Zomerfunpark Fiss: een gaaf ‘attractiepark’ bovenop de berg in Oostenrijk

Zomerfunpark Fiss: een gaaf ‘attractiepark’ bovenop de berg in Oostenrijk

Oostenrijk 20 september 2021

Zomerfunpark Fiss in Oostenrijk, is volop actie en avontuur voor jong én oud. Tijdens onze vakantie in Serfaus-Fiss-Ladis gingen wij ook één dag naar dit zomerfunpark. En dat is een aanrader, want in zomerfunpark Fiss is van alles te beleven. Voor peuters en kleuters, maar ook zeker voor tieners!  

In Serfaus-Fiss-Ladis zijn er tal van speeltuinen bovenop de berg. In dit blog lees je alles over Zomerfunpark Fiss.

Wil je meteen al een impressie van alle speeltuinen in Serfaus-Fiss-Ladis? Bekijk dan het filmpje hieronder. Over elke speeltuin hebben we een uitgebreid blog geschreven:

  • Het uitgebreide blog over Murmliwasser met een filmpje lees je hier
  • Het uitgebreide blog over Belevenispark Hög met een filmpje lees je hier
  • Het uitgebreide blog van Zomefunpark Fiss met een filmpje vind je hieronder
Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Zomerfunpark Fiss in Oostenrijk: eindeloos avontuur voor jong én oud!

Regio Serfaus-Fiss-Ladis in Oostenrijk heeft fantastische speeltuinen bovenop de berg. Zo brachten we al eerder een bezoek Beleveniswereld Serfaus en Avonturenpark Hög. Vandaag brengen we een bezoek aan Zomerfunpark Fiss. Ook dit Zomerfunpark is hoog gelegen in de bergen, net boven de plaats Fiss.

Het Zomerfunpark Fiss kenmerkt zich als de ideale plek voor actie en avontuur voor het hele gezin. Van peuters en kleuters tot tieners en volwassenen, in dit zomerfunpark is voor iedereen wat te doen. Wil je meteen een impressie van het Zomerfunpark Fiss? Bekijk dan het onderstaande filmpje. 

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Met de Möseralmbahn naar het middenstation in Fiss

Vanuit onze accommodatie in Serfaus rijden we met de auto naar het dalstation van Fiss. We parkeren de auto en lopen naar de kabelbaan. Op vertoon van onze Super. Sommer. Card. mogen we met de Möseralmbahn gratis omhoog naar het eindstation op zo’n 1800 meter hoogte.  

Het ritje er naar toe duurt niet zo lang, ongeveer 5 á 10 minuten. Vanuit de kabelbaan hebben we een mooi uitzicht op de almweides en het Zomerfunpark Fiss. Het weer is goed en het ziet er van bovenaf gezellig uit. ”Daar wil ik heen!” roept mijn kleuter enthousiast. Onder hem ziet hij een heuse sneeuwweide waar kinderen met een tube vanaf roetsen.  

Voor zowel jong als oud zijn er bij Zomerfunpark Fiss voldoende attracties.
Voor zowel jong als oud zijn er bij Zomerfunpark Fiss voldoende attracties.

Ruim 15 gave activiteiten voor jong én oud

Aangekomen bij het eindstation haal ik bij de balie eerst een folder op met een overzicht van alle activiteiten. En dat zijn er heel wat, een overzicht:

  • Fisser Flitzer
  • Fisser Flieger
  • Skyswing
  • Zomersneeuwwereld
  • Fisser Gonde
  • Kneippbaden
  • Tubingbaan
  • Speeltuin
  • Klimtoren
  • XXL zandbak
  • Berta’s luchtglijbaan
  • XXL trampoline
  • Springtoren
  • Elektrische auto’s
  • Kinderboerderij
  • Slacklinepark 
Zomerfunpark Fiss is een speelparadijs vol met actie en avontuur.
Zomerfunpark Fiss is een speelparadijs vol met actie en avontuur.

Gezinsactiviteiten voor kleine kinderen

Bij het Zomerfunpark Fiss zijn er duidelijk activiteiten voor de jongere kinderen, maar ook voor de oudere kinderen. Met onze kleuter van 4 jaar starten we met het ontdekken van de ‘kleutervriendelijke’ activiteiten. 

Speeltuin, klimtoren en XXL zandbak

We beginnen met de speeltuin, klimtoren en XXL zandbak. Deze attracties zijn wat lager gelegen, vlakbij het restaurant. Ideaal, want vanaf het terras waarbij wij even genieten van een lekker kopje koffie, kunnen we onze kleuter perfect in de gaten houden. 

De zandbak is inderdaad XXL en ligt vol met leuk speelgoed. Er zijn schepjes, harkjes, emmertjes, het is er allemaal. Ook zijn er de grotere graafmachines, D. kan niet wachten om erop te klauteren. 

Verderop zien we een opblaasbare klimtoren, speelhuisjes met schommels en glijbanen. Ook kunnen de kleinere kinderen gebruik maken van de vele fietsjes, skelters of tractors. 

Voor de wat jongere kinderen is er een XXL zandbak. Emmertjes en schepjes zijn aanwezig.
Voor de wat jongere kinderen is er een XXL zandbak. Emmertjes en schepjes zijn aanwezig.
De graafmachine blijft voor onze kleuter altijd favoriet.
De graafmachine blijft voor onze kleuter altijd favoriet.
Bij Zomerfunpark Fiss zijn skelters, fietjes en tractors die je gratis kunt gebruiken.
Bij Zomerfunpark Fiss zijn skelters, fietjes en tractors die je gratis kunt gebruiken.

Elektrische auto’s en kinderboerderij 

Iets verderop zien we nog elektrische auto’s en een kinderboerderij. Helaas hebben we niet zoveel tijd en moeten we keuzes maken. D. gaat liever ‘tuben’ in de sneeuw dan naar de kinderboerderij of elektrische auto’s. 

Tubingbaan in de sneeuw

”Kijk daar is sneeuw mama!” roept D. enthousiast. En hij heeft gelijk, al is het 25 graden, in Zomerfunpark Fiss kan je tuben op echte sneeuw. We lopen naar het begin van het parcours en lezen dat we eerst bij de kassa een ticket moeten kopen. Voor een half uurtje onbeperkt tuben betalen we 3,80 euro (prijspeil 2019). Overigens mag je daarvoor ook gebruik maken van een tweede tubeparcours die niet over de sneeuw gaat.  

Nadat we een ticket hebben gekocht kan het plezier beginnen. D. stapt in zijn opblaasbare band en roetst met flinke snelheid naar beneden. Beneden aangekomen stapt hij met band en al op de loopband die hem weer naar boven brengt. Voor een 4-jarige is dit net zelfstandig te doen. Jongere kinderen zou ik niet alleen naar beneden laten roetsen, want het gaat nog best hard. 

Al is het 25 graden, bij Zomerfunpark Fiss kan je tuben op echte sneeuw.
Al is het 25 graden, bij Zomerfunpark Fiss kan je tuben op echte sneeuw.
Voor het tuben in de sneeuw moet je vooraf een ticket kopen.
Voor het tuben in de sneeuw moet je vooraf een ticket kopen.

Kneipp baden 

Zomerfunpark Fiss heeft ook ‘Kneipp baden’. Via een mooi aangelegd parcours komen we allerlei verkoelende waterbaden tegen. ”Koud hoor mama!” roept D. terwijl hij met één been in het Kneipp bad gaat. Al gauw is er niks meer te bespeuren van koudwatervrees en spettert onze kleuter enthousiast in het rond. Het is een fijn plekje met picknickbanken onder de parasols waar je zelf wat kan eten en drinken. 

Even lekker afkoelen bij de Kneippbaden van Zomerfunpark Fiss.
Even lekker afkoelen bij de Kneippbaden van Zomerfunpark Fiss.

Gave activiteiten voor tieners 

Na de ‘kleutervriendelijke’ activiteiten besluiten we om ook nog even te kijken bij de activiteiten voor de wat oudere kinderen. Ook voor deze leeftijdscategorie is er bij Zomerfunpark Fiss voldoende te doen. 

Skywing 

Als eerste gaan we naar de Skywing, het doet me een beetje denken aan de kermis. Een reuzeschommel die over de kop gaat en waarmee je een vrije val maakt van zo’n 65 kilometer per uur. D. is hier uiteraard nog veel te klein voor (minimale lengte is 1.40 meter) en als zwangere mag ik hier ook niet in. Mijn vriend Manolito heeft net zijn lunch op, dus we besluiten om deze attractie maar even over te slaan.

De Skywing is een betaalde activiteit, volwassenen betalen 8,10 euro en kinderen 5,90 euro (prijspeil 2019). Er zijn ook combinatietickets te koop voor zowel de Fisser Flieger, Fisser Flitzer en Skywing, dan is de prijs per attractie iets voordeliger. 

Springtoren 

In de buurt van de Skywing zien we ook een hoge springtoren. Het doet een beetje denken aan duikplanken in een zwembad, alleen hier land je in een zacht opblaasbaar kussen in plaats van in het water. Er zijn twee verschillende hoogtes waarvan je kan afspringen, 7 meter of 10 meter. ”Daar wil ik afspringen” roept onze kleuter wederom. Inderdaad, onze kleuter is nogal een durfal. 

Ik ga er eigenlijk vanuit dat hij te klein is, maar de begeleider verzekert mij dat hij groot genoeg is en het 100% veilig is. ”Wil je dit echt?” vraag ik nogmaals aan D. ”Ik vind je eigenlijk nog wat te klein”. Die uitspraak leidt bijna tot een kleutercrisis, dus ik ga uiteindelijk toch overstag. ”Ja, mag ik?” vraagt D. terwijl hij op het randje staat van de ‘duikplank’. ”Ja ga maar en gewoon recht naar beneden springen he!”. En daar springt mijn kleine, grote kleuter. Ik kan pas weer rustig ademhalen als ik hem behendig het luchtkussen zie afklauteren, uiteraard met een stralende lach.

Ook voor deze activiteit moesten we een apart ticket kopen, voor één sprong betaal je 1,50 euro en voor drie sprongen 3 euro (prijspeil 2019). 

Fisser Flieger

”Wat is dat?”, vraagt D. terwijl hij in de lucht wijst. Terwijl we staan te wachten bij de springtoren raast er een reusachtige vlieger over ons heen. Eronder bungelen een aantal mensen in een soort van harnas. Dat moet de Fisser Flieger zijn.

We lopen naar de entree van deze attractie. Tot grote teleurstelling van D. mag hij er nog niet in, want de minimale lengte is 1.30 meter. ”Dan gaan we kijken naar Manolito en zo hard mogelijk zwaaien.” zeg ik tegen D. Een beetje mopperend neemt hij daarmee genoegen op voorwaarde dat we volgend jaar terugkomen en hij er wel in mag. 

Manolito krijgt een soort van harnas aan, waardoor hij straks goed gezekerd aan de ‘Flieger’ wordt vastgemaakt. Dat moet ook wel, want met zo’n 85 kilometer per uur scheert hij straks over ons heen.

Daar gaat hij dan, de heenweg ‘vliegt’ hij achterwaarts tot aan het einde van het parcours en dan hetzelfde ritje vooruit. ”Daar gaat die!” roept D. enthousiast terwijl hij druk aan het zwaaien is. Als een vogel zoeft hij ons voorbij, een bijzondere en spannende ervaring!

De Fisser Flieger is een betaalde activiteit, volwassenen betalen 8,10 euro en kinderen 5,90 euro (prijspeil 2019). Er zijn ook combinatietickets te koop voor zowel de Fisser Flieger, Fisser Flitzer en Skywing, dan is de prijs per attractie iets voordeliger. 

Veiligheid staat voorop: eerst een harnas aan en goed worden gezekerd.
Veiligheid staat voorop: eerst een harnas aan en goed worden gezekerd.
Bijna klaar voor vertrek.
Bijna klaar voor vertrek.
Ben je minimaal 1.20 meter, dan kan je in de Fisser Flieger vliegen als een vogel.
Ben je minimaal 1.20 meter, dan kan je in de Fisser Flieger vliegen als een vogel.

Fisser Flitzer 

Een andere leuke activiteit voor de wat oudere kinderen is de Fisser Flitzer. Een rodelbaan die over een parcours van zo’n 2,5 kilometer lang naar beneden raast met een snelheid van ongeveer 45 kilometer per uur. 

Onderweg ga je door een dinotunnel, een junglegrot en een piratenschip. Als we bij het startpunt zijn aangekomen zien we dat jongere kinderen ook begeleid met een volwassenen gebruik kunnen maken van de rodelbaan. Onze kleuter, alias snelheidsduivel, is meteen enthousiast.

Tip: Lange wachttijden, koop meteen een kaartje

Bij de poortjes van de Fisser Flitzer begrijpen we dat we niet alleen een apart ticket moeten kopen maar dat we ook een bonnetje moet ophalen met een tijdstip erop. Aai, de wachttijd is maar liefst 2 uur. Dat vinden we teveel, want we hebben bijna alles al gezien en willen graag nog naar avonturenpark Hög. 

Onze tip; wil je gebruikmaken van de Fisser Flitzer koop dan meteen een ticket met daarop een tijdstip. Indien het druk is en er is een forse wachttijd, dan kan je in de tussentijd andere attracties ontdekken.

De Fisser Flitzer is een betaalde activiteit, volwassenen betalen 8,10 euro en kinderen 5,90 euro (prijspeil 2019). Er zijn ook combinatietickets te koop voor zowel de Fisser Flieger, Fisser Flitzer en Skywing, dan is de prijs per attractie iets voordeliger.

De Fisser Flitzer, een rodelbaan van 2,5 kilometer lang.
De Fisser Flitzer, een rodelbaan van 2,5 kilometer lang.

Door naar Fiss Joch: gave speeltuin bij het bergstation

Een bezoekje aan Zomerfunpark Fiss combineren we met een bezoekje aan de Fiss Joch, dit is het hoogste punt van de berg in Fiss. Hier vind je Kinder-Bergwerk, de Goldener Mann Weg en de Crystal Cube.

Vanaf het Zomerfunpark Fiss nemen we eerst dezelfde lift (de Möseralmbahn) weer terug naar het dalstation in Fiss. Daar stappen we over op de Schönjochbahn die ons naar het eindstation op zo’n 2400 meter brengt.

Kinder-Bergwerk 

Als we uitstappen zien we naast een restaurant met prachtig uitzicht ook meteen het Kinder-Bergwerk liggen. Het is eigenlijk een mini-mijn, met karretjes op een rails die een heuse ‘mijn’ ingaan. In het zand liggen genoeg schepjes, kruiwagentje en emmertjes om de mijnkarretjes mee te vullen. 

Onze kleuter vliegt er op af en begint meteen driftig het zand in de mijnkarretjes te scheppen. Als het karretje vol is duwt hij samen met de andere kinderen het karretje door de mijn. Dat valt nog niet mee, want soms moet er een wissel worden omgezet, zodat het karretje op het goede spoor blijft. 

Achter de ‘mijnspeeltuin’ zijn nog andere speelhuisjes, een loopbrug, schommels en meer. Voor de ouders zijn er gemakkelijke ligstoelen met uitzicht op de bergen. 

Bij Joch Fiss is een speeltuin in de vorm van een mijn.
Bij Joch Fiss is een speeltuin in de vorm van een mijn.

Via de Goldener Mann Weg naar de Crystal Cube

Bij Fisser Joch begint ook de thematische (kinder)wandeling Goldener-Mann-Weg, die uitkomt bij een uitzichtpunt bij de Crystal Cube. De Crystal Cube is een futuristisch en behoorlijk exclusief restaurant dat alleen op reservering geopend is. Het biedt slechts plaats aan 8 personen, dus mocht je hier willen ontbijten (wel duur!), dan moet je ruim van tevoren reserveren. Naast de Crystal Cube is een mooi uitzichtpunt dat wel voor iedereen toegankelijk is. 

De wandeling naar de Crystal Cube en uitzichtpunt is best wel even een klimmetje, maar onderweg zijn er leuke speeltoestellen voor de kinderen. Ook is deze wandeling buggy-proof. Het valt ons wederom op hoe nieuw alles is en perfect passend is in het berglandschap van Serfaus-Fiss-Ladis. 

De Goldener Mann Weg is een interactieve wandeling voor gezinnen met kinderen.
De Goldener Mann Weg is een interactieve wandeling voor gezinnen met kinderen.
Bij de Golden Man trail kom je onderweg allerlei speelattributen tegen.
Bij de Golden Man trail kom je onderweg allerlei speelattributen tegen.
Crystal Cube is een futuristisch, exclusief restaurant op de berg.
Crystal Cube is een futuristisch, exclusief restaurant op de berg.
Naast de Crystal Cube zit een mooi uitzichtpunt.
Naast de Crystal Cube zit een mooi uitzichtpunt.

Zomerfunpark Fiss: praktische informatie

Voordat je naar het Zomerfunpark Fiss gaat, is het handig om onderstaande informatie te lezen.

Openingstijden van Zomerfunpark Fiss

Zomerfunpark Fiss is doorgaans dagelijks geopend van juni tot oktober, van 8.30 uur tot 17 uur. Op vertoon van de Super. Sommer. Card. is Zomerfunpark Fiss gratis te bezoeken, evenals de kabelbaan die je er naar toe brengt. Wel moet er voor sommige attracties apart worden betaald, zoals voor de Fisser Fitzer, Fisser Flieger, Skywing en springtoren.

Je krijgt alleen de gratis Super. Sommer. Card. als je verblijft in een accommodatie in het dorpje Serfaus, Fiss of Ladis. Verblijf je daarbuiten, bijvoorbeeld op de camping in Ried, Prutz of Pfunds dan krijg je deze kaart niet. Wel kan je via Tourism Office Tiroler Oberland  tegen betaling een speciale kaart aanschaffen, waarmee je alsnog met de bergbanen naar boven kan. Meer informatie en voorwaarden van deze kaart vind je op de website van Tourism Office Tiroler Oberland. 

Een overzicht van prijzen en actuele openingstijden vind je op de website van Serfaus- Fiss-Ladis. We adviseren om de openingstijden altijd van te voren te checken, omdat deze kunnen variëren door de weersomstandigheden. 

Bij Zomerfunpark Fiss moet je voor sommige attracties apart betalen.
Bij Zomerfunpark Fiss moet je voor sommige attracties apart betalen.

Hoe bereik je Zomerfunpark Fiss?

Zomerfunpark Fiss is zowel vanuit Fiss als vanuit Serfaus te bereiken, lees hieronder welke lift je moet nemen.

Vanuit Fiss 

Zomerfunpark Fiss is te bereiken via diverse liften. De snelste manier is om vanaf het dalstation in Fiss de Möseralmbahn te nemen tot aan het eindstation. Je bent dan meteen in het Zomerfunpark Fiss. Een andere optie is om vanaf het dalstation in Fiss de Schönjochbahn te nemen en uit te stappen bij het middenstation. Vanaf daar is het zo’n 15 minuten wandelen naar Zomerfunpark Fiss.

Indien je kiest voor deze laatste optie is het wellicht handig om eerst helemaal naar de top te gaan (de Fiss Joch) en eerst Kinder-Bergwerk te bezoeken en eventueel de wandeling te maken naar het uitzichtspunt en de Crystal Cube. Op de terugweg neem je dan dezelfde lift terug en stap je uit bij het middenstation. Vanaf daar loop je dan in zo’n 15 minuten naar Zomerfunpark Fiss. Vanaf Zomerfunpark Fiss kan je vervolgens de Möseralmbahn terugnemen direct naar het dalstation in Fiss. Op die manier heb je gelijk een leuke rondwandeling gemaakt.

Vanuit Serfaus 

Aangezien onze accommodatie in Serfaus lag en we geen zin hadden om eerst met de auto naar Fiss te rijden, zijn we ook een keer vanuit het dalstation in Serfaus naar het Zomerfunpark Fiss gegaan. Ook dit is prima te doen; je neemt bij het dalstation in Serfaus de Sunliner berglift naar het eindstation. Als je uitstapt houdt je rechts aan en loop je via een mooi panoramapad in zo’n 15 minuten naar het Zomerfunpark Fiss. Het panoramapad blijft op gelijke hoogte en is buggyproof.

Let op: houdt wel rekening met het tijdstip van de laatste lift. Wij waren te laat voor de laatste lift en moesten toen noodgedwongen helemaal naar beneden lopen. 

Wat moet je meenemen naar Zomerfunpark Fiss?

Bij Zomerfunpark Fiss is een gezellig restaurant waar je wat kunt eten of drinken. Zelf lunch meenemen is ook goed mogelijk, want er zijn genoeg leuke picknickplekken.

Het is verstandig om extra droge kleding mee te nemen, omdat er veel wateractiviteiten zijn. Zomerfunpark Fiss is daarnaast gelegen op zo’n 1800 meter hoogte. Soms kan het snel afkoelen, het is dus verstandig om altijd een vestje of jas mee te nemen. Ook is het meenemen van een goede zonnebrand een ‘must’. Heb je een buggy nodig, deze kan je huren bij de dalstations van de kabelbanen. 

Kindvriendelijke accommodaties in Serfaus-Fiss-Ladis

Een betaalbare, kindvriendelijke accommodatie vinden in Serfaus-Fiss-Ladis is best een uitdaging. Campings zijn er niet in het gebied. De dichtstbijzijnde camping ligt in Ried of Pruts maar dat is zeker een half uur rijden én je krijgt geen Super. Sommer. Card voor de bergbanen.

Alleen hotels of appartementen in Serfaus-Fiss-Ladis

Kortom, in Serfaus-Fiss-Ladis kan je dan eigenlijk alleen verblijven in een appartement of hotel. Je kunt deze accommodaties vinden via de eigen website van Serfaus-Fiss-Ladis of het is handig om iets te vinden via booking.com. Is er iets beschikbaar? Wacht dan niet te lang moet boeken, want de regio is in de winter maar ook zeker in de zomer enorm populair.

Ligging van zomerfunpark Fiss:

Zomerfunpark Fiss is vanaf Utrecht circa 945 kilometer en in zo’n 10 uur per auto te bereiken. 

Wil je meer lezen?

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen tijdens een eerdere samenwerking met een derde partij en regio Serfaus-Fiss-Ladis. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: