn geweest, want in de komende twee uur kom je niks tegen. Datzelfde geldt voor eten of drinken. Bij de start van de kloof zit nog een restaurantje, maar daarna niet meer.
Wat meenemen?
Ga je naar de Tolmin kloof met kinderen, dan raden we het volgende aan om mee te nemen:
- Goede (berg)schoenen
- Eventueel regenkleding
- Zonbescherming (het stuk terug over de asfaltweg is in de zon)
- Eten / drinken voor 2,5 uur (onderweg zijn geen eet / drink mogelijkheden)
Tolmin kloof in Slovenië: handig om te weten
Enthousiast geworden voor een wandeling door de Tolmin kloof? Dan is de onderstaande informatie nog handig om te weten.
Naar de Tolmin kloof: parkeren en tickets
De Tolmin kloof in Slovenië wordt steeds populairder, zeker in het hoogseizoen. Sinds kort is bezoek alleen mogelijk als je vooraf een ticket hebt gekocht. Per dag zijn er slechts een beperkt aantal tickets en tijdssloten beschikbaar. Kortom; koop echt ruim van tevoren je tickets via de website van de Tolmin kloof.
Let op: je moet binnen je tijdslot in de kloof zijn! Ben je te laat, dan kan je dus niet meer naar binnen. Houdt rekening met parkeren en bv. wachten op de shuttle van P2 (alleen in juli of augustus) of extra wandeltijd vanaf de P2 naar de ingang van de kloof van zo’n 15 minuten.
Toegangsprijzen (prijspeil 2023)
- Volwassenen: 10 euro
- Kinderen (6-15 jaar): 6 euro
- Onder de 6 jaar: 1 euro
Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
Parkeren
Is het rustig, dan kan je parkeren bij de P1, dit is meteen bij de ingang van de kloof. Dit is wel betaald parkeren (ik meen 3 euro per uur). Er staat een parkeerautomaat waar je met een bankpas of cash kunt betalen. Je kunt ook gratis bij de P2 parkeren, deze parkeerplaats is zo’n 15 minuten wandelen vanaf de ingang van de kloof. Alleen in het hoogseizoen (juli en augustus) rijdt er ook een gratis shuttle.
Drukte
Ik bezocht de Tolmin kloof in Slovenië in april, het was toen heel rustig. Dat is in het hoogseizoen vaak anders. Gelukkig werken ze nu met tijdsloten om de drukte beter te spreiden, maar desondanks zal het dan natuurlijk wel een stuk drukker zijn. Een mooie tijd om Slovenië te bezoeken is bv. ook de meivakantie. Alles is dan net groen en de watervallen zijn vaak ook krachtiger door al het smeltwater.
Naar de Tolmin kloof: waar overnachten en campings?
Slovenië is een klein land en bijna alle bezienswaardigheden zijn heel goed aan te rijden. Ik bezocht de Tolmin kloof vanuit Bohinj en dat was zo’n kleine 2 uur rijden. Na mijn bezoek reed ik door naar camping Kamp Koren waar ik ook een prachtige wandeling maakte naar Slap Kozjak.
Deze camping heeft ook verhuurmogelijkheden met o.a. bungalowhuisjes. Vanuit de Tolmin kloof is deze camping zo’n 20 minuten rijden (16 kilometer).
Georganiseerde gezinsreizen naar Slovenië
Op zoek naar een georganiseerde gezinsreis naar Slovenië? Dan kunnen we ook onderstaande reizen van onze betrouwbare partners aanraden:
- Alpenreizen: Active Bovec gezinsreis incl. activiteiten zoals ziplinen of raften
- ANWB: 11-daagse familierondreis Slovenië
Ligging van de Tolmin kloof in Slovenië
Vanaf Utrecht is de Tolmin kloof zo’n 1223 kilometer.
Meer lezen?
De komende tijd zullen we het aantal blogs over Slovenië flink uitbreiden. Deze blogs niet missen? Volg ons dan ook op onze socials, daar delen we altijd onze nieuwe blogs en insiderstips die niet altijd op onze website staan.
- De mooiste kloven van Slovenië met kinderen
- De mooiste glampings in Slovenië met kinderen
- Rondreis door Slovenië met kinderen
- Huttentocht in Slovenië met kinderen
- Of ga hier meteen naar alle blogs over Slovenië
In dit blog kunnen affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!