Zwitserland duur? Met deze tips is een gezinsvakantie zeker betaalbaar!
Als we de bocht omgaan hebben we weer prachtig uitzicht op de Jungfrau, Mönch en Eiger.

Zwitserland duur? Met deze tips is een gezinsvakantie zeker betaalbaar!

Zwitserland 31 oktober 2022

‘Zwitserland is duur!’ Dat hoor ik vaak als ik vertel dat we altijd graag naar Zwitserland gaan op vakantie. Dat weerhoud veel gezinnen om voor een vakantie naar Zwitserland te kiezen en dat is heel jammer, want is Zwitserland nog steeds veel duurder dan Nederland?

En is het niet zo dat iets pas duur is als het z’n geld niet waard is? Zwitserland heeft waanzinnig mooie natuur en is wat ons betreft een bezoek meer dan waard. De meningen over ‘Zwitserland duur’ zullen vast verdeeld zijn, maar één ding is zeker, met deze tips is een gezinsvakantie naar Zwitserland zeker mogelijk!

Als kind voor het eerst naar het ‘dure’ Zwitserland

Mijn ouders namen mij als kind elke zomer al mee naar Zwitserland op vakantie. Destijds waren we een ‘normaal’ gezin met een modaal inkomen. Met drie kinderen waren mijn ouders zeker prijsbewust, ook bij de keuze van de vakantie. ‘Hoe doen jullie dat, Zwitserland is toch heel duur?’Destijds werd die vraag aan mijn ouders ook al vaak gesteld.

Overnachten in Natuurvriendenhuizen met zelfverzorging

Om het betaalbaar te houden gingen wij altijd overnachten in zogenoemde ‘Natuurvriendenhuizen’, een soort hostels waarbij je vaak een eigen kamer hebt, maar gemeenschappelijke ruimtes met anderen deelt. We kozen altijd voor Natuurvriendenhuizen met zelfverzorging, in die huizen was een grote gemeenschappelijke keuken waar je zelf kon koken. Natuurvriendenhuizen zijn er in Nederland, maar ook in het buitenland, zoals in Zwitserland.

Met een auto volgeladen met boodschappen uit Nederland reden we dan naar Zwitserland. Aardappelen rondom het reservewiel en zakken chips in de zijportieren. Op vakantie gaven we bijna niks uit, we logeerden in het Natuurvriendenhuis die vaak al hoog in de bergen was gelegen. Een kabelbaan omhoog was daardoor niet nodig en de prachtige natuur was gratis. Onze vakantie in Zwitserland was vaak nog goedkoper dan menig ander gezin die in Nederland op een bungalowpark verbleef.

Is Zwitserland nog steeds ‘duur’?

Tijden veranderen, hoe zit het nu met het prijsniveau in Zwitserland? Door de (helaas) hoge inflatie in Nederland is het prijsverschil met Zwitserland inmiddels een stuk kleiner geworden. Net zoals in Nederland, hangen de prijzen ook sterk samen met waar je verblijft en wat je koopt.

In Nederlands betaal je ook een stuk meer voor je cappuccino op het terras in Scheveningen dan op een terras in een wat minder populaire omgeving. Dat is in Zwitserland niet veel anders. In Zermatt of op de Jungfraujoch is de cappuccino ook zo 6 CHF of duurder, maar ergens anders is het vaak weer een stuk goedkoper.

Ook wordt vaak gezegd dat de boodschappen zo duur zijn in Zwitserland. Dat zullen we zeker niet ontkennen, maar vergeet niet dat veel producten in de supermarkt vaak uit Zwitserland zelf komen. Deze producten, zoals bijvoorbeeld groenten, vlees en zuivel zijn vaak van veel betere kwaliteit dan geïmporteerde producten uit het buitenland.

Kortom, als je de Zwitserse prijzen van producten vergelijkt met de producten van de biologische slager, groenteboer of ambachtelijke bakker in Nederland dan zal het verschil niet eens zo heel groot zijn. Inmiddels zijn in Zwitserland ook de Aldi en Lidl, waar de boodschappen vaker zijn geïmporteerd en dus goedkoper zijn. Het is maar net wat je kiest en wilt.

Tips voor een betaalbare gezinsvakantie in Zwitserland

Zwitserland is prachtig maar hoe houd je een gezinsvakantie betaalbaar? Hieronder geven we een aantal tips zodat een gezinsvakantie in Zwitserland toch betaalbaar is en blijft voor gezinnen.

Zwitserland duur? Niet met deze tips!

In willekeurige volgorde een aantal tips om te besparen op je gezinsvakantie in Zwitserland.

# 1 Kies een betaalbare accommodatie met mogelijkheid tot ‘zelfverzorging’

De accommodatie is vaak één van de grootste kostenposten van de vakantie. Hotels zijn in Zwitserland vaak flink aan de prijs en je wordt min of meer gedwongen om uit eten te gaan. Vooral met een gezin kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Om kosten te besparen is een accommodatie waarbij je zelf kunt koken dus handiger.

Camping

Heb je een eigen kampeermiddel, dan kan je overnachten op een camping. De prijzen van een camping variëren erg in Zwitserland, zo kost een populaire camping nabij Interlaken zo 60 CHF per nacht. Overnacht je op een kleinschalige camping in een wat minder populaire regio of plaats, dan ben je vaak maar de helft kwijt.

Als voorbeeld Dany’s camping, gelegen in het Lütchental vlakbij Grindelwald en Lauterbrunnen. Een kleinschalige en misschien wat kneuterige camping, maar met waanzinnig uitzicht, mooie ruime plekken en vaak veel andere Nederlandse gezinnen. De camping heeft misschien geen luxe faciliteiten of een enorm zwembad, maar wel fantastische uitzicht en prachtige natuur om de hoek. Hier betaal je per volwassene per nacht 6 CHF en 2,50 CHF voor een kind. Je tent is ‘slechts’ 16 CHF per nacht.

Wat ons betreft een betaalbaar pareltje die je alleen vindt door flink wat zoekwerk. Het fijne is, dit zoeken vinden wij leuk en dit soort pareltjes delen we graag met jou. Let op, we schrijven hier niet altijd een apart blog over, maar delen deze tips vaak wel op onze socials.

Kortom, wil je niks missen, volg ons dan ook op Facebook, Instagram en Youtube.

Dany's camp is een kleinschalige en betaalbare camping in de Jungfrauregio.
Dany’s camp is een kleinschalige en betaalbare camping in de Jungfrauregio.

Appartement

Een andere optie is het huren van een appartement, ook dan kan je zelf koken wat aanzienlijk veel geld bespaart dan steeds uit eten gaan. Een appartement kan je vinden via Booking.com, maar wij zoeken ook vaak via Airbnb of via de lokale VVV. Vooral dit laatste vinden wij echt heel handig; lang niet alle appartementen staat op Booking.com en de prijzen liggen vaak een stukje lager.

Natuurvriendenhuis

Wij overnachten nog steeds geregeld in een Natuurvriendenhuis, zoals in bijvoorbeeld het Natuurvriendenhuis in Beatenberg. Ga je vaker naar een Natuurvriendenhuis, dan kan je ook ‘Mitglied’ worden en betaal je nog iets minder per nacht. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn Natuurvriendenhuizen vaak prachtig gelegen en er zijn vaak andere gezinnen met kinderen.

Om een idee te geven qua prijzen, een overnachtingsprijs in Natuurvriendenhuis Beatenberg is 23 CHF voor een volwassene en 12 CHF voor kinderen tussen 6 en 16 jaar. Daarvoor heb je vaak een eigen kamer en deel je het sanitair en andere gemeenschappelijke ruimtes, zoals keuken en de eetruimte. Beddengoed (behalve dekens) moet je vaak wel zelf meenemen, net zoals handdoeken.

Een overzicht van alle Natuurvriendenhuizen in Zwitserland met een overzichtskaart, vind je hier op de Internationale website van het Nivon.

In Beatenberg is een Natuurvriendenhuis waar ik als kind en een aantal jaar geleden verbleef met onze kids.
In Beatenberg is een Natuurvriendenhuis waar ik als kind en een aantal jaar geleden verbleef met onze kids.

Hostel

Tenslotte kan je nog kijken naar hostels waarbij je ook zelf mag koken. Zo kregen wij de tip om eens naar Hostel Valley te gaan in Lauterbunnen. Hier komen ook veel gezinnen en je hebt een eigen kamer en mag gebruik maken van de gemeenschappelijke keuken. Een overnachting in Hostel Valley voor een gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) is circa 125 euro per nacht.

# 2 Slim boodschappen doen: wat en waar?

Zwitserland duur qua boodschappen? Dat ligt eraan wat je koopt en vooral waar. In de kleine bergdorpen zitten vaak alleen kleine supermarkten, zoals de Spar. Deze supermarkten zijn vaak vele male duurder dan grotere supermarkten zoals een Migros. Ze hebben in deze grote supermarkten ook veel meer aanbod en vaak ook een ‘budget’ lijn. Zo zagen we eerst een fles frisdrank voor 4 CHF, maar na wat speuren frisdrank voor 1,50 CHF.

Ook zijn er in Zwitserland inmiddels budgetsupermarkten zoals een Lidl en Aldi. Ook in deze supermarkten zijn de producten vaak een stuk voordeliger. Kom je aan het einde van de dag, dan zijn producten die bijna over de datum gaan, ook flink afgeprijsd.

De Lidl of Aldi vind je niet in elk dorp, maar het is soms zeker de moeite om iets om te rijden en dan voor meerdere dagen je boodschappen in te slaan. Heb je nog wat ruimte over in je auto? Dan kan je natuurlijk ook je boodschappen vanuit Nederland meenemen, dat scheelt ook vaak wat geld en je hoeft in de vakantie niet in supermarkten te lopen.

Welke producten zijn duur in Zwitserland?

Helaas zijn de boodschappen in Nederland inmiddels ook een stuk duurder geworden, het prijsverschil is met Zwitserland is inmiddels al een stuk minder. En zoals eerder beschreven, je moet eigenlijk geen appels met peren vergelijken. In de ‘reguliere’ supermarkten in Zwitserland is de kwaliteit vaak een stuk beter, omdat veel producten uit het land zelf komen.

Wel zijn er een aantal producten die nog steeds een stuk duurder zijn in Zwitserland dan in Nederland. Vooral (rood) vlees en alcohol zijn behoorlijk aan de prijs, dat zijn producten die we altijd zelf meenemen of waarbij we kijken voor een alternatief (zoals vlees in blik vanuit Nederland).

Invoerregels levensmiddelen Zwitserland

Ben je van plan boodschappen mee te nemen vanuit Nederland (of naast gelegen landen) naar Zwitserland? Houd dan wel rekening met invoerregels en voorkom een boete aan de grens. Volgens de ANWB (2022) mag je vlees invoeren, mits het komt vanuit een EU-staat. Tot 1 kilo per persoon mag je belastingvrij en zonder aangifte invoeren.

Voor melkproducten geldt, dat als de producten uit de EU komen en voor eigen gebruik zijn, er geen importbeperkingen zijn. Meer informatie vind je ook hier op de website van de ambassade van Zwitserland.

# 3 Je eigen picknick i.p.v. lunchen buiten de deur

Op vakantie, dan is het ook vaak leuk om uit eten te gaan of om ergens te gaan lunchen. Helaas tikt dat in Zwitserland soms wel behoorlijk aan, maar ook daarbij geldt, afhankelijk waar je heen gaat. In Nederland zal je bij de boulevard in Scheveningen ook meer betalen dan bij een iets minder populaire locatie. Zoals eerder gezegd, dat is in Zwitserland niet veel anders.

De restaurants van de Migros zijn vaak nog best goed betaalbaar, in tegenstelling tot een restaurant middenin Zermatt. Als we met onze kids naar Zwitserland gaan, wandelen we graag en maken we er een gezellige picknick van. In Zwitserland zijn prachtige grillplaatsen waar je vaak gratis hout en barbecue materiaal kunt gebruiken.

Wees creatief en neem bijvoorbeeld een blikje knakworstjes mee of marsmellows, plezier gegarandeerd en een stuk goedkoper dan uitgebreid lunchen op het terras. De kids vinden het vaak nog veel leuker er ‘spannender’ en kunnen tussendoor nog even spelen of misschien ergens een dammetje bouwen in het water.

Bij het kabouterhuisje is ook een mooie picknickplek.
Bij het kabouterhuisje is ook een mooie picknickplek.

Toch uit eten?

Gaan we dan nooit uit eten? Ja zeker wel, maar dan zoeken we echt vooraf uit waar we heen gaan en checken online de menukaart en prijzen. Zo kozen we ervoor om in Grindelwald naar restaurant Heuboden te gaan, we konden gratis parkeren voor de deur en genoten van een heerlijke kaasfondue voor 2 volwassenen, 2x een kindermenu, broodplankje vooraf en een ijsje toe. Inclusief drankjes waren we in totaal zo’n 100 euro kwijt. Op dit moment zou je in Nederland daarvoor (helaas) niet heel veel minder betalen.

Kortom: zorg tijdens uitstapjes en wandelingen voor een eigen ‘snackpakket’ en ga misschien wat minder vaak uit eten en check van tevoren de menukaart en prijzen. Om toch een idee te geven van prijzen, hieronder een paar voorbeelden (maar nogmaals, zeer afhankelijk van locatie).

  • Pizza / Pasta: circa 20 CHF
  • Cappuccino: circa 5 CHF
  • Rakketje: 1,50 – 2 CHF
Restaurant Heuboden bij Grindelwald is echt een tip om lekker te gaan eten!
Restaurant Heuboden bij Grindelwald is echt een tip om lekker te gaan eten!

# 4 Kies voor een regio met gastenkaart met toegang tot de kabelbanen

In Oostenrijk hebben veel regio’s zomerpassen, waardoor je gratis gebruik kan maken van de kabelbanen. Inmiddels zijn er steeds meer regio’s in Zwitserland die dat inmiddels ook hebben. En dat scheelt behoorlijk wat geld, want de kabelbanen in Zwitserland zijn best duur.

Een mooi voorbeeld is de regio Saas-Fee. Bij één overnachting bij een aangesloten partner, ontvang je in de zomer de Saasfeecard. Met deze kaart heb je gratis toegang tot 9 bergbanen en openbaar vervoer. Als je via de VVV-website een hotel of appartement boekt, dan zijn zij bijna altijd aangesloten als partner, maar verstandig om dit altijd vooraf te checken.

Regional pass

Ook is het slim om van tevoren te kijken naar een Regional Pass of een pas waarmee je gebruik kan maken van het openbaar vervoer. Er zijn in Zwitserland heel veel passen, daarom schreven we een apart blog met daarin alle passen voor treinen en kabelbanen, je leest hem hier.

Welke regio’s hebben een gastenkaart met daarin toegang tot de bergbanen?

We hebben in kaart gebracht welke regio’s en sommercard hebben waarmee je gratis of met veel korting met de kabelbaan kunt. Je vindt het overzicht helemaal aan het einde van ons aparte blog over alle trein- en kabelbaanpassen. Let op, voorwaarden van een sommercard kunnen jaarlijks veranderen, dus check altijd even de website van de regio of dat nog steeds het geval is.

Tot slot; je kan de prachtige natuur in Zwitserland ook zien als een ‘attractie’, bovenop de berg is zoveel te zien en te beleven. Watervallen, eeuwige sneeuw, bergmeren en ga zo maar door. Vergeet niet dat je voor de Efteling of voor een andere excursie in een vakantieland ook al meer dan 40 euro per persoon betaald. Vanuit dit perspectief zijn de kosten misschien iets meer te ‘accepteren’.

De bergbanen in de Jungfrauregio als losse tickets zijn erg kostbaar, een Top of Europe card  kopen is veel voordeliger.
De bergbanen in de Jungfrauregio als losse tickets zijn erg kostbaar, een Top of Europe card kopen is veel voordeliger.

# 5 Eventueel een Zwitserse simkaart

Tenslotte is het handig om goed te checken hoe het zit met je provider en de roamingkosten. Zwitserland kan er soms ‘buitenvallen’ en dan is het soms handiger en voordeliger om een plaatselijke simkaart te kopen.

Conclusie, Zwitserland duur of vooral heel mooi?

Is Zwitserland duur? De meningen zullen per persoon verschillen, maar wat ons betreft kan je het zelf zo duur maken als je wilt. Wij vinden Zwitserland vooral ongelooflijk mooi en doen dan ook graag een concessie door iets minder vaak op een terrasje te gaan zitten. En…misschien is een eigen gesmeerd broodje eten met uitzicht over de prachtige Zwitsere bergen sowieso onbetaalbaar!

P.s. Wist je dat een wintersportvakantie naar de Jungfrauregio in Zwitserland ook verrassend voordelig is? We schreven een apart blog over een wintervakantie in de Jungfrauregio, je leest hem hier.

Zwitserland duur? Een picknick met dit uitzicht is toch onbetaalbaar?
Zwitserland duur? Een picknick met dit uitzicht is toch onbetaalbaar?

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: