Val di Fassa met kinderen: 5x waarom je hier naartoe moet
Val di Fassa Lago di Carezza

Val di Fassa: 5 redenen waarom je hier met kinderen naartoe moet

Italië 13 juli 2024

Val di Fassa is één van de regio’s die al een tijd heel hoog op ons verlanglijstje staat. En dit is niet zonder reden. Val di Fassa is gelegen in het hart van de Dolomieten en bekend om haar fabelachtige landschappen. Deze landschappen zijn ons bekend van eerdere bezoeken aan de Dolomieten en inmiddels is deze bergregio absoluut één van onze favoriete bestemmingen geworden.

In juni 2024 gaan we naar Val di Fassa en komen meer dan enthousiast terug uit deze schitterende regio. In dit uitgebreide blog delen we onze ervaringen en leggen we jou uit waarom je deze regio écht met je kinderen moet bezoeken. Ook tippen we je over uitjes en mooie wandelingen.

Val di Fassa met kinderen
Vanuit de lift samen genieten van het uitzicht.

Val di Fassa, niet ver van Val Gardena

Onze eerste ervaringen met de prachtige Dolomieten deden we op in Val Gardena. Hier zijn we inmiddels heel vaak, zowel in de zomer als winter, naar teruggekeerd. En deze bezoeken smaakten naar meer. Zo gingen we begin juni met de Thule Approach daktent naar de omgeving van de Marmolada en is het nu tijd om het prachtige Val di Fassa te bezoeken.

Val di Fassa, ook wel Fassatal genoemd (de Duitse benaming), is een Italiaans dal gelegen in de Trentiner Dolomieten. Wanneer je op de kaart kijkt zie je ook dat Val di Fassa recht onder Val Gardena ligt. Vanuit Val Gardena bereik je Val di Fassa via de Passo Sella, een van de beroemdste maar zeker ook mooiste bergpassen van de Dolomieten.

Val di Fassa Lago di Carezza
Onderweg naar Val di Fassa passeerden we al het prachtige Lago di Carezza, waar we later terug zouden komen.

De 7 dorpen van Val di Fassa

De regio Val di Fassa bestaat uit in totaal 7 dorpen die allen hun eigen karakter en vaak ook eigen liften hebben. Wij verbleven zelf in Pozza di Fassa, maar bezochten natuurlijk ook de andere 6 dorpen van Val di Fassa.

  • Canazei
  • Campitello di Fassa
  • Mazzin
  • Pozza di Fassa
  • Vigo di Fassa
  • Soraga di Fassa
  • Moena

Alle 7 de dorpen zijn dicht bij elkaar gelegen wat maakt dat je ze eenvoudig kan bezoeken zonder lange afstanden af te leggen. Ook zijn de dorpen goed ontsloten door busverbindingen waardoor je de auto kan laten staan tijdens je verblijf. De Val di Fassa Guest Card, waarmee busvervoer gratis is, is namelijk vaak inbegrepen bij je verblijf in de regio. Naast dat het OV duurzamer is, scheelt het je ook nog eens brandstofkosten en parkeergeld (de meeste parkeerplaatsen zijn namelijk betaald parkeren).

Val di Fassa
Eén van de gezellige en kleurrijke dorpjes: Moena.

5 redenen om de kinderen Val di Fassa te bezoeken

Er zijn veel redenen om Val di Fassa te bezoeken, hieronder noemen we de belangrijkste:

1. De adembenemende omgeving

Eigenlijk wel een van de aspecten die we het meest aan de Dolomieten – en Val di Fassa – waarderen. De omgeving is werkelijk adembenemend. Dat komt allereerst door de ligging in de Dolomieten. Hoewel de Dolomieten deel uitmaken van de Alpen, zien ze er mede door de geel-achtige kleur anders uit. En niet enkel de kleur is anders. De Dolomieten vallen ook op door hun puntige rotsformaties waar mooie glooiende groene alpenweiden tussen liggen.

Wie wil weten hoe het komt dat de Dolomieten verschillen van de noordelijker gelegen Alpenreuzen moet zo’n 30 miljoen jaar terug in de tijd. Toen botsten de Europese en Afrikaanse aardplaten op elkaar waardoor de Dolomieten, die voornamelijk uit het mineraal Dolomiet bestaan, uit de zee omhoog werden getild. De gesteentelagen zijn nog steeds goed herkenbaar wanneer je in de Dolomieten bent. De 9 deelgebieden van de schitterende Dolomieten zijn in 2009 aangemerkt als UNESCO-werelderfgoed.

Wanneer je naar Val di Fassa reist en de schitterende bergpassen trotseert maak je al kennis met de adembenemende omgeving. Tijdens ons verblijf in Val di Fassa hebben we onze ogen wederom uitgekeken. Of het nou tijdens een wandeling was, onderweg op de bergpas of vanaf ons balkon, de omgeving is werkelijk prachtig!

Val di Fassa

2. Het weer in Val di Fassa

Wie de moeite neemt om vanuit Oostenrijk een stukje verder naar het zuiden te reizen (Innsbruck – Val di Fassa is overigens maar 155 kilometer) wordt hier vaak voor beloond met prima weer. Zo krijgt het zuiden van de Alpen (inclusief Dolomieten) vaak een hoop zon. Dit zorgt voor aangename temperaturen, ook in de lente en herfst. In de zomer is het er aangenaam warm.

Een aantrekkelijke bestemming, het hele jaar door

Doordat je in de bergen bent is het hogerop vaak iets frisser. En een regenbui kan voorkomen, maar waait vaak ook snel weer over. Ook in de winter is het hier prima toeven, al is het maar doordat de ligging hoog genoeg is (Pozza di Fassa ligt op 1320 meter). Dit maakt dat Val di Fassa een bestemming is welke het hele jaar door aantrekkelijk is.

Zo openden verschillende liften dit jaar al op 18 mei om pas op 3 november weer te gaan sluiten. Kijken we naar de wintertijden, dan openenden een aantal liften al op 5 december om vervolgens pas op 1 april weer te sluiten.

Val di Fassa
Al kan het soms nog fris zijn, zeker op bijna 3000 meter hoogte in combinatie met nog wat sneeuw.

Het aangename weer, veel sneeuw in de winter en een snelle omslag naar een zonnige lente maakt het dus een fijne bestemming. Ook draaien de liften hier bijna het hele jaar door. In het voor- en naseizoen is het hier goed toeven en is het vaak nog heerlijk rustig. Let als je buiten het hoofdseizoen om gaat wel op de openingstijden van liften, restaurants en beschikbaarheid van activiteiten.

3. Schilderachtige dorpjes

Verwacht wanneer je naar Val di Fassa gaat geen grote steden of veel nieuwbouw. De 7 dorpjes hebben allen hun eigen karakter, evenementen en velen hun eigen liften. In ieder dorp zijn vele authentieke details bewaard gebleven waardoor het ook aan te raden is de dorpjes te bezoeken.

In de dagen dat wij er zijn bezoeken we natuurlijk Pozza di Fassa, maar ook Vigo di Fassa, Moena, Canazei. De andere dorpjes doorkruis je automatisch wanneer je door het gebied heen gaat.

In welk dorp verblijven?

Qua gezelligheid en ligging vinden we vooral Canazei erg mooi. Dit dorp op 1.465 meter is het achterste dorp in de vallei en wordt omgeven door indrukwekkende bergtoppen zoals de Marmolada, Sella en Sassolungo. De uitzichten zijn hier zó mooi!

Zelf verblijven we in Pozza di Fassa. Welliswaar een stukje kleiner dan Canazei, maar ook hier vind je leuke winkeltjes en restaurantjes. Ook ligt Pozza di Fassa qua ligging heel centraal en vertrekken hier 2 gondels met ook speelmogelijkheden op de berg. Het dorp Moena is ook een bezoek waard met mooie authentieke gebouwen en een gezellig plein.

Val di Fassa Moena
Moena, één van de dorpen van Val di Fassa.

Wat de dorpen van Val de Fassa met elkaar gemeen hebben is dat je er overal heerlijk kan eten. En bijkomend voordeel: over het algemeen is het eten en drinken ook nog eens prima betaalbaar. Zo is er in ieder dorp voldoende keus uit heerlijke pizzeria’s waar de kids ook nog een heerlijk Italiaans schepijs kunnen kiezen en de ouders één van de lekkere wijnen.

Onze dinertip: bezoek Ristorante Vecchio Mulino in Pozza di Fassa (geen website en socials, maar gewoon even op googlen). Deze oude watermolen is een beetje verstopt maar zeker het zoeken waard. De oude watermolen ziet er schitterend uit, kids kunnen buiten spelen en het eten is er voortreffelijk. En in Italië neem je je kinderen natuurlijk lekker mee naar een restaurant. Onze dochter werd na een lange dag buiten ’s avonds moe en het personeel maakt op een bankje in het restaurant gelijk een bedje voor haar. Dit is de kindvriendelijkheid die we kennen in Italië. Tip: reserveer vooraf om teleurstelling te voorkomen.

4. Lago di Carezza

De Dolomieten hebben tal van prachtige helderblauwe bergmeren. Zo schreven we eerder al over Lago di Braies en hebben we het geluk in Val di Fassa nog zo’n schitterend bergmeer te bezoeken: Lago di Carezza. Wij hadden het geluk dit meer in de lente te bezoeken én het had de afgelopen tijd ook nog eens flink geregend. Het meer zat dus ‘lekker vol’. Ga je aan het einde van de zomer of in de herfst, dan is de kans groot dat er wat minder water in het meer zit.

Dat Lagio di Carezza een ongekende en ook populaire parel is valt al op als we aankomen. Een grote parkeerplaats, verschillende souvenirwinkeltjes, eten, drinken en touringcars is het eerste wat we zien. Laat je hier niet door afschrikken. Via de tunnel onder de weg kom je bij het uitzicht- en tevens druk fotopunt. Eens, het meer is echt schitterend mooi met kristalhelder water. Wij doen vrolijk mee en schieten hier ook de ene na de andere foto.

Val di Fassa
Aan de zijde van de parkeerplaats ligt de suspension bridge welke de start/finish is van een mooie wandeling.

Daarna maken we een wandelronde om het meer heen. De eerste meters is het nog wat fotografen ontwijken maar daarna wordt het al snel wat rustiger. Fijn, want daar houden we van. Lago di Carezza is omringd door een houten omheining en niet bedoeld om in te zwemmen. Terwijl ik vanuit verschillende hoeken de weerspiegeling van de bergtoppen in het water probeer vast te leggen heeft onze dochter iets heel anders op het oog. ‘Kijk papa, een joekelvis! En nog één, en nog één ….‘ Inderdaad, vanaf het wandelpad zijn tal van grote forellen waar te nemen. En onder de noemer ‘we gaan joekelvissen zoeken’ loopt onze dochter moeiteloos het rondje van zo’n 1,3 kilometer om het meer.

Val di Fassa Lago di Carezza
Joekelvis gespot!

5. Val di Fassa is een bestemming voor de hele familie

Wie vaker naar de Dolomieten gaat weet het al: Italianen en kinderen zijn een goede match. Niet alleen is er veel te beleven voor kinderen, maar de Italianen zijn ook nog eens heel kindvriendelijk. We hebben ons nog geen moment hoeven schamen als we ergens met de kids waren en ook in Val di Fassa is het weer genieten voor ouders én kinderen.

Het leuke aan Val di Fassa is, is dat de kinderen ook actief betrokken worden bij de dagactiviteiten. Zo zijn er aparte kaarten van het gebied voor kinderen waarop ze de omgeving zien, de activiteiten die ze kunnen doen en nog een aantal leuke extra’s. Zo staat op de kaart wat verstandig is om mee te nemen tijdens een dag in de bergen, wat de dieren in de bergen eten en raadsels. Tot slot leren de kids ook om de omgeving schoon te houden door onder andere de prullenbak op de kaart te zoeken.

Kindvriendelijke accommodaties in Val di Fassa

In Val di Fassa zijn verschillende kindvriendelijke accommodaties. Zelf verblijven wij eerst enkele dagen in Family Hotel Gran Baita in Pozza di Fassa vervolgens bij camping Catinaccio Rosengarten op enkele honderden meters afstand van het hotel.

Val di Fassa
Ons verblijf tijdens de eerste dagen in Val di Fassa.

Family Hotel Gran Baita biedt naast familiekamers een boordevol activiteitenprogramma en gave kinderclub. Deze kinderclub is voor kinderen vanaf 3 jaar en voor de allerkleinsten (0-2 jaar) is een kleine speelplaats die net voor de mini-club is ingericht. Opvang voor kids vanaf 3 jaar is gratis, oppas voor kinderen 0-2 jaar is tegen betaling mogelijk.

Overdag worden er tal van activiteiten buiten georganiseerd en vanaf 15 uur, wanneer de kinderclub open gaat, zijn er tot zo’n 22 uur ook tal van binnen activiteiten. De buitenactiviteiten die plaatsvinden als wij er zijn betreffen een wandeling en ponyrit naar Laura’s Farm. Tijdens een avondactiviteit leren we als het donker is van alles over nachtdieren en de dag erna staat er nog een natuurwandeling gepland met een gids. Verderop lees je meer over de verschillende activiteiten van Family Hotel Gran Baita.

Dit maakt het ritje naar Laura’s farm extra leuk.

Er zijn verschillende familiehotels in Val di Fassa te vinden. Zo is Hotel Andes gelegen in Vigo di Fassa net als Family Hotel La Grotta, terwijl Dolce Casa Family Resort & Spa in het iets verderop gelegen Moena ligt. Liever net als ons ook de combinatie maken met een camping? Dan kan je naast Camping Catinaccio Rosengarten ook kiezen voor Camping Vidor Welness & Family Resort, welke net buiten het centrum van Pozza di Fassa gelegen is. Waar bijvoorbeeld Family Hotel La Grotta erg leuk is voor de iets jongere kinderen, werden we getipt over Hotel Savoy als accommodaties voor de kinderen in de tienerleeftijd.

Liever zelf oriënteren op een leuke accommodatie in Val di Fassa? Op de website van Val di Fassa staan vele leuke accommodaties.

Met kinderen in Val di Fassa: wat te doen?

Val di Fassa is een fijne bestemming om met kinderen te bezoeken. Wij waren hier samen met onze 4-jarige dochter en ze heeft zich geen moment verveeld. Sterker, we kwamen tijd te kort in Val di Fassa dus ons zie je hier nog een keer terug.

#1 Activiteiten Family Hotel Gran Baita

De eerste dagen in Val di Fassa verblijven we in Family Hotel Gran Baita. Dit centraal gelegen hotel in Pozza di Fassa is niet alleen een fijne uitvalsbasis, maar ook een echt familiehotel. Zodra we het hotel binnenlopen valt het ons gelijk op dat hier voornamelijk gezinnen met kinderen verblijven. Met name de Italiaanse gezinnen weten dit hotel goed te vinden.

Divers activiteitenprogramma

Naast dat we ons goed vermaken in het hotel, met onder meer de grote speelzaal in de kelder en de speeltuin buiten, biedt Family Hotel Gran Baita haar gasten dagelijks een divers activiteitenprogramma aan. Tijdens ons verblijf zien we tal van kleine dieren van Laura’s farm, kan de educational farm bezocht worden, leren we van alles over nachtdieren en zijn er met een gids wandelingen te maken voor zowel de kids als de ouders.

Op onze eerste volledige dag rijden we naar Ski area Alpe Lusia in Moena. Hier staat Laura samen met haar hulpjes al op ons te wachten. Ook heeft Laura 3 ezels meegenomen. Onderweg mogen de kinderen om de beurt een stukje op een van de ezels rijden en vertelt Laura ons van alles over de omgeving en de natuur waar we doorheen lopen.

Naar Laura’s farm

Na een wandeling van zo’n 1 uur en 20 minuten komen we aan bij Laura’s farm. Hier mogen we de wei in om de (baby) geitjes te knuffelen. Daarna krijgen we een rondleiding over de boerderij, zien we de koeien, kippen en andere boerderijdieren en tot slot wordt verteld hoe boter en kaas gemaakt wordt.

In de middag gaan we zelf naar een mooie speeltuin op de berg en speelt A. vervolgens weer volop in de kidsclub van Family Hotel Gran Baita. Hier is ze niet weg te krijgen en ze redt zich prima als enig Nederlandse meisje tussen alle Italiaanse kids. De begeleid(st)ers passen goed op de kinderen en doordat zij Engels spreken (en wij helaas te slecht Italiaans) lukt het ons ook om af te stemmen. A. wil blijven eten in de kidsclub samen met de andere kids. Prima, eten wij even samen in het heerlijke restaurant van het hotel.

Ruim na het eten, om 21.15 uur, mogen de kinderen allemaal weer verzamelen in de kidsclub. De natuurgids Alessandro is gearriveerd en vertelt de kinderen, in grote getale gekomen, van alles over de dieren die in de Dolomieten leven, laat foto’s zien en maakt dierengeluiden. De uitleg duurt lang, mede doordat deze in het Italiaans is. Als we net na 22 uur naar buiten gaan om ook daar nog iets over de dieren te leren vallen de ogen van A. dicht en houden wij het voor gezien.

Er wordt enorm veel georganiseerd voor de kinderen en vaak is er iemand bij die Engels spreekt. Wat we merken is dat veel kinderen uit de steden komen en soms voor het eerste midden in de natuur zijn of op een boerderij komen. Dit verklaart ook de vele uitleg die erbij gegeven wordt. Wij zijn hierin al een beetje verwend, wat maakt dat de uitleg voor ons soms wat lang duurde (zeker als dit in het Italiaans is).

#2 Zwier tussen de bomen met de Fly Line Catinaccio

Nieuwe dag, nieuwe energie en nieuwe activiteiten. A. is weer helemaal opgeladen en na een lekker ontbijt gaan wij de berg weer op. Vandaag starten we in Vigo di Fassa, het buurdorp van Pozza di Fassa. Na 5 lange roltrappen komen we onderaan de gondel Vigo – Ciampedie uit welke ons naar onze eerste activiteit brengt. We komen boven bij enkele restaurantjes en speeltuinen uit, maar zien al snel de Fly Line Catinaccio Rosengarten liggen.

Tip: bij het bergstation is een betaald speeltuintje, maar iets verderop ligt Baita Checco. Deze berghut heeft ook een speeltuin (gratis) en bovendien heb je hier prachtig uitzicht!

1100 meter slingerend door de bomen

A. rent bijna naar het hokje en tevens startpunt van de Fly Line. De Fly Line gaat 1100 meter slingerend door de bomen heen om te stoppen onderaan de stoeltjeslift. Wel zo handig, want je bent zo weer boven. Let er wel op dat je een geldige pas hebt voor de stoeltjeslift, anders is het een klimmetje over de piste omhoog.

Bij aankomst wordt naar het gewicht van A. gevraagd, gezien deelnemers minimaal 15 kilo moeten wegen (en maximaal 120 kilo). We worden vastgezet in ons pak en comfortabel worden we aan de kabel gehangen. A. gaat voor mij en zodat ik haar een beetje vast kan houden. De rit naar beneden gaat niet heel hard waardoor het allemaal lekker vanzelf gaat. Lekker slingerend door de bomen en na een goede 6 minuten staan we weer beneden. Prijzen beginnen bij euro 12,50 euro en zijn afhankelijk van hoe vaak je gaat, hoe oud je bent en of je een Panorama pass hebt. Prijzen zijn hier te vinden.

De geopende liften maken lange dagen. Zo is de gondel Vigo – Ciampedie die wij nemen in het hoogseizoen van 8 uur tot 18.30 uur geopend. Let in het voor- en naseizoen extra op de lifttijden. Zo gaan de liften dan tussen de middag een uur dicht ivm lunchpauze. Alle liften en openingstijden check je hier. Je kan de Fly Line overigens ook met de stoeltjeslift vanuit Pozza di Fassa bereiken. Neem hiervoor de Vajolet 1 en Vajolet 2.

3 Maak mooie kinderwandelingen en geniet van een heerlijke lunch

De uitzichten zijn op de verschillende plekken waar we komen prachtig. De omgeving leent zich dan ook erg goed voor mooie wandelingen met de kinderen. We kwamen helaas tijd tekort om ze allemaal te doen, maar hebben wel twee hele mooie om met je te delen.

Val di Fassa
Zo lopen we van koning naar koning.

1 De wandeling naar Rifugio Gardeccia

Na ons avontuur met de Fly Line zijn we vanuit dit zelfde punt een hele mooie wandeling gestart. Zo loop je vanaf het startpunt (of eindpunt) van de Fly Line een mooie thematische route richting de Rifugio Gardeccia. Het is even zoeken naar het startpunt. Vanaf het startpunt van de Flyline lopen we eerst via het brede pad iets naar beneden richting het eindpunt van de flyline. Bij de eerste scherpe bocht naar rechts, ga je van dit brede pad af en neem je het smalle pad naar links (te herkennen aan het bord van de koning).

Onderweg volgen we de borden met een koning erop waarop in het Italiaans van alles over de natuur uitgelegd wordt. Dit kan je natuurlijk voor de kinderen vertalen, of je verzint net als wij je eigen verhaal.

Vanaf Malga Couler naar Rifugio Gardeccia

Na zo’n 3 kilometer passeer je eerst de prachtige Malga Couler (waar je overigens ook kan stoppen/eten) om na een paar 100 meter bij Rifugio Gardeccia aan te komen. Hier lunchen we op het terras met een waanzinnig uitzicht op de Dolomieten.

Val di Fassa
De schitterend gelegen Malga Couler.
Val di Fassa
En we zijn bijna bij onze lunchplek.

Ook genoeg mogelijkheden voor een meerdaagse huttentocht

Vanaf hier kan je ook prima doorlopen naar andere berghutten, zoals rifugio Vaiolet waar je bijvoorbeeld kunt overnachten. Wat dat betreft is Val di Fassa ook perfect voor een meerdaagse huttentocht met kinderen. Je kunt prima een eigen huttentocht samenstellen (tip, neem contact op met de VVV voor advies) of je kunt via Alpenreizen een kant en klare huttentocht boeken.

Val di Fassa
Keuze uit verschillende routes.

‘Bovenlangs’ terug naar het bergstation

Na een goede lunch lopen we ‘bovenlangs’ (pad nr. 540) weer terug naar het punt waar we begonnen zijn. Dit is wederom een wandeling van circa 3 kilometer met prachtige uitzichten. Bij terugkomst drinken we wat bij Baita Checco met fantastische speeltuin voor de kids. Vanaf daar is het nog maar een paar minuten naar de gondel die ons weer terug brengt naar Vigo di Fassa. Op deze manier heb je een mooie rondwandeling gemaakt van zo’n 6 kilometer (zo’n 2,5 uur wandelen).

Meer foto’s en video’s zien van deze wandeling? Bekijk dan hier de opgeslagen instastory van Val di Fassa en volg ons meteen om in de toekomst geen tips en nieuwe blog meer te missen!

Val di Fassa
Door het bos terug richting het startpunt.

2 De König Laurin Tour

Een andere dag maken we een prachtige wandeling in de buurt van Lago di Carezza. We parkeren bij het dalstation van de Paolinalift en nemen daar de stoeltjeslift omhoog. Vanaf het bergstation volgen we de bordjes naar de Kölnerhütte.

Het smalle pad loopt langs de rotswanden, heel mooi. Onderweg komen we langs watervalletjes en kleine riviertjes. Het pad is niet moeilijk en blijft redelijk op dezelfde hoogte, maar het eerste stukje heeft wel een afgrond, even opletten dus. Na zo’n 1,5 uur komen we aan bij de Kölnerhütte. Normaal heb je hier een prachtig uitzicht maar als wij er zijn zit het behoorlijk dicht.

Wat een landschappen!
Wat een landschappen!
Yes de Kölmerhütte bereikt!
Yes de Kölnerhütte bereikt!

Met de Tschein stoeltjeslift weer naar beneden

We nemen bij de Kölnerhütte de König Lauren II naar beneden. Het gaat even mis, want we stappen over op een volgende gondel verder richting het dal. We hadden aan het einde van de König Lauren II eruit gemoeten om daar al over te stappen naar de stoeltjeslift. We nemen de gondel weer omhoog en nu gaat het wel goed. Na 5 minuten wandelen zien we de stoeltjeslift die we moeten hebben, de Tschein stoeltjeslift. Beneden aangekomen wandelen we via een mooie groene vallei weer in de richting van Lago di Carezza.

Normaal gesproken maak je nog een ronde om het meer om dan terug te wandelen naar het dalstation van de Paolinalift. Wij hebben echter al eerder het meer bezocht dus slaan eerder linksaf richting de Paolinalift. Al met al zou ik een hele dag uittrekken voor deze prachtige wandeling met veel variatie. Meer foto’s en filmpjes vind je ook op onze opgeslagen instastory van Val di Fassa.

Tip: ik zou adviseren om de wandeling juist andersom te doen dan dat wij deden. Dan heb je nog mooiere uitzichten en omzeilt het laatste stukje klimmen naar de Kölnerhütte. Dus ons advies: parkeren bij het dalstation van de Paolinalift, maar dan dus niet met de stoeltjeslift omhoog, maar het pad nemen richting Lago di Carrezza. De start van het pad ligt wat verstopt: loop de parkeerplaats helemaal naar achter (dus voorbij de ingang van de stoeltjeslift), daar zie je in de verte een wit kappelletje (zie onderstaande foto) waar het pad start. De hele wandeling staat goed aangegeven met rode bordjes met ‘König Lauren Tour’.

Via een groene vallei weer richting Lago di Carezza.
Via een groene vallei weer richting Lago di Carezza, op de paal de rode markering van de wandeling.
De parkeerplaats bij de Paola lift met in de verte de witte kapel.
Startpunt bij de Paola lift met in de verte de witte kapel.

Wandelen én heerlijk eten!

Als je iets kan doen in de Dolomieten is het mooie wandelingen maken en deze combineren met een heerlijke maaltijd. Zo ook in Val di Fassa. Er zijn enorm veel mooie wandelingen in deze regio met nog meer authentieke hutten (rifugio’s) waar je een heerlijke maaltijd kan krijgen. Wat wij erg waarderen is dat het eten heerlijk is (laat dat maar aan de Italianen over) en doorgaans ook nog eens prima betaalbaar. Van plan om ook naar Val dit Fassa te gaan? Kijk dan vooral op de website van Val di Fassa voor alle wandelingen en rifugio’s.

4 Ga spelen in een van de vele speeltuinen en themaspeelplaatsen (o.a Buffaure)

Op veel plekken waar de liften boven komen zijn mooie speeltuinen voor de kinderen, net als bij veel rifugio’s. Een van de mooiste is Buffaure. Wij nemen de gondel vanuit ‘ons dorp’ Pozza di Fassa (Pozza – Buffaure). Eenmaal boven aangekomen zien wij een enorme speeltuin die ook nog eens helemaal vernieuwd is.

Val di Fassa
Aangekomen bij Buffaure.

A. rent vanuit de gondel richting de eerste speeltoestellen en is hier niet meer weg te krijgen. De kabelbaan wordt afgewisseld voor het vlot, daarna de glijbaan en weer de speeltoestellen. Ook is er een leuke doolhof en zijn er prachtige figuren van hout gemaakt, welke onder andere de dieren illustreren die in de omgeving leven.

Je kan je rustig een dag bij Buffaure vermaken. Wij wisselden het spelen af met een stop bij Rifugio Buffaure, maar je kan ook naar restaurant La Bolp. Buffaure heeft een eigen boekje voor families waarin alle familieactiviteiten staan. Zo staan de speeltoestellen erin, de lokale bezienswaardigheden van hout en ook tal van mooie familiewandelingen in verschillende niveaus en afstanden. Kortom, hier vermaak je je moeiteloos een dag met de hele familie.

Val di Fassa
Val di Fassa
Het doolhof van Buffaure.

Andere speelplekken in Val di Fassa

In Val di Fassa zijn nog meer leuke speelplekken. Deze staan bij ons op de bucketlist voor de volgende keer, maar delen we alvast met jullie:

  • Lusialand in Moena: speeltuin bovenop de berg met allemaal gave speelelementen, waaronder schommels, speelhuisjes, trampolines en meer.
  • Ciampark: speeltuin bovenop de berg met eveneens allemaal leuke speeltoestellen.
  • Dolomiti Action Adventure Park (13 autominuten vanaf de camping): een mooi klimpark met verschillende parcours die je kunt doen. Voor de kids zijn er speciale parcours vanaf een minimale lengte van 1 meter.

Een compleet overzicht van alle speeltuinen in Val di Fassa vind je hier op de website van Val di Fassa.

5 Naar de top: bezoek het Sass Pordoi viewpoint

Zelf boven op de rotsen staan in de plaats van enkel genieten van de uitzichten? Dat kan! Eerst nemen we wel ‘even’ een van de mooie bergpassen, de Passo Pordoi. Vanaf Canazei is dit 12 kilometer rijden waarbij we 28 haarspeldbochten passeren. Niemand misselijk, auto geparkeerd en voor de zekerheid wat warme kleding mee. Tijd om naar boven te gaan.

Val di Fassa
Het dal raakt snel uit zicht.

We gaan omhoog met de lift naar de 2.950 meter hoge Sass Pordoi. Vanaf hier heb je werkelijk een schitterend uitzicht. Het is nog vroeg in het seizoen en er ligt nog een sneeuwdek als wij er zijn. In combinatie met wat wind is hier een lange broek en vest geen overbodige luxe. Eenmaal boven genieten we van het uitzicht en is er voldoende mogelijkheid om een stukje te lopen.

Val di Fassa
De uitzichten zijn ook hier prachtig.

Handige passen voor een aangenaam verblijf in Val di Fassa

Wanneer je naar Val di Fassa gaat is het uiteraard handig een liftpas aan te schaffen. Je kan overigens wel per rit naar boven betalen (zie hier alle liften en prijzen). Er zijn 4 verschillende soorten passen die je kan aanschaffen:

Tijdens ons verblijf gebruikten we de Val di Fassa de Panorama Pass. Deze koop je voor 3, 6 of 7 dagen en is geldig voor alle zomerliften in Val di Fassa. Het handige is ook dat je de 3-daagse en 7-daagse pas voor een wat langere periode kan aanschaffen en niet aansluitend hoeft te gebruiken. Zo gebruikten wij de 3-daagse pas op verschillende dagen tijdens ons 5-daagse verblijf. Het is even plannen wat je gaat doen, maar zo koop je geen pas die je achteraf niet gebruikt.

Val di Fassa, onze conclusie

Wat een topbestemming is Val di Fassa! Wij waren al fan van sommige Dolomieten regio’s en voegen Val di Fassa hier aan toe. De pret begint al tijdens de rit naar Val di Fassa over de prachtige bergpassen. Eenmaal aangekomen in een van de dorpjes vinden we hier wat we zoeken bij een fijne familievakantie in de bergen. Dit zijn de schitterende natuur, de wijze waarop zeer veel op kids gericht is en de prachtige Rifugios waar we de heerlijke Italiaanse keuken terugvinden. En dan heeft regio, afgezet tegen de andere berggebieden, een prima prijs-kwaliteit verhouding.

Zijn er ook nadelen? Het is ietsje verder reizen dan de gemiddelde Oostenrijk/Zwitserland bestemming en hoewel er veel in het Engels of Duits beschikbaar is, zijn sommige borden onderweg enkel in het Italiaans. Zo ook de uitleg die we soms kregen van de gids. Dit vanwege de reden dat deze regio nog beperkt bezocht wordt door de Nederlanders (wat wij ook wel weer een voordeel vinden). Maar met wat improvisatie is overal iets van te maken. Wij komen in ieder geval terug in Val di Fassa!

Val di Fassa

Ligging van Val di Fassa

Vanaf Utrecht is Val di Fassa circa 1.043 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een vakantie in Italië met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Dit blog is in samenwerking tot stand gekomen. Natuurlijk delen we altijd onze eigen en eerlijke mening. Ook kunnen er in dit blog affiliate links staan. Maak je een boeking via zo’n link betaal jij niks extra maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst bergen reisinspiratie blijven delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link.


Manolito (1983) is bergfanaat en oprichter van Kidsindebergen. Samen met mijn vrouw Yvonne en onze kids van 9 en 4 trekken we zo vaak mogelijk de bergen in. Ik ben gek op actieve bergvakanties, lange afstanden trailrunnen, meters maken op de pistes, authentieke plekken en berghutten en lekker eten na een actieve dag buiten.

Deel deze blog met je vrienden: