Trailrunning én een vakantie met kinderen in de bergen? Mijn ideale combinatie!
Aletsch Arena trailrunning kinderen

Trailrunning én een vakantie met kinderen in de bergen? Mijn ideale combinatie!

Activiteiten 30 augustus 2024

Wie herkent dit ook: je vakantie in de bergen willen gebruiken om lekker over de vele trails te rennen én tegelijk ook een fijne tijd met de kinderen willen doorbrengen? Trailrunning en een gezinsvakantie in de bergen is in ieder geval mijn ideale combinatie. Maar het kan soms ook wel eens wringen in tijd, voorkeur en planning.

De oplossing: combineer de vakantie met de kinderen in de bergen met een trailrunning event! In dit blog ga ik jullie meenemen in mijn ervaringen met deze heerlijke vakantiecombinatie, laat ik zien hoe dit een feest voor het hele gezin kan zijn en deel ik onze meest recente ervaringen in de Aletsch Arena met de SwissAlps 100.

Aletsch Arena
Een cadeau om hier naast de Aletsch Gletsjer te trailen.

Met de kinderen de bergen in

Sinds de kids heel klein waren komen wij al met ze in de bergen en we zijn van plan dit nog een hele tijd vol te houden. En voor Kidsindebergen komen we wat vaker dan gemiddeld in de bergen, wat zeker geen straf is. De kids genieten er enorm van en krijgen geen genoeg van alle gave activiteiten, wandelingen en speelparken in de bergen. En niet alleen de kids, ook ik vind het heerlijk om lekker met de kinderen de bergen in te trekken. Of het nou in de lente, zomer, herfst of winter is, we grijpen alle seizoenen aan om lekker actief buiten bezig te zijn.

Trailrunning in de bergen met kinderen

En dan kom ik op het punt wat velen denk ik wel herkennen: je wilt ook wel eens even tijd voor jezelf, bijvoorbeeld door lekker te sporten op je vakantie. In mijn geval is dit rennen over één van de vele trails in de bergen en lekker wat hoogtemeters te pakken. Voor mij is dit dé manier om het prachtige natuurschoon en vooral ook de rustige plekken te ontdekken.

Hoewel ik er rustig een aantal uur op uit kan trekken wringt dit ook wel eens met de planning van de rest van het gezin. Maar sinds enkele jaren hebben wij de oplossing gevonden: we plannen regelmatig onze gezinsvakantie in de bergen samen met een trailrunwedstrijd.

Aletsch Arena
De start en finish bij het Sport Resort in Fiesch.

Onze trailrunning vakantie met de kinderen in de Aletsch Arena

In de herfst van 2023 begon ik alweer vooruit te kijken naar de zomer van 2024 en welke wedstrijden ik mogelijk wilde gaan lopen. Na in de zomer van 2023 de Matterhorn Ultraks in Zermatt gelopen te hebben en het jaar ervoor de Eiger Ultra Trail in Grindelwald wist ik zeker dat hier in 2024 minstens een wedstrijd aan toegevoegd moest worden.

De plannen werden gemaakt en het werden de Dolomiti Extreme Trail in Val di Zoldo, de Lavaredo Ultra Trail in Cortina d’Ampezzo en de Swiss Alps 100 in de Aletsch Arena. Een mooie afwisseling tussen Italië en Zwitserland en tussen hele grote en wat kleinere events.

De Swiss Alps 100: compact trailrunning event in Wallis

Heel eerlijk: toen ik getipt werd over de Swiss Alps 100 kende ik dit event nog niet. En dat terwijl dit relatief kleinschalige event één van de 5 races wereldwijd is waarin je je kan kwalificeren voor 3 klassiekers in de VS: de Western States 100, Hardrock 100 en Badwater 135. En na al even mee te rennen in ’trailrunland’ en hier ook nodige over te lezen ken ik deze races uiteraard.

Aletsch Arena
Bij de binnenkomst in Fiesch wanneer we richting ons appartement gaan kunnen we niet meer om de Swiss Alps 100 heen.

Kleinschalig evenement met verschillende afstanden

De Swiss Alps 100 is een relatief kleinschalig evenement met een start en finish in het plaatsje Fiesch in de Aletsch Arena. Er kan gekozen worden uit een rond van 50, 100 en 160 kilometer net als een kidsrun van 1 kilometer. Ook is er een Vertical, Backyard Ultra en zelfs een Fly waarbij de parapenters de wedstrijd door de lucht afleggen. Heerlijk divers dus.

Ik schrijf me in voor de 50k en de kids mogen meedoen met de 1k Gletschi Kids Run, genoemd naar de mascotte van de Aletsch Arena. Zo kan de rest van het gezin eerst nog even bij mij kijken op één van de doorkomstpunten waarna de kids ook lekker zelf kunnen gaan rennen. Hopelijk wordt ze zo een beetje ‘besmet’ met het trailrunvirus en kunnen we als ze volwassen zijn samen met mij een trail lopen.

Ook van plan om eens mee te doen met de Swiss Alps 100? Boek dan tijd je accommodatie in het dorpje Fiesch in de Aletsch Arena. Dan kan je lopend naar de start/finish en heb je geen auto nodig om naar dit green committed event te komen.

De 50k: een schitterende ronde door de prachtige Aletsch Arena

De dagen voor de wedstrijd zie ik de rode vlaggetjes en oranje linten al wapperen langs het parcours. We bezoeken onder meer de machtige Aletsch gletsjer vanaf het uitzichtpunt en ik kijk er daaruit om via het lager gelegen gletsjerpad langs dit prachtige natuurverschijnsel te rennen.

Op vrijdag 9 augustus haal ik mijn startnummer en GPS tracker op en de dag erna gaat de wekker om 4:45 uur. Ik wrijf een keer in mijn ogen en ben blij dat ik in de buurt van de startlocatie overnacht. Na een ontbijtje ga ik naar de start in Fiesch waar precies om 6 uur het startschot klinkt.

Aletsch Arena
Bijna 6:00 en bijna tijd om te starten met de 50k.

Het startschot wordt gegeven door de oprichter en race director Jacob Hermann. Het mooie van dit kleinschalige evenement is dat ik Jacob persoonlijk tref in de dagen voor de race, bij de start, bij de finish (waar hij alle finishers feliciteert en een medaille omhangt) en wederom bij de Kids run.

We starten gelukkig al om 6:00

Het is nog schemerig als we starten en ik ben blij met de vroege start. Het is immers erg warm in de Alpen, de dagen ervoor werd de 30 graden aangetikt en het belooft vandaag nog warmer te worden. Ik ben zelf overigens niet zo’n fan van lange afstanden lopen met erg warm weer omdat ik het er wel eens moeilijk mee heb gehad. De temperatuur is nu nog aangenaam en we starten direct met een klim van bijna 1500 meter richting Kühboden, het middelstation op de berg. Ondanks de vele hoogtemeters valt het mij nog mee en rond 7:20 kom ik aan bij Kühboden.

Aletsch Arena
Nog een paar meter na de klim tot Kühboden en hier nog fris.

Support onderweg

Hier staat Yvonne te wachten na met de eerste gondel omhoog te zijn gekomen. Elkaar onderweg ontmoeten is overigens een vast onderdeel met de trailruns in de bergen. We lopen altijd vooraf de route door, kijken waar je als toeschouwer kan komen om daarna onderweg support van de rest van de familie te krijgen.

Aletsch Arena
Prachtig om met dit uitzicht aan het begin van de ochtend naar de Gletscherstübe te rennen.

Na een lange klim mag ik afdalen richting de Aletsch Gletsjer en lopen we via een prachtig pad langs de gletsjer richting de Gletscherstube. Voor 7 uur kwam de zon al door, maar gezien dit pad in de schaduw gelegen is en het heerlijk koel is langs de gletsjer, is het prima lopen. Velen stoppen even kort onderweg om een paar foto’s te maken van de magistrale uitzichten. Na een mooi stuk verlaten we de gletsjer om via de Gletscherstube de vallei in te lopen, welke ook prachtig is.

Aletsch Arena trailrunning kinderen
Aletsch Arena
Hier is het nog lekker in de schaduw lopen met wat natuurlijke koeling van het gletsjerijs.

Tijdens de lange afdaling die volgt begint de zon flink te branden en loopt de temperatuur snel op tot waarden boven de 30 graden. Dit begin ik zelf ook te merken tijdens het lopen. Na een flinke voorbereiding, waaronder een trail van 50k in Cortina d’Ampezzo en een flinke trainingsronde in de hitte op het eiland Elba begin ik toch last van de hitte te krijgen.

Onderweg passeren we deze uitzichten.
Aletsch Arena

Helaas…

Ik drink onderweg een hoop, waaronder veel isotone drank en probeer mineralen aan te vullen. Echter krijg ik toch kramp in mijn benen en wordt misselijk. Nu is het iedere lange afstand wel eens afzien en ik loop gewoon door, in de hoop door de kramp heen te lopen en dat de misselijkheid zich oplost. Helaas is dit niet het geval en ik besluit dat ik vroegtijdig stop met deze wedstrijd. Enorm balen, maar volgende keer beter. Hopelijk is het dan een stukje frisser.

De Gletschi Kids Run

Eén voordeel van mijn vroegtijdige stoppen: ik ben op tijd bij de Gletschi kidsrun. Om iets voor 15 uur staan de kids al te trappelen om te starten. De mascotte Gletschi staat al klaar in zijn blauwe pak en zal het vast ook erg warm hebben. De temperatuur is de 30 graden voorbij en de om 15 uur starten de kids met hun run van 1k. Ze vinden het prachtig en komen al snel weer aangerend om vervolgens onder de finishboog door te rennen. Zij krijgen gelukkig wel de medaille, een klein kado en wat te drinken. En zo maken we er toch nog een succesvolle dag van.

Aletsch Arena
Gletschi, de mascotte van de Aletsch Arena, is er ook bij!

Trailrunning: de manier om de schoonheid van de Aletsch Arena te ontdekken

Voor mij een extra bijkomend voordeel van trailrunning in de bergen: door langere afstanden te lopen zie ik enorm veel van de prachtige omgeving. Zo ook van de Aletsch Arena. En de Aletsch Arena is goed ingespeeld op de trailrunners. Ook als je hier niet voor de Swiss Alps 100 komt. Met 300 kilometer aan geprepareerde wandelpaden én 72 kilometer aan trails in de winter kan je hier moeiteloos je tijd vullen.

Wat mij bevalt aan trailrunnen in de bergen is ook wel de eenvoud. Er zijn immers zoveel routes dat ik makkelijk onderweg kan bepalen hoe ik verder ga. Wel zorg ik dat ik voorbereid op pad ga. Oftewel ik:

  • Lees me vooraf in in het gebied (welke routes, geopend, info over sneeuwvelden die er nog liggen)
  • Kijk of ik onderweg ergens langs kom waar ik drinken en eten kan bijvullen
  • Check de weersverwachtingen
  • Ga nooit zonder trialvest met drinken/eten en eventueel kleding weg
  • Zorg voor een opgeladen telefoon en horloge
  • Vertel aan de rest van de familie welke route ik globaal ga lopen en wanneer ik er verwacht weer te zijn
  • Kijk of er routes zijn die ik kan downloaden zodat ik op mijn horloge kan navigeren

Er zijn vele trailrunning routes in de Aletsch Arena

Natuurlijk kan je in de Aletsch Arena zelf een mooie route afleggen op de vele paden. Zoek je inspiratie, kijk dan eens op de site van de Aletsch Arena voor complete routes. Deze zijn voorzien van GPX bestanden welke te downloaden zijn op de website.

Aletsch Arena
Onderweg passeren we deze authentieke huisjes.

Slim plannen is de basis voor een fijne trailrunning vakantie

Mijn ervaring is, zeker bij de populairdere trailrun events en/of bergregio’s dat slim en zeker tijdig plannen de basis is voor een fijne vakantie in de bergen. Hieronder neem ik je mee hoe wij onze vakantie in de bergen plannen wanneer ik ook met een trailrun event mee wil doen.

1. Ik maak een lijstje van de mogelijke trailrunning events

Hier begint vaak mijn voorpret mee. Ik scroll internet af en zoek naar gave trailrun events. Ik kijk naar afstanden, hoogtemeters en natuurlijk waar en wanneer de events plaats vinden. Dit is bij mij doorgaans ook de eerste stap in het plannen van onze trail- en gezinsvakantie.

2. Matchen trailrunning events en regio’s

Wij zoeken uiteraard naar een vakantie die voor iedereen leuk is. De kinderen moeten voldoende te doen en te beleven hebben en we kijken naar alle andere activiteiten in de regio. We gaan immers niet enkel voor een wedstrijd de bergen in dus zaak om ook breed te kijken. Lang niet alle events vinden plaats als de kids vakantie hebben dus uiteraard belangrijk om hier ook goed op te letten.

3. Plan op tijd

Met plan op tijd bedoel ik net na de zomer wanneer je het jaar erop deze heerlijke combinatie wilt maken. Voor sommige, zeker de grotere en populaire events, moet je je vroeg inschrijven. Mijn ervaring is soms al in oktober, zeker als er een loterij plaats gaat vinden. Niet alles hoeft dan al geregeld te zijn, maar fijn als er thuis al commitment is op de globale vakantieplannen.

4. Kan/mag ik wel deelnemen?

Voor de ervaren trailrunner herkenbaar, maar ieder jaar zijn er ook nog vele teleurstellingen. Door de stijgende populariteit van het trailrunnen neemt niet enkel het aantal events toe, maar ook het aantal deelnemers. Dit zorgt ervoor dat je je, zeker voor de populaire events, vroeg moet inschrijven, soms ingeloot moet worden en om mee te mogen doen in de loten in steeds meer gevallen punten verzameld moet hebben in eerdere wedstrijden. Daarnaast eisen verschillende landen (waaronder Frankrijk en Italië) vooraf een medische verklaring.

5. Boek tijdig en slim je accommodatie, zeker als je ook met de kinderen gaat

Heb je met je gezin commitment op de regio en je hebt je inschrijving voor het event geregeld? Boek dan snel je accommodatie. Zeker wanneer je een trailrun gaat doen in de zomervakantie. Dan zitten veel accommodatie snel vol en het event zorgt zelf voor een extra boost. Zo hadden we meer dan een half jaar van tevoren ons onderkomen in de Aletsch Arena geboekt, wat ook echt nodig was. In juni van dit jaar deed ik dit niet tijdens de Lavaredo Ultra Trail in Cortina d’Ampezzo (IT). Het gevolg was dat er binnen een straal van een uur rijden geen betaalbare accommodatie meer beschikbaar was.

Naast tijdig boeken is het ook verstandig om vooral slim te boeken. Hierbij kijk ik eerst naar de start- en finishplek van de wedstrijd waar ik het liefst dichtbij bij. Zeker wanneer de wedstrijd vroeg start (zo startte de 50K van de Swiss Alps 100 in de Aletsch Arena om 6 uur). Hier wilden wij eerst een accommodatie op de berg boeken, maar kwamen erachter dat we dan met de lift naar beneden zouden moeten om bij de start te komen, wat gelet op dit tijdstip niet mogelijk was. Kortom, het is aan te bevelen goed naar de start en finishplek te kijken.

Soms kan je prima wat verder weg overnachten, maar kijk dan wel tijdig naar vervoersmogelijkheden (bijvoorbeeld bus- en treintijden).

6. Bereidt je voor op een trailrun in de bergen

Een trailrun in de bergen is voor mij vooral genieten. En ik geniet net wat meer als ik ook nog lekker door kan lopen zonder kramp. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat een trail in de bergen echt wat anders is dan in ons vlakke land. De hoogtemeters, het ruwe terrein en op grotere hoogte de verminderde hoeveelheid zuurstof in de lucht maken een trailrun tot een gave en echte uitdaging.

Hoe ik dat aanpak? Ik loop, zoals ik al heel lang doe, wekelijks meerdere malen over de weg en varieer hierin met afstanden. Daarnaast loop ik regelmatig in Nederland trails om wat hoogtemeters te pakken én lekker op de paden in de natuur te lopen. Daarnaast (dit is de leukste voorbereiding) vertel ik thuis dat we echt eerder in het seizoen al de bergen in moeten omdat ik moet trainen. Zo hadden we in de meivakantie dit jaar een super gezinsvakantie in Ticino waar we de valleien Vallemaggia en Valle Verzasca bezochten. Hier kon ik ook lekker over de trails rennen en wennen aan het ruige landschap en de hoogte.

7. Ga wat eerder de bergen in

Zelf vind ik het fijn om minstens een aantal dagen voor de wedstrijd in de bergen te zijn. Zo wen ik een beetje aan de hoogte en leer ik de omgeving kennen. Ook kan ik de af te leggen route op de dag van de wedstrijd beter plaatsen als ik er zelf al eventjes ben. En natuurlijk mag een klein trainingsloopje niet ontbreken. Maak het niet te zwaar in deze dagen. Een fout die ik eens maakte was flinke wandelingen maken met onze dochter in een draagzak op de rug. Dit merkte ik behoorlijk in de benen op de wedstrijddag.

8. Doe vooraf een medische check

Hoewel ik al een lange tijd hardloop, tal van marathons heb gelopen en ook de nodige trails in de bergen had ik mij eigenlijk nog nooit medisch laten keuren. Nu is dit voor wedstrijden in onder meer Italië verplicht, en eigenlijk was ik hier wel blij mee. Je vraagt immers een hoop van je lichaam met de lange afstanden én hoogtemeters. Dit voorjaar ben ik dan ook langs de Trailrunstore (waar al een tijdje een hoop trailkleding van mij vandaan komt) in Zoetermeer gegaan waar men een goede actie had opgezet om je te laten keuren. Gelukkig was alles in orde, en toch fijn om even de check gedaan te hebben. Volgend jaar zien ze mij weer terug.

9. Kijk of de kinderen kennis kunnen maken met trailrunning tijdens een kidsrun

Meedoen is natuurlijk leuker dan alleen kijken. Ik check altijd even of er ook een kidsrun is zodat niet alleen ik, maar ook de kids lekker kunnen rennen.

Mijn conclusie

De combinatie van een trailrun event én een fijne familievakantie in de bergen is bij ons een blijvertje. Met goed plannen en elementen toevoegen zoals onderweg kijken en een kidsrun wordt en blijft het voor het hele gezin een leuke ervaring. Onze kids willen in ieder geval volgend jaar weer rennen in de bergen.

Daarnaast werd ik erg enthousiast van de Swiss Alps 100. Een lekker compact en gemoedelijk event (ik hou ervan), super georganiseerd en dat in één van de mooiste regio’s waar ik ben geweest. Kortom, ik kan deze race zeker aanbevelen. De eerste data van de verschillende trail events in 2025 zijn alweer bekend dus binnenkort beginnen wij met het plannen van de volgende trip. Jullie ook?

Aletsch Arena
Succes verzekerd met de Kidsrun (en Gletschi natuurlijk)!

Ligging van Aletsch Arena

Afstand vanaf Utrecht: circa 937 kilometer

Meer lezen:

Lees meer over het Aletsch Arena en wat er allemaal te doen is in ons aparte blog over een zomervakantie naar de Aletsch Arena, je vindt deze hier. We hebben daarnaast nog veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Dit blog is deels in samenwerking tot stand gekomen. Natuurlijk delen we altijd onze eigen en eerlijke mening. Ook kunnen er in dit blog affiliate links staan. Maak je een boeking via zo’n link betaal jij niks extra maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst bergen reisinspiratie blijven delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link.


Manolito (1983) is bergfanaat en oprichter van Kidsindebergen. Samen met mijn vrouw Yvonne en onze kids van 9 en 4 trekken we zo vaak mogelijk de bergen in. Ik ben gek op actieve bergvakanties, lange afstanden trailrunnen, meters maken op de pistes, authentieke plekken en berghutten en lekker eten na een actieve dag buiten.

Deel deze blog met je vrienden: