Naar het Zwitserse Zürich met kinderen, is dat leuk maar ook betaalbaar? Yvonne zocht het…
Via Ferrata met kinderen: wat moet je weten voordat je eraan begint?
Een Via Ferrata met kinderen is een onvergetelijke ervaring maar het is niet geheel zonder risico. Gelukkig is Joke zeer ervaren in Via Ferrata’s en geeft in dit blog praktische tips. Belangrijke informatie als je wilt beginnen met een Via Ferrata met kinderen, want veiligheid voorop!
Wat is een Via Ferrata, letterlijk ‘ijzeren weg’?
Een Via Ferrata is een route waarbij je je beveiligt aan een staalkabel die om de 2 tot 8 meter verankerd is aan de rotswand. Op moeilijkere stukken zijn ‘steuntjes’ en ‘trapjes’ aangebracht, meestal van betonijzer. Soms heb je ook stukjes met laddertjes, hangbruggen, zip-lines etc. Het is eigenlijk iets tussen wandelen en klimmen in en best wel laagdrempelig. Maar opgelet, het is toch ook een activiteit met een risico!
Ga nooit onvoorbereid en zonder ervaring een Via Ferrata doen!
De valfactor (de valfactor is een maat voor de ‘hardheid’ van de val) is hier bijvoorbeeld veel hoger dan bij klimmen. Daarom… begin NOOIT onvoorbereid en zonder ervaring aan een Via Ferrata, zeker niet met kinderen!
Als je geen ervaring hebt, doe dit dan altijd met gids of volg zelf een cursus bij KBF (Klim – en bergsportfederatie in België) of NKBV (Nederlandse Klim en -bergsportvereninging in Nederland) waarna je wel zelfstandig Via Ferrata’s kan doen.
Op sommige plekken heb je ook 1 dag per week dat je je hiervoor kan inschrijven om dit onder begeleiding te doen en hoef je dus geen privégids te regelen.
Een Via Ferrata met kinderen, hoe start je hiermee?
Wil je Via Ferrata’s gaan doen met kinderen, start dan op jonge leeftijd met hoogteparcours. Dat is een goede aanzet en zo zie je ook of je kind zich veilig voelt bij dit soort activiteiten.
De Via Ferrata’s zijn meestal geschikt voor kids vanaf 1m40 (door de plaatsing van de steuntjes). In bijvoorbeeld Oostenrijk vind je ook Via Ferrata’s die geschikt zijn voor kleinere kinderen. Onder de 12 jaar moet je wel steeds je kind extra zekeren met een touw. Ze missen nog vaak het inzicht in eigen veiligheid en een kleine fout bij het omhangen van de musketons kan grote gevolgen hebben. Zorg dat je op jonge leeftijd ook steeds 1 volwassene per kind hebt.
Wat heb je nodig voor een Via Ferrata met kinderen (en zonder)?
Als je dit een eerste keer doet, huur het materiaal dan! Als je het graag doet en vaker wilt gaan doen, kan je overgaan tot de aankoop van je eigen materiaal. Wat heb je nodig?
- Via Ferrata-handschoenen (ter bescherming als je de stalen kabels vasthoudt, ik vind de vingerloze het handigst)
- klimhelm
- rugzak met “noodgevaluitrusting”
- Via Ferrataset -> let hierbij op, de meeste sets zijn geschikt voor personen vanaf 40kg. Er bestaan ook sets voor kinderen, wij hebben 2 sets vanaf 30kg.
- klimgordel
- bergschoenen met een goed profiel
Verder is een lange broek of een kniebroek ook nog een aanrader om schrammen te voorkomen. Uitusting is één zaak, maar ook het weer checken is belangrijk. Doe NOOIT een Via Ferrata bij regen of bij kans op onweer!
Hoe zoek je een ideale Via Ferrata met kinderen?
Je hebt niveaus in Via Ferrata’s, het allerbelangrijkste is nooit boven je niveau te gaan. In de verschillende landen gebruiken ze andere benamingen om de zwaarte uit te drukken. Ikzelf kijk meestal op de website van https://www.bergsteigen.com. Hier vind je duidelijke en overzichtelijke topo’s terug. Een topo is een soort van beschrijving/plan waarop de route getekend is met vermelding van de moeilijkheidsgraad.
Hierop kan je dan zien of deze Via Ferrata iets voor jou is of toch boven je niveau. Er is ook nog een app FerrataGuide, via een handige kaart zie je in één oogopslag waar de Via Ferrata’s te vinden zijn. De gemakkelijkste routes zijn eerder te vergelijken met een gezekerde wandeling. De moeilijkste zijn eerder klimmen met zwaar overhangende stukken.
Via Ferrata in België en de Ardennen
In België zijn er ook een aantal Via Ferrata’s maar enkel vrij toegankelijk als je lid bent van KBF of van NKBV (wel een klimjaarkaart bij aankopen). Er zijn er ook een aantal in privébezit van buitensportorganisaties, deze kunnen dus niet vrij bezocht worden.
Een populaire Via Ferrate in de Ardennen is bijvoorbeeld de Rocher du Castel in de buurt van Dinant. Deze Via Ferrata heeft een lengte van 600 meter en is ook geschikt voor beginners.
Via Ferrata in de Dolomieten
Als je helemaal weg bent van Via Ferrata’s, kan je je ook eens wagen aan een Via Ferrata huttentocht! Wij hebben een keertje de Palaronda-trek gedaan, een 4-daagse huttentocht in de Dolomieten. Deze deden we wel zonder de kids. Ook met kinderen zijn er zeker mogelijkheden voor een Via Ferrata in de Dolomieten. In de regio Trentino zijn er bijvoorbeeld verschillende familie Via Ferrata’s. Meer informatie vind je hier op de website van Trentino.
Meer informatie over een Via Ferrata met kinderen
Ben je enthousiast geworden over een Via Ferrata met kinderen en overweeg je om dit ook te gaan doen? We hebben nog een aantal betrouwbare websites met aanvullende (veiligheids)tips voor je op een rijtje gezet.
- Via Ferrata: wat je moet weten voordat je eraan begint
- Algemene informatie over Via Ferrata met kinderen
- Boek over Via Ferrata’s
- Boek over Via Ferrata’s
Meer lezen
We hebben nog veel meer tips voor gave gezinsactiviteiten in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.